Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šansa za Hajduk i Dinamo?

Poznati portugalski klub na koljenima: Igrači odbili doći na trening jer tri mjeseca nisu dobili plaću!

Boavista je ovu sezonu portugalske Primeire otvorila odlično, jedno vrijeme bila je i prvenstveni lider, ali sad se sve urušava.

Chidozie Awaziem i Viktor Gyokeres (Foto: Afp)

U portugalskom nogometnom prvoligašu Boavisti igračima je voda došla do grla te su se odlučili na očajnički potez - ovog četvrtka odbili su trenirati jer nisu dobili plaću za protekla tri mjeseca.

Financijska situacija u klubu je katastrofalna, a osim igrača još je izraženije osjete pripadnici radne zajednice. Naime, oni su bez plaće već četiri mjeseca.

S nadom da će odbijanje treniranja dovesti do rješenja ove situacije, nogometaši su ovog četvrtka štrajkali, svjesni da do iduće utakmice i gostovanja kod Gil Vicentea 30. prosinca ima dovoljno vremena da jedan preskočeni trening ne utječe na njihovu izvedbu.

Najuspješniji klub izvan velike trojke portugalskog nogometa

Boavista je inače klub iz grada Porta i smatra se najuspješnijim portugalskim klubom izvan velike trojke tamošnjeg nogometa (Benfica, Sporting Lisabon, Porto). Osvojili su jedno prvenstvo, pet kupova i tri superkupa, osnovani su prije 120 godina, ali sad proživljavaju teške trenutke.

Ne tako davno situacija je bila idilična. Boavista u prvom kolu aktualne sezone na svom terenu nokautirala Benficu (3:2), a poslije pet kola bili su vodeća momčad Primeire, s četiri pobjede i jednim remijem, odnosno 13 od mogućih 15 bodova.

No onda kao da se sve survalo u provaliju. Novac je prestao redovito dolaziti, to se osjetilo na raspoloženju nogometaša, Boavista je upala u crnu rupu u kojoj već mjesecima ne može pobijediti nikoga i trenutačno se nalazi na 11. mjestu, sa samo četiri boda iznad zone ispadanja.

Mogu li Dinamo i Hajduk iskoristiti Boavistine nevolje?

Takvo stanje mogli bi iskoristiti klubovi koji su financijski stabilniji. Tko zna, možda među njima budu i Hajduk i Dinamo, jer u Boavisti ima itekako ima igrača koji bi mogli biti pojačanja za glavne perjanice našeg nogometa.

Standardni slovački reprezentativac, centarfor Robert Boženik, najskuplji je igrač Boaviste. Njegovu tržišnu vrijednost Transfermarkt procjenjuje na pet milijuna eura, a iza njega slijedi obrambeni trio, u sklopu kojeg je i jedno dobro znano ime ljubiteljima hrvatskog nogometa.

Nigerijski stoper Chidozie Awaziem, koji je cijelu prošlu sezonu igrao za Hajduk na posudbi iz Boaviste, procijenjen je na tri i pol milijuna eura. Awaziema je Hajduk htio zadržati, ali kako je rekao sportski direktor Mindaugas Nikoličius, došlo je do promjene već dogovorenih uvjeta, u posljednji trenutak, i Splićani na to nisu htjeli pristati, pa se Awaziem vratio u Boavistu.

Desni bek Boaviste je Pedro Malheiro, 22-godišnjak koji prema Transfermarktu vrijedi čak četiri milijuna eura. Još jedan Nigerijac, 24-godišnji Bruno Onyemaechi, lijevi je bek Boaviste i njegova vrijednost iznosi jednako kao i Awaziemova: tri i pol milijuna.

Još je nekoliko prvotimaca Boaviste čija se vrijednost kreće u milijunskim gabaritima i nema sumnje da će platežno jači klubovi pratiti razvoj događaja u nastojanjima da uspiju za malu odštetu ili čak potpuno besplatno (ako igrači dobiju raskid ugovora) dovesti kvalitetna rješenja.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider