Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Za njega nema druge

Predsjednik UEFA-e Čeferin poslao jasnu poruku o izborima za vrh HNS-a

Predsjednik Europske nogometne unije (UEFA) Aleksandar Čeferin izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako će u cijelosti poštovati odluku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) o tome tko će biti njegov novi predsjednik te je zanijekao kako osobno podupire nekoga od istaknutih kandidata.

Aleksandar Čeferin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

"Mi podupiremo HNS i onoga tko je zakoniti predsjednik Saveza", kazao je Čeferin na konferenciji za novinare koju je održao na kraju dvodnevnog službenog posjeta Bosni i Hercegovini, gdje je razgovarao s čelnicima Nogometnog saveza te zemlje, kao i s nekim od državnih dužnosnika.

S Čeferinom se u srijedu na večeri u Sarajevu sastao i aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker, no predsjednik UEFA-e sugerirao je da to ne treba promatrati kao neku vrstu izravne potpore Šukerovoj kandidaturi za novi mandat.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čeferin je kazao kako se nitko izvan hrvatskog nogometa ne može miješati u izbor predsjednika HNS-a.

"To ne može ni UEFA ni FIFA niti bilo kakva politika", kazao je Čeferin.

Na pitanje o tvrdnjama Šukerova protukandidata Darija Šimića kako ima njegovu privatnu potporu u natjecanju za novog predsjednika HNS-a Čeferin je odgovorio konstatacijom da mu takvo što "ne bi palo na pamet".

"Ne znam što znači privatna potpora. Mi podupiremo izabranog predsjednika i za sada je to još Davor Šuker. Ne bi mi nikada palo na pamet da podržavam nekog kandidata. To bi bilo apsolutno protivno statutu UEFA-e i FIFA-e", rekao je Čeferin.

Nije mogao izbjeći ni pitanje o osobama u HNS-u protiv kojih se vode istrage zbog različitih kaznenih djela i protiv kojih su već pokrenuti i sudski postupci.

Čeferin je kazao kako se ta zbivanja prate u UEFA-i, a ako bi netko bio pravomoćno osuđen, to bi onda automatski značilo njegovu eliminaciju iz nogometnih struktura.

"Znamo da su postupci protiv nekih članova HNS-a pokrenuti. Za mene kao pravnika je presumpcija nevinosti bitna stvar, no ako bi netko bio osuđen, onda on apsolutno ne može djelovati u nogometu", istaknuo je Čeferin.

Komentirao je i odustajanje od gradnje nogometnog kampa u Hrvatskoj. Rekao je kako nije ni znao da se od tog projekta odustalo, dodajući da je Hrvatska "nogometni fenomen", pa bi joj jedan takav kamp svakako trebao jer nogometna infrastruktura ni u Hrvatskoj "nije neki biser".

Odgovarajući na pitanje o mogućoj uspostavi regionalne nogometne lige, Čefurin je rekao kako se o tome tijekom njegova boravka u Sarajevu uopće nije razgovaralo.

Dodao je da je u ovoj regiji to pitanje vezano za iste dvojbe kao i drugdje, no ima i nekih specifičnosti. Ključna je dvojba bi li takvo što štetilo nacionalnim ligama, a jugoistok Europe dodatno je kompliciran jer ima i sigurnosnih problema.

"Puno je stvari koje ukazuju kako je prerano da bismo se time bavili", kazao je predsjednik UEFA-e.

Osvrćući se na problem huliganizma na stadionima u regiji, Čeferin je napomenuo da brojne zemlje imaju tu poteškoću.

"Teško se UEFA može boriti protiv toga. Možda same kazne nisu jedino sredstvo protiv toga. Očevidno treba odgajati mlade ljude da tako ne ide pa ćemo vidjeti u budućnosti kako će to ići", bilo je sve što je Čeferin mogao preporučiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider