Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogomet troši, ali i puni

Stari Dalićev prijatelj skenira izbornika: Je li ga slava promijenila i dokad će voditi Vatrene?

Borimir Perković za gol.hr najavio je novu sezonu HNL-a i prokomentirao situaciju u najjačim hrvatskim klubovima, progovorio je o svojem odnosu s izbornikom Zlatkom Dalićem, prisjetio se vremena dok su zajedno radili na Bliskom istoku i objasnio što su namjere Saudijske Arabije, koja troši goleme svote na dovođenje europskih i svjetskih nogometnih zvijezda u svoju ligu…

Borimir Perković jedna je od igračkih, ali i trenerskih ikona hrvatskog klupskog nogometa. Kao igrač najdublji pečat ostavio je u Zaprešiću i Osijeku. S Inkerom i Osijekom osvojio je Hrvatski kup. Kao trener zaprešićki klub vodio je u tri navrata, a posljednju trenersku dionicu odradio je u proljetos u Osijeku.

Da se prebacimo na reprezentaciju i izbornika Zlatka Dalića. Vi se s njim poznajete od mladenačkih dana.

"Tako je, dugo poznajem Zlatka, mi smo obojica rođeni u Livnu."

"Obiteljski sam prijatelj s Dalićem. Drago mi je što je uspio"

Može se reći da ste obiteljski prijatelji.

"Jesmo, svakako. A što reći novo o Zlatku što već nisam rekao? Drago mi je zbog njega, sretan sam što je uspio u trenerskom poslu i životu."

Puno ste vremena proveli zajedno, još iz vremena dok ste igrali u Hajduku, ali i kao trenerski tandem. Je li ikada bilo snova o tako velikim uspjesima?

"Kada se bavite ovim poslom, onda snovi moraju postojati. Snivati, razmišljati, ići gore visoko. Onaj tko ne radi, tko nije ambiciozan, teško će uspjeti. Zlatko se potvrdio kao trener, pokazao da ima sposobnosti koje se traže. To što je napravio s reprezentacijom teško će netko dostići. Bilo bi lijepo da to netko ponovi, ali bojim se da… Realno, ne znam je li to moguće, ali daj Bože da netko napravi to što je on uspio. Napravio je ogroman posao za hrvatsku reprezentaciju. Netko je rekao - pravi čovjek na pravom mjestu."

"Zlatko je uvijek isti, neće se on promijeniti"

Je li se promijenio kao čovjek? Dugo ga znate, znate kakav je bio prije.

"Nije. Zlatko je uvijek isti, jednostavan, takav kakav jest. Neće se on promijeniti, nadam se, ha-ha…"

Ako već dosad nije…

"Tako je, već sada je iskusan i sve je prošao."

Je li mu dosta svega, je li se zasitio? Bi li radije otišao u neki dobar klub?

"Zlatko uživa radeći posao izbornika. To je vrh piramide, nema nešto više, nema bolje, nema dalje. On je jedno vrijeme govorio: 'Još ću dvije-tri godine i neću više.' Ali nogomet je nešto posebno. Ja pričam da ću raditi dokle god budem mogao raditi. Tako sad razmišljam jer je adrenalin još uvijek visok. Volim taj posao, volim teren, tako da mislim da će i on još dugo egzistirati i da će na sljedećem Euru napraviti dobar rezultat."

"HNS treba pustiti Dalića da bude izbornik dokle hoće"

Proljetos se doimao kao da je malo zasićen, kao da je energetski pao, kao da se umorio.

"Dođu takve situacije da se to vidi i sa strane jer nogomet nije baš lagan posao. Troši puno, pritisak je, ali ima i svoje čari koje pune energijom. Sad će se dobro odmoriti, ići će na Euro, pa ćemo vidjeti. Ima ugovor do SP-a 2026., možda ostane. U HNS-u ako su pametni, a jesu, trebaju ga pustiti da bude na čelu hrvatske reprezentacije dokad bude htio."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider