Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PUNI POGON NA OPUS ARENI

Burno u Osijeku: Čekaju se ulazni transferi, a Dinamo pred nedjeljnu utakmicu udara s raznih strana

Klupske strukture NK Osijeka trenutno su u maksimalno zaposlene, a bitke se vode na više raznih polja.

Ramon Mierez (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Prema podacima s Transfermarkta, preko deset milijuna eura ove je godine sletjelo u blagajnu NK Osijeka, na račun izlaznih transfera, a tome će se pridodati otprilike još milijun, nakon što se riješi odlazak Mihaela Žapera.

On je trenutno na raskrižju između bogate ponude iz turskog Samsunspora te one Hajdukove, koja mu se po svemu sudeći više sviđa. Svima će biti lakše kad se ta priča napokon završi, posebno ako svi na kraju budu zadovoljni.

Novci u Osijek neupitno dolaze, navijači traže da ih se troši

To će stvoriti jednu vrlo lijepu svotu, ali time i još veću frustriranost navijača što se ista ne troši. 

Nije lako navijaču Osijeka vidjeti kako konkurencija dovodi puno provjerenija imena od njih. I tu čak ne u prvom planu Dinamo ili Hajduk, za koje će netko izjaviti da nisu Osijekova konkurencija, a vi se s tim možete složiti ili ne morate. Dovoljno je pogledati aktivnost Rijeke na polju ulaznih transfera. Dovedeni su dokazani talenti ili prošle sezone ponajbolji igrači HNL-a, dok u Osijek dolaze igrači koji su višak u svojim klubovima i to najviše na posudbe s pravom otkupa.

Navijači su, prema najavama, do kraja ovog tjedna očekivali pet pojačanja, pristiglo je tek jedno, Portugalac Andre Duarte, a sve se više čini kako od dolaska provjerenog kvalitetnog igrača, Denisa Garmaša, neće biti ništa. Istina, Ukrajina je u problemima i nije ju lako napustiti, no opet ne možemo izostaviti činjenicu da se onda oko takvih stvari moglo krenuti raditi ranije. A posebno ne najavljivati igrača još u ponedjeljak na liječničkom pregledu.

Sportski direktor na prvoj liniji obrane

Ivica Kulešević najviše je na meti navijača i ne možemo reći da je to bez razloga. No, vjerojatno su u upravi kluba zadovoljni činjenicom da se prodaje odrađuju, novci dolaze, a klub ne pati rezultatski. Barem kad uspoređujemo s nekim ranijim sezonama.

Postavlja se time pitanje ima li uprava ambicije popraviti rezultatsku sliku kluba ili su zadovoljni time da je ta slika financijski profitabilna, uz ovu situaciju kakva je postojeća, a to je borba za treće mjesto na ljestvici. Ako se tu napravi nešto više, odlično. Dojam je da oni nemaju plan to, oliti ostvarivanje nečega boljeg, staviti među prioritete. Odnosno, da baš i nemaju namjeru ulagati novce u nešto što tek može, ovisno o raznim drugim faktorima završiti kao profit.

S jedne strane to možemo gledati kao poslovne odluke, budući da je NK Osijek prije svega poduzeće kojim upravo privatni vlasnik, a glavni rezultati poduzeća uvijek se gledaju na financijskom planu. No, isto tako je potrebno, ako se bavite sportskim poslovanjem, onda i sportski riskirati.

Kakve su zapravo ambicije uprave?

Uzmimo u obzir da je ipak tako, odnosno da su vlasnici zadovoljnim ovim trenutnim stanjem. Ne bi onda bilo loše da uprava reagira prema van s iznošenjem svojih stavova i ambicija. To rade jako rijetko, a kad se dogodi, onda odgovori vrlo često budu dvosmisleni ili okretanje svemu onome što je u klubu pozitivno. Nećemo bježati od zapravo vrlo lijepe činjenice, tako nečeg ima jako puno. Osijek je na većini polja danas vrlo sređen klub koji drugima može biti ogledni primjer.

Ivica Kulešević i njegovi suradnici imaju još osam dana da pokažu kako su ipak sposobni složiti adekvatnu momčad, pokriti deficitarne pozicije kvalitetnim igračima te ostaviti treneru Tomasu za svaki susret zahvalan izbor taktičkih i igračkih opcija.

Gdje je predsjednik Ferenc Sakalj i što misli o svemu?

Je li uistinu sve samo do Kuleševića ili on radi u okviru onoga što su naloži predsjednik kluba Ferenc Sakalj? To je također jako dobro pitanje, posebno dok do nas dolaze informacije kako je on dao ograničenje po pitanju toga koliko bogata može biti financijska ponuda novim igračima. Nećemo izlaziti s brojkama koje do nas dolaze, budući da je riječ o nepotvrđenim podacima, ali ako je to istina, onda se nekim značajnijim i poznatijim imenima navijači Osijeka baš i ne mogu nadati.

I opet se tu onda vraćamo na pitanje kakve su ambicije uprave, onda prije svega vlasništva kluba? Jednostavno, moraju s time izaći u javnost i otkriti je li siguran profit uz stabilnost rezultata ono što ih zadovoljava ili su ipak spremni pokušati s ovim klubom, koji za tako nešto svakako ima mogućnosti, pokušati napraviti nešto više.

Slijedi težak raspored i susreti koji će pokazati vrijednost

Okrenimo se sad onome što slijedi. Osijek je u prvih pet prvenstvenih kola upisao tri pobjede i dva neodlučena rezultata, gdje se bez bodova ostajalo u samoj završnici susreta. I tako sad na ljestvici umjesto 15 stoji 11 bodova, iako niti to ne izgleda loše, ako se dodatno oplodi rezultatima u idućim susretima.

Jer upravo sad Osijeku slijedi ono pravo. Nije problem reći da su se dosad susreli s pet najlakših protivnika. Do kraja prve četvrtine prvenstva ostaje nedjeljni domaći susret protiv Dinama, gostovanje kod Rijeke te Varaždin na Opus Areni. Nedugo nakon toga će i Poljud doći na red, a možda se negdje ubaci onaj odgođeni domaći susret trećeg kola protiv Hajduka.

Osijek vrlo lako može s vrha pasti u sredinu i što onda? Hoće li i onda tu biti rezultat koji opravdava način rada uprave i sportsku politiku? 

Bitka protiv Dinama se već krenula voditi van terena

Bijelo-plavi već u nedjelju protiv Dinama moraju pokazati zube i nastaviti seriju pobjeda na novom stadionu. Čak niti bod u ovom trenutku ne izgleda dobro, ambicija mora biti pobjednička.

Kao i obično, ovakvi susreti ispred sebe imaju predigru. Ponekad to bude predstava, a glavni glumac iste, ni kriv ni dužan, u ovom je slučaju Ramon Mierez, prvi napadač Osijeka i velika želja Dinamovog trenera Sergeja Jakirovića. Nije tajna da Dinamo pokušava Argentinca dovesti u svoje redove, ali isto tako i da za sada niti jedna ponuda nije slomila vodstvo Osijeka.

Dodatni začin na cijelu situaciju dala je jučerašnja informacija nekih novinara, uglavnom zaduženim za Dinamove teme. Tamo se navodi da će Osijek i Dinamo prije nedjeljnog susreta odraditi sastanak na kojem će upravo Mierezov transfer biti glavna tema te da se nadaju kako će plavi odraditi taj posao.

Sastanak o prodaji Miereza bio bi pucanj u vlastita koljena

Sastanak o prodaju ponajboljeg igrača rivalu, par sati prije izravnog okršaja s njim? Da, vukla je uprava Osijeka dosad neke neočekivane poteze, pokazali su neki da dosad nisu imali previše posla u nogometu, ali organizirati ovako nešto, odnosno prihvatiti to je izvan zdrave pameti.

Kako da Mierez mirno čeka utakmicu, skuplja koncentraciju i motivaciju, ako zna da se istovremeno radi na njegovom transferu. Igram li za svoj klub ili protiv svog kluba? Takvo pitanje postavio bi si on sam više puta. I što onda?

Srećom, s Pampasa, a kako javlja Glas Slavonije, dolaze informacije kako se radi samo o medijskom spinu, kojim se pokušava poljuljati mir u klubu pred ovako važan susret. Za Dinamo možda i ključan. U slučaju poraza bili bi na već osam izgubljenih bodova, u trenucima dok je Hajduk još uvijek na sto posto.

Iz kluba tvrde kako nemaju namjeru trenutno prodavati Miereza, što je vjerojatno pojačano činjenicom da nisu u stanju pod svaku cijenu dovesti za njega adekvatnu zamjenu. To naravno ne znači da vodstvo Dinama neće licem u lice pokušati nešto napraviti pa možda i pri susretu inicirati taj sastanak na licu mjesta. Novu ponudu vjerojatno imaju, spremni ju izložiti.

Osijek vodi dvije bitke, s nestrpljenjem se čekaju rezultati

U Osijeku je dakle burno, sve struktura kluba rade na maksimalnom angažmanu i puno toga će se ovog vikenda i idućeg tjedna dogoditi. Na više polja te je moguće da na svima Osijek ispadne veliki dobitnik.

Ne otpisujemo situaciju u kojoj se klub pojačava imenima koja nešto znače u hrvatskom ili čak europskom nogometu, kao što naravno nećemo otpisati niti opciju pobjede protiv Dinama i samouvjerene izjave kako se kreće u lov na Hajduk, odnosno kako će ambicije biti tu sve dok ih rezultat potkrepljuje i dozvoljava.

No, prvo treba odigrati utakmicu na terenu te onu poslovnu na polju sportske politike. Trenutno ne znamo koja je teža.

Nakon što se one odigraju, neovisno o rezultatima iste, navijači Osijeka, ali i mediji, zaslužuju dobiti odgovore na pitanja koja već jako dugo žele postaviti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider