Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NOVI IZAZOV HNL IKONE

Bojan Vručina pred nastup na Socca Svjetskom prvenstvu: "Za sve je kriv hokej na ledu!"

Jedan od najvećih igrača Slaven Belupa i prava HNL ikona, Bojan Vručina, nastupit će za Hrvatsku na Socca Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od 10. do 18. rujna u Budimpešti će se održati Svjetsko prvenstvo u socca verziji malog nogometa, na kojem će nastupiti i reprezentacija Hrvatske.

Socca je posebna vrsta malog nogometa uspostavljena u prošlom desetljeću. Igra se u formaciji pet igrača plus golman, na umjetnoj travi te na terenu nešto većem od onog na kojem se igra futsal. Zapravo je riječ o kombinaciji onog najboljeg iz klasičnog futsala te dvoranskog nogometa kakav su svojevremeno u zimskoj pauzi igrali Bundesligaši, a tri sezone smo isti svojevremeno pratili i kod nas.

HNL ikona na novom izazovu

Ono što je zanimljivo je jedno ime na popisu reprezentacije, a to je Bojan Vručina. Svojevremeno jedan od najboljih igrača HNL-a te potencijalno najveći igrač Slaven Belupa u povijesti naše lige, danas ima 37 godine te nastupa za niželigaša Drava-Ajax iz Svetog Đurđa, no isto tako i za Socca reprezentaciju Hrvatske.

To je bio savršen razlog da pred spomenuto prvenstvo s njim porazgovaramo i dobijemo neke najave, ali i same dojmove o sportu u koji se uputio.

Naravno, prvo smo ga upitali kako je u Socca malom nogometu uopće završio.

"Jako volim mali nogomet i inače, a na poziv prijatelja sam ga i prvi put zaigrao na Prvenstvu Hrvatske, ako se ne varam prije tri godine", rekao je Bojan, odmah se okrenuvši razlici između nogometa, socce i klasičnog futsala:

"Pa sve je to slično, ali opet ima i velikih razlika, svaki sport ima svoje zahtjeve i taktičke stvari. Ako imaš igrače koji mogu pohvatati brzo te sve odredjene stvari, onda ćeš imati i uspjeha. Ono zašto sam zavolio soccu su ti socca penali, jer su kao u hokeju, a hokej je moja druga ljubav, pratim NHL i igrao sam ga kao mali na igricama tako da je to presudilo."

Najveće kvalitete i dalje posjeduje

Na kratko pitanje što smatra svojom najvećom kvalitetom koju je prenio s velikog terena na ovaj mali ograđeni, kratko i britko je odgovorio:

"Jedan na jedan, dribling i moja sposobnost da sačuvam loptu u napadu."

Sve su to karakteristike koje jako dobro pamtimo i s HNL terena, gdje je ponekad izluđivao obrambene igrače svojim potezima i lažnjacima. 

Prisjetili smo se i toga kako je svojevremeno nastupao za mladu reprezentaciju Hrvatske, dok je došao tik i do nastupa u dresu Vatrenih. Ovo će mu zapravo biti svojevrsna prilika da se ipak predstavi u najdražem dresu.

"Bio sam pozvan i u A reprezentaciju, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, protiv Andore u Andori. Ali, nisam zabilježio nastup, no znam kako je to biti u krugu vrhunskih igrača i predstavljati svoju zemlju", prisjetio se Bojan onoga što će mu sigurno olakšati ovo iskustvo.

Čak 42 sudionika Svjetskog prvenstva

A što to socca reprezentacija Hrvatske u Budimpešti može napraviti? Na natjecanju naime nastupaju čak 42 reprezentacije, a naša izabrana vrsta nalazi se u skupini s Grčkom, Španjolskom, Čileom, Irakom i Iranom. Prvi susret čeka nas u nedjelju 11. rujna protiv Čilea.

"Vjerujem da imamo kvalitetnu ekipu, igrače s karakterom i kvalitetom te mislim da se možemo nositi sa svima. Uvijek je potrebno i malo sreće, a ako se neke stvari poklope mislim da možemo daleko dogurati. Što se mene tiče, ja sam najstariji u ekipi i vjerujem da svojim iskustvom mogu pomoći na terenu i van terena", kratka je prognoza, na koju je još samo dodao što očekuje od sebe osobno:

"Da ne mislim da možemo osvojiti Svjetsko prvenstvo, ne bih se ni odazvao. Bitno je proći grupu, a onda dalje je uvijek sve moguće."

Sve u svemu, reprezentaciji možemo poželjeti sreću, a ukoliko želite pratiti prvenstvo, sve informacije možete pronaći na službenim stranicama Socca federacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider