Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
finale koje se ne propušta

Povijesno izdanje najluđeg svjetskog derbija: Prvi put se bore za najveći trofej

Od osnivanja ovog najtecanja 1960., najkasnija faza u kojoj su susreli bilo je polufinale.

Boca Juniors - River Plate (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''U odnosu na ovaj derbi, Old Firm izgleda kao utakmica na školskom igralištu'', napisao je britanski Observer za argentinski Superclasico između River Platea i Boce Juniors u svom izboru 50 sportskih događaja koje morati vidjeti prije smrti.

Superclasico je u ovom izboru bio na prvom mjestu, kao i u mnogim drugim izborima najluđih i najvećih derbija u svijetu nogometa, uključujući i onaj uglednog britanskog magazina FourFourTwo.

Ova su dva kluba kroz povijest, počevši od prve službene utakmice 1913., odigrala 246 međusobnih susreta, a 247. i 248. dobit će posebno mjesto u povijesti. River Plate i Boca Juniors prvi put u povijesti će odmjeriti snage u finalu Copa Libertadoresa, južnoameričkog pandana Lige prvaka.

Presudna utakmica odigrana je u četvrtak u ranim jutarnjim satima: Boca je odigrala 2:2 na gostovanju s Palmeirasom i tako obranila 2:0 iz prve utakmice te izborila povijesno finale.

Boca nešto bolja u međusobnim omjerima

Finale se igra na dvije utakmice. Točni datumi utakmica još se ne znaju, ali očekuje se da će prva utakmica biti na rasporedu u srijedu, 7. studenog na mitskoj Bocinoj La Bomboneri.

River je do finala najprestižnijeg južnoameričkog klupskog natjecanja stigao preko Racinga, Independienta i Gremija, dok je Boca na putu do finala eliminirala paragvajski Libertad, Cruziero i Palmeiras.

U 246 dosad odigranih Superclasica nešto je uspješnija Boca s 88 pobjeda, River je slavio 81 put, a 77 susreta završeno je remijem. Boca je uspješnija i u Copa Libertadoresu: u vitrinama imaju šest naslova, dok je River osvojio tri.

Krenuli iz istog kvarta, a onda su jedni postali "milijunaši"

Posljednji put u ovom natjecanju susreli su se 2015. u osmini finala; River je bio bolji s ukupnih 1:0, a na kraju je osvojio svoj posljednji naslov kontinentalnog prvaka. Boca osvajanje Copa Libertadoresa čeka puno duže, još od 2007. godine.

River i Boca osnovani su u istoj četvrti Buenos Airesa, radničkoj La Boci. River je, međutim, preselio u bogatiji kvart na sjeveru grada Nunez; tu je nastao i njihov nadimak Milijunaši, a percipira ih se kao klub više društvene klase, za razliku od Boce koja je ostala vjerna svojim radničkim korijenima.

Međutim, budući da se radi o najpopularnijim argentinskim klubovima, ta podjela nije ni blizu toliko crna i bijela i oba kluba danas imaju navijače među raznim društvenim skupinama. Oni najsretniji među njima, njih oko 130.000 koliko ih kombinirano stane na stadione La Bombonera i El Monumental, imat će priliku uživo svjedočiti povijesti i prvoj međusobnoj borbi za najveći trofej Južne Amerike.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider