Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mlađi napravio veću karijeru

Braća kojoj su se razišli putevi: Jedan završio u Americi, drugi piše povijest u Sevilli

Nizozemci rođeni u Švicarskoj još će godinama igrati prije nego li objese kopačke o klin.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Junak finala Europske lige bio je Luuk de Jong, nizozemski napadač koji je s dva pogotka najzaslužniji za Sevillin konačni trijumf nad Interom.

De Jong je prije završnice Europske lige imao golgeterski post, ali proradio je u idealno vrijeme, postigavši jedan pogodak Manchester Unitedu u polufinalu i dva Interu u bitci za trofej.

Prvi Nizozemac nakon Van Hooijdonka

S prvim od ta dva zgoditka u finalu Luuk de Jong je postao prvi Nizozemac koji je postigao pogodak u finalu Europske lige (otkako se EL tako zove) i prvi Nizozemac još koji je zabio u finalu ovog natjecanja još od legendarnog Pierrea van Hooijdonka koji je bio strijelac za Feyenoord protiv Borussije Dortmund 2002. godine.

Također, otkako je Kup Uefa preimenovan u Europsku ligu Luuk de Jong je ovog petka postao prvi igrač koji je u finalu postigao dva pogotka glavom.

Inače, nije baš puno bilo igrača koji su dva gola zabili u finalu Europske lige na bilo koji način (Diego Forlan 2010., Radamel Falcao 2012., Carlos Bacca 2015., Coke 2016., Antoine Griezmann 2018. i Eden Hazard 2019.).

I tako, dok Luuk radi sjajne stvari za sebe i Sevillu, njegov brat Siem de Jong u veljači ove godine potpisao je za - Cincinnati.

Stariji brat je više obećavao

Siem je nepune dvije godine stariji od Luuka i dugo vremena je on bio sigurnija oklada na to koji će od dva brata napraviti veću karijeru. Njega su svojedobno zapazili skauti Ajaxa i sa 16 godine je iz De Graafschapa otišao u omladinsku školu slavnog nizozemskog kluba. Nakon što je debitirao, u sedam sezona je postigao 78 golova i upisao 48 asistencija.

Došao je poziv s Otoka, Newcastle je platio devet milijuna eura odštete Kopljanicima i Siem je preselio u Premierligu gdje se jednostavno nije snašao, o čemu svjedoče samo dva postignuta pogotka u ukupno 32 nastupa, uključujući i one za U-23 momčad Newcastlea.

U Newcastleu suigrači šest mjeseci

Izuzev omladinskih kategorija De Graafschapa, Newcastle je bio jedini klub u kojem su se putevi braće De Jong spojili. Bilo je to u zimu 2014. kada je Luuk došao na posudbu iz Borussije Mönchengladbach. Ni on nije impresionirao Engleze koji su ga vratili Nijemcima nakon što se u 12 nastupa nije uspio upisati u strijelce.

Kraj njihovih karijera je daleko, još će godinama obojica igrati, međutim prema onome što smo dosad vidjeli, veću je karijeru napravio onaj brat koji je bio manje razvikan - Luuk. Uspjelo mu je uzeti titulu s Twenteom 2010. i Kup godinu kasnije, tri naslova prvaka ima s PSV-om, a vrhunac je bilo ovotjedno osvajanje Europske lige. Naspram Siemove četiri titule s Ajaxom i jedne sa Sydneyjem u Australiji, Luukova berba trofeja doima se plodnijom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider