Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mane modernog nogometa

Sankcije bogatašima: ''Moramo nešto napraviti da sačuvamo nogomet''

Moderni nogomet na pogon petrodolara sve više uništava najpopularniji sport na svijetu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je da zagovara proračunske restrikcije za najbogatije europske nogometne klubove koji bi plaćali i jednu vrstu "poreza na luksuz", čime bi se bolje izbalansirala kvaliteta klubova i zanimljivost natjecanja, te osigurao razvoj nogometa u manje bogatim sredinama.

"Razlike između siromašnih i vrlo bogatih klubova sve su veće, pa ćemo u Europi uskoro imati četiri do pet klubova s godišnjim proračunom iznad milijarde eura. Zato moramo nešto napraviti ako želimo sačuvati taj sport", kazao je Čeferin u razgovoru za RTV Slovenija.

Zašto je nemoguć salary cap?

Čeferin je rekao da u tom smislu očekuje potporu u nogometnoj struci, ali i kod političara iako u Europi ne postoji praksa dogovora o limitu sredstava koji klubovi smiju trošiti za kupnju novih igrača i za njihove plaće, tzv. salary cap, kako je to slučaj u nekim profesionalnim ligama u SAD-u.

"Europska komisija kaže nam da se to kod nas ne može jer se radi o slobodnom tržištu, dok nas političari širom Europe pozivaju da nešto učinimo za siromašnije jer se ovako dalje ne može. To je za mene populizam. Sami ne možemo to napraviti i političari nam moraju pomoći. Ako to ne učine, javno ćemo ih prozvati zašto nisu", naglasio je Čeferin.

Dodao je kako je UEFA već odbacila ideje o formiranju europske "superlige" u kojoj bi se natjecali samo najbogatiji klubovi i da će UEFA nastaviti s aktivnošću kako bi se bolje kontrolirale velike razlike u proračunima, što bogate klubove potiče da bez ograničenja kupuju i igrače koji im ne trebaju, da bi smanjili natjecateljsku konkurenciju.

"Uvjeren sam da ćemo u tome imati potporu klubova, potporu liga, potporu javnosti i medija, a preostaje da vidimo kako će se prema tome opredijeliti politika", zaključio je predsjednik UEFA-e Čeferin.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider