Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
velika priča bbc-a

Englezi se poklonili nepravedno zaboravljenom hrvatskom treneru: "Taktički genij jedinstvene i tragične priče"

Taktički genij, alkoholičar, strog, ali pravedan diktator, čovjek koji je postavio temelje velikog Bayerna i oblikovao karijere velikih igrača i trenera. Sve je to bio neponovljivi Branko Zebec.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Branko Zebec veliko je trenersko ime, zasigurno među najvećim hrvatskih stručnjacima u povijesti. Dinamo je vodio do završnice Kupa velesajamskih gradova 1967., koji je u finalu do pobjede nad Leedsom ipak vodio Ivan Horvat.

Međutim, šira nogometna javnost, pogotovo europska, nepravedno ga zaboravlja u diskusijama o najvećim trenerskim imenima. Tako piše BBC, koji se uhvatio zadatka ispravljanja te nepravde. Iz pera Michaela Yokhina stiže sjajna, dugačka priča o životu i djelu velikog hrvatskog trenera.

gol expired Manchester City izbacio Real: Katastrofalne pogreške skupo stajale Madriđane divider

Novinar BBC-a naziva ga "taktičkim genijalcem jedinstvene i tragične priče." Tragedija je u Zebecovu slučaju pretjerana sklonost alkoholu koja je vodila i do nekih nevjerojatnih situacija.

Stigao taksijem na gostovanje nakon što mu je policija oduzela auto

Jedna od najpoznatijih je ona kada je kao trener tada moćnog HSV-a prespavao ukrcavanje u autobus za Dortmund. Zebec je sjeo u auto i sam krenuo na gostovanje, a putem ga je zaustavila policija i izmjerila mu čak 3,25 promila alkohola u krvi. Količina je to od koje se većina ljudi onesvijesti.

Auto su mu zaplijenili, pa je Zebec ostatak puta prevalio taksijem. Stigao je na vrijeme i sjeo na klupu, ali je tijekom utakmice - zaspao. Bila je to priča s naslovnica u njemačkim medijima, dali su mu posprdan nadimak Fernet-Branko prema talijanskom brendu likera Fernet-Branca.

gol expired Kovač doveo prvo pojačanje, oteo ga Englezima: Mladi hit-igrač čija je vrijednost strahovito porasla divider

Ipak, Zebec je prije svega bio sjajan trener. Vodio je Bayern do prve titule u Bundesligi, zajedno s još jednim Hrvatom Zlatkom Čajkovskim postavio je temelje onoga što je Bayern danas. Kroz njegove ruke prošle su mnoge nogometne legende poput Franza Beckenbauera, Gerda Müllera i Seppa Maiera.

Nogometne legende govore biranima riječima o njemu

"Kada je Bayern osvojio duplu krunu 1969., bio je to početak onoga što je klub danas. Zebec je odigrao ogromnu ulogu. Postavio je temelj za stvaranje top-kluba. Bio je najbolji taktičar", rekao je Maier BBC-u.

Zebec je implementirao pas-igru koju Raimund Hinko, iskusni novinar uglednog njemačkog Kickera, naziva "tiki-takom svoga vremena." Ipak, naglasak je prije svega bio na obrani i fizičkoj spremi. Igrači su padali u nesvijest od rigoroznih treninga, trčalo se i kada su vani bila dva metra snijega.

gol expired Rakitić: Barcelona je spremna i može osvojiti Ligu prvaka, a ja želim ostati divider

"Naše igralište za trening bilo je veličine četiri nogometna terena. Trčali smo 60 krugova na 35 stupnjeva", prisjetio se bivši igrač HSV-a Jimmy Hartwig.

Njegov partner u veznom redu te momčadi bio je Felix Magath, kasnije poznat po sličnim metodama. Nije teško pogoditi od koga ih je pokupio. "Zebec je najvažnija osoba u mojoj karijeri", rekao je Magath.

"Branko je bio strog, ali pošten i korektan. Sve je tretirao jednako, i velike zvijezde i mlade igrače. Bio je diktator, ali dobar diktator", prisjetio se legendarni Paul Breitner.

Njegovi demoni na kraju su ga porazili

"Imao sam sreće raditi s mnogim velikim stručnjacima, uključujući Miljana Miljanića i Uda Latteka, ali Zebec je bio najbolji trener", smatra.

"Bio je nepredvidljiv. Nekad bi stigao na trening, pa bismo samo sjedili i pili kavu. Bio je drugačiji, nitko nije bio poput njega, a ja volim ljude koji su drugačiji", opisao ga je također poprilično ekscentrični Breitner.

SuperSport - SuperBuilder - Liga prvaka 1 Donosimo detaljnu analizu zadnjeg dana osmine finala Lige prvaka! divider

Zebec je dvaput bio prvak Njemačke i jednom osvajač Kupa, a za dlaku mu je izbjegla i najveća nagrada - naslov prvaka Europe. Nottingham Forrest nekako je dobio njegov HSV 1980. u finalu s 1:0. Talijanska Gazzetta dello Sport pisala je tada da je "ta utakmica pokazala da i Englezi znaju igrati catenaccio."

Nažalost, svega osam godina kasnije Zebec je napustio ovaj svijet nakon bolesti povezane s alkoholom. Doista jedinstvena ličnost i trener kakav se ne ponavlja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider