Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ostala nada za uzvrat

Dinamo poražen u Norveškoj, odluka o Ligi prvaka pada na Maksimiru!

Dinamo je izgubio s 1:0 kod Bodo/Glimta u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka.

Bodo/Glimt je svladao Dinamo rezultatom 1:0 u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka. Odluka o sudioniku najelitnijeg nogometnog natjecanja past će sljedeće srijede na Maksimiru.

Pogodak za pobjedu Norvežana postigao je u 37. minuti udarcem glavom Amahl Pellegrino na ubačaj Mugishe.

Mogao je Dinamo i puno gore proći na sjeveru Norveške, a mogao je na kraju Bruno Petković i šokirati domaćina pred sami kraj utakmice kada je promašio veliku šansu.

Modri su proigrali prekasno u nastavku utakmice, no usrkos porazu ostaje dojam kako je Dinamo bolja momčad koja na Maksimiru ima poprilične šanse za prolaz.

Norvežani su krenulo agresivno u utakmicu, radili visok pritisak i onemogućavali kombinatoriku Dinamovim igračima. Prijetili su Modri samo povremenim bljeskovima. Tako je u 7. minuti, nakon kombinacije s Oršićem, priliku za udarac s lijeve strane kaznenog prostora dobio Josip Drmić, ali mu je lopta prešla preko noge i otišla visoko preko gola.

Domaći su prvi udarac unutar okvira uputili u 14. minuti, kad je Wembangomo sa 18 metara pucao ravno u ruke Livakovića.

Do polovice poluvremena Dinamo je još jednom zaprijetio. U 23. minuti Mislav Oršić je lijevo iskosa sa 22-23 metra gađao bliži kut, ali je domaći vratar Haikin to uspio obraniti.

Pellegrino ostao sam

Od tada su Norvežani krenuli u novu ofenzivu, a ona im se isplatila u 37. minuti. S desne strane je loptu u kazneni prostor ubacio Mugisha Mvuka, lopta je preletjela Lauritsena, idealno došla na glavu Amahla Pellegrina, a najbolji strijelac norveškog prvaka je glavom sa šest metara svladao Dominika Livakovića.

U 42. minuti domaće su centimetri dijelili od drugog pogotka. Nakon udarca iz kuta lopta je došla na glavu Salvesena koji sa pet metara udarcem glavom pogađa gredu. Dvije minute poslije je Hagen iz slobodnog udarca sa 23 metra pogodio živi zid, bio je prvi na odbijenoj lopti, ali je i taj njegov udarac bio neprecizan.

Posljednju opasnu akciju u prvom poluvremenu izveo je Dinamo. Stefan Ristovski je dao vrlo dobru dubinsku loptu prema Drmiću, ali je Dinamov napadač za korak ostao prekratak, jer je prvi do lopte stigao domaći vratar Haikin koji je izašao gotovo do ruba kaznenog prostora.

Čačić Drmića zamijenio Petkovićem već nakon 45 minuta

Ante Čačić je, nezadovoljan igrom svoje momčadi, već na početku drugog dijela napravio dvije zamjene: Bruno Petković je ušao umjesto Drmića, a Luka Ivanušec umjesto Špikića.

No, domaći su i na početku drugog dijela bili opasnija momčad. Mugisha Mvuka je bio stalna opasnost na desnom boku, a Pellegrino pred vratima. Strijelac prvog pogotka bio je blizu drugom u 54. minuti, kad je dobio loptu u kaznenom prostoru i gađao donji lijevi kut Dinamovih vrata, ali je lopta prošla uz vratnicu.

Samo minutu poslije Livaković je spriječio udvostručenje domaće prednosti. Pucao je Mvuka u bliži kut, ali je Dinamov vratar bio spreman.

Te akcije kao da je donijela otriježnjenje u gostujućem sastavu. Bruno Petković je konačno počeo sličiti na igrača koji se meteorskim usponom domogao mjesta u reprezentaciji svjetskih doprvaka. Njegova prisutnost na terenu bila je uočljiva, a u 60. minuti je malo nedostajalo da se upiše i u strijelce. Oršić je ubacio, a Petkovićev udarac glavom je prošao malo iznad grede.

Hoće li Dinamo proći u Ligu prvaka preko Norvežana?

Ukupno glasova:

U istoj minuti su igrači zamijenili uloge. Petković je namjestio loptu za Oršića na njegovoj omiljenoj poziciji, ali Dinamov najbolji strijelac u europskim natjecanjima nije bio precizan.

Dinamova ambicija da se iz Norveške vrati neporažen nakratko je djelovala ispunjenom u 71. minuti. Lijepa akcija koja je preko Petkovića, Ivanušeca i Emrelija dovela Baturinu u poziciju za šut s ruba kaznenog prostora, a mladi nogometaš je pogodio gornji desni kut. Međutim, odmah su se oglasili suci i pokazali da je u začetku akcije Petković kod prijema lopte bio u zaleđu.

Dinamo je i dalje pokušavao doći do pogotka. U 82. minuti je Ademi pokušao glavom, ali je Haikin i to obranio. U 83. minuti je pokušao Gojak s istim ishodom, a u 84. minuti je prošla akcija do Emrelija koji je stigao loptu kod gol-crte i pokušao u padu iz mrtvog kuta pogoditi mrežu. Uspio je, ali samo s vanjske strane.

U protuudaru je Pellegrino pripremio odličnu poziciju za Gronbaeka, ali je ovaj pucao visoko preko gola.

Veliki promašaj Petkovića

U 86. minuti najbolju priliku na utakmici imao je Bruno Petković. Primio je loptu na rubu kaznenog prostora, oslobodio se dvojice suparničkih braniča, izborio čistu poziciju za udarac i onda sa 14 metara promašio vrata.

S obzirom na viđeno u posljednjih 30 minuta drugog poluvremena, Dinamo je u Norveškoj možda i zaslužio doći do pogotka i ostati neporažen, ali s obzirom na prvih sat vremena, Zagrepčani moraju biti sretni da se u Zagreb vraćaju sa zaostatkom od samo jednog gola, što je dobro ishodište za lov na Ligu prvaka pred vjerojatno punim maksimirskim tribinama.

 

BODO/GLIMT - DINAMO 1-0 (1-0)

Stadion: Aspmyra. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

BODO/GLIMT: Haikin - Sampsted, Amundsen, Hoibraten, Wembangomo - Saltnes, Hagen (od 81. Gronbaek), Vetlesen - Mvuka (od 81. Koomson), Salvesen (od 68. Espejord), Pellegrino.

DINAMO: Livaković - Ristovski, B. Šutalo, Lauritsen, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić (od 46. Ivanušec), Baturina (od 77. Gojak), Oršić (od 69. Emreli) - Drmić (od 46. Petković).

Strijelac: 1-0 Amahl Pellegrino (37)

Žuti kartoni: Mišić, Dilaver (Dinamo)

Crveni kartoni:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider