Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sjećamo se toga još

Brozović ga nije izmislio, ali njegov je potez ipak zbog nečega jedinstven

Ležanje na travi iza živog zida već je viđeno u svijetu nogometa.

Legao iza živog zida

Jedan od onih detalja koji obiđu svijet nakon važnih utakmica jučer je bila Brozovićeva majstorija kojom je spriječio mogući pogodak Luisa Suareza iz slobodnog udarca.

Lukavi je Urugvajac gađao ispod živog zida jer je pretpostavio da će igrači skočiti kako bi smanjili mogućnost da zabije preko zida. No nije očekivao da će Marcelo Brozović, po dogovoru s trenerom ili ne, spriječiti takav pokušaj bacanjem na travu.

Brozović je odmah postao hit, baš kao i Messijeva reakcija nakon toga, no hrvatski nogometaš nije idejni autor takva načina obrane slobodnog udarca.

Na takav su način već zabijali Ronaldinho, Pirlo, Messi i ostali majstori slobodnjaka pa su igrači u živom zidu itekako svjesni i takve vrste opasnosti.

U Brazilu smo posljednjih godina vidjeli nekoliko primjera takvog branjenja u živom zidu. Još prije pet godina svijet je obišao takav potez Ricardinha, igrača Figuerensea, koji je legao na travu u meču protiv Palemirasa.

Napravio je to i branič Ponte Prete protiv Parane, pa Santa Cruza protiv Recifea i tako dalje. Marcelo je na utakmici Brazila i Argentine jednom čučnuo kako bi spriječio takav Messijev pokušaj, a isto su još prošlog mjeseca pokušali igrači PSV-a u Ligi prvaka baš protiv Messija i društva.

Kod Brozovićeva poteza jedinstveno je možda bilo to što nije odmah legao na pod, kao što su to radili prije njega spomenuti nogometaši u Južnoj Americi, već se bacio praktički uklizavši u posljednji trenutak.

Usprkos već viđenim ''ležanjima iza zida'', činjenica što se to dogodilo pred očima nogometnog svijeta u važnoj utakmici Lige prvaka te njegova jedinstvena izvedba daju Brozu za pravo da ga se uzdiže na tron nogometne genijalnosti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider