Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
lijepa čestitka za novu

Bayern oduševio hrvatske navijače: Njemački velikan objavio zahvalu na hrvatskom

Lijep potez povukao je bavarski velikan na kraju 2018. godine.

Galerija Bayern (Foto: AFP) Bayernova čestitka (Foto: Bayern/Facebook) Niko Kovač (Foto: AFP)

Na posljednji dan 2018. godine društvene mreže pune su čestitki, lijepih želja i zahvala, a potez za svaku pohvalu napravio je njemački nogometni velikan Bayern.

Bavarski klub uputio je hrvatskim navijačima poruku zahvale za podršku u 2018. i to na hrvatskom jeziku. Na fotografiji na njihovom službenom Facebooku tako stoji natpis ''hvala vam'', uz opis da zahvaljuju svim hrvatskim navijačima na podršci te se nadaju istome u 2019. godini.

Očekivano, ova objava naišla je na pozitivne reakcije mnogobrojnih hrvatskih navijača najtrofejnijeg njemačkog kluba.

Kako su Hrvati stvorili veliki Bayern

Povezanost Bayerna i Hrvatske veoma je dugačka. Trenutno na klupi sjedi Niko Kovač, a upravo su Hrvati udarili temelje velikog Bayerna kakvog danas poznajemo.

Prije pedesetak godina Bayern nije bio najveći klub u Njemačkoj, pa čak ni u Münchenu – ta je titula pripadala Münchenu 1860. Zehcigeri su prilikom osnivanja Bundeslige 1963. dobili prednost kao predstavnik Münchena, dok je Bayern ostao u limbu niželigaškog nogometa.

Bayernova čestitka (Foto: Bayern/Facebook) Bayernova čestitka (Foto: Bayern/Facebook) (Foto: Bayern/Facebook)

Vodeći ljudi Bayerna tada su privoljeli rođenog Zagrepčanina Zlatka Čajkovskog ''Čika'' na dolazak u njihov klub. Čik je prihvatio ponudu iako je tada bio veoma tražen trener, čak i na meti Barcelone, a ostalo je povijest.

Povezanost Hrvata i Bavaraca nije samo nogometna

U prvu momčad uveo je imena poput Gerda Müllera i Franza Beckenbauera, preporodio Bayern i podigao dva kupa i Kup pobjednika kupova. Naslijedio ga je Branko Zebec, sugrađanin i bivši suigrač, koji je klubu donio naslov prvaka.

Osim trenera, dubok trag ostavili su i igrači – braća Kovač, Ivica Olić, Mario Mandžukić i Danijel Pranjić. Ipak, prvi Hrvat u Bayernu bio je Ante Vučkov, kojeg je 1965. iz Trešnjevke (tada prvoligaša) doveo legendarni Čik. Vučkov je zabio u debiju, ali već u sljedećoj utakmici slomio je nogu, nakon čega više nikad nije zaigrao za Bayern.

Osim igračke i trenerske povezanosti Bayerna i Hrvatske, tu je i ona koja se rodila kroz povijesnu povezanost bavarske prijestolnice i hrvatskog naroda. Mnogi su Hrvati upravo tamo kroz povijest tražili bolji život, a München se u šali ponekad naziva i najsjevernijim gradom Balkana.

Nadamo se da će u 2019. godini što manje Hrvata sreću morati tražiti u Münchenu, a da će nogometna povezanost Hrvata i bavarskog velikana ostati jaka i produktivna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider