Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nisu ih zaboravili

Brazilci preimenovali klub u Mariupolj

Ukrajinska zajednica u južnom Brazilu odlučila je u znak solidarnosti s ratom razorenom zemljom pretvoriti svoju lokalnu nogometnu momčad u Mariupolj, ukrajinski prvoligaški klub raspušten nakon ruske invazije.

FK Mariupolj (Foto: Afp)

AA Batel, tim iz regije Prudentopolis u državi Parani, u ponedjeljak je preuzeo dres, grb i logo Mariupolja godinu dana nakon što su klupski objekti i stadion uništeni u invaziji koju Moskva naziva posebnom vojnom operacijom.

"Klub Mariupolj predstavlja identitet naše zajednice, a više od 70 posto naše zajednice čine Ukrajinci i ukrajinski potomci", rekao je predsjednik AA Batela Alex Lopes.

"Ukrajina je oduvijek nevjerojatno podržavala veliki brazilski nogometni talent i postala je važna stanica za ulazak igrača na europsko tržište. Ovo je najmanje što možemo učiniti kako bismo pomogli održati njihov klub na životu i dati nadu Ukrajincima diljem svijeta."

Potpredsjednik Mariupolja Andriy Sanin dodao je: "Tako smo zahvalni na ovoj toploj dobrodošlici AA Batela. Rat je bio razoran za naš grad, ali da ova nogometna momčad s pola svijeta ponudi da se održi naše ime živim tijekom ovog mračnog razdoblja naše povijesti - nemoguće je izraziti koliko nam to znači."

Prvoligaški klub Mariupolj, osnovan 1992. godine kao Iljičevec, natjecao se u kvalifikacijama za Kup UEFA i za Europsku ligu, posljednji put u sezoni 2019./2020.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider