Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prijave su u tijeku

Hrvatska nema uvjete, ali Srbi imaju: Europsko ili Svjetsko prvenstvo igrat će se na Balkanu?

Postupak prijava je u tijeku i trajat će do 23. ožujka 2022. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iduće Europsko nogometno prvenstvo igrat će se u ljeto 2024. godine u Njemačkoj, a tko će biti domaćin Eura 2028., još uvijek nije poznato.

Zasad su pristigle dvije službene kandidature – jedna je samostalna organizacija Eura u Turskoj, a druga uključuje četiri države: Bugarsku, Grčku, Rumunjsku i Srbiju.

Postupak prijava je u tijeku i trajat će do 23. ožujka 2022. godine, a dva tjedna kasnije će UEFA, nakon što razmotri sve pristigle kandidature, objaviti i tko su službeni kandidati za održavanje Eura 2028.

Što se tiče infrastrukturnih uvjeta, u svakoj kandidaturi mora postojati minimalno jedan stadion kapaciteta 60.000 sjedećih mjesta, zatim barem jedan, a poželjno je i dva stadiona s minimalno 50.000 sjedećih mjesta; također i četiri stadiona s barem 40.000 sjedećih mjesta, kao i tri stadiona s najmanje 30.000 sjedećih mjesta.

Balkanci pucaju i na Svjetsko prvenstvo

S ovim uvjetima nikakvih problema ne bi trebali imati Turci, a niti ovi iz "balkanske kandidature", budući da će se ići i u izgradnju nekih stadiona, ali i u rekonstrukciju postojećih zdanja. Osim prijave za Euro 2028., Bugarska, Grčka, Rumunjska i Srbija već su najavile da će se prijaviti i za ugošćivanje Svjetskog prvenstva 2030. godine.

O uključivanju u cijelu ovu priču razmišljaju se uključiti i Italija, Rusija, kao i zajedničke kandidature Portugala i Španjolske te Danske, Farskih Otoka, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Odluka o domaćinima Eura 2028. bit će donesena u rujnu 2023. godine.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider