Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Licitacija je tek počela

Božja ruka i gol stoljeća: Legendarni Maradonin dres bit će prodan za nevjerojatan iznos

Diego Maradona postigao je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. dva pogotka protiv Engleske.

Maradonin dres iz četvrtfinala SP-a 1986. je na aukciji (Foto: Afp)

Dva najslavnija gola u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava postignuta su na istoj utakmici – četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986.

Argentina je pobijedila Englesku s 2:1, dvostruki strijelac bio je legendarni Diego Armando Maradona koji je prvom na prevarantski način, rukom matirao Petera Shiltona (pravdajući se kasnije da je to bila Božja ruka), a zatim i napravio genijalni slalom, uništivši obranu Engleza.

Maradona je poslije te utakmice zamijenio dres s engleskim reprezentativcem Steveom Hodgeom koje je sve donedavno odbijao bilo kakvu pomisao vezanu uz prodaju. Govorio je da taj dres ima nevjerojatnu sentimentalnu vrijednost i odbijao sve ponude, ali 35 godina kasnije promijenio je mišljenje i dao dres na aukciju.

"Ovaj dres ima duboko kulturološko značenje za nogometni svijet, za narod Argentine i za ljude u Engleskoj i ja sam siguran da će novi vlasnik biti neizmjerno ponosan što će posjedovati najslavniji nogometni dres na svijetu", objasio je Hodge.

Dres je na aukciju stavljen ove srijede 20. travnja i samo 24 sata kasnije najviša ponuda iznosi četiri milijuna funti. Izložen je u izložbenom prostoru aukcijske kuće New Bond Street u Londonu nakon što je prethodnih 20 godina bio u Nacionalnom nogometnom muzej u Manchesteru uz Hodgeov blagoslov.

Budući da je aukcija tek počela i da će trajati do srijede 4. svibnja, za očekivati je da će u konačnici dres biti prodan za astronomski iznos.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider