Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEKI NOVI DINAMO

Barišić zadovoljan skupštinom najavio odlazak: "Ako budu zahtijevali da ostanem, razmislit ću!"

U Dinamu je večeras održana povijesna skupština kluba. Usvojen je toliko dugo očekivan novi statut kluba.

Od trenutnih 69 skupštinara, bio je prisutan 41 član. Nedostajali su jedino oni bliski Damiru Zoriću, no jedan od njih je došao. To je Jure Zovko, koji je prije izglavasanja statuta izašao na govornicu i rekao kako će ostati suzdržan. Da se ne slaže i da mu nije drago što nije sudjelovao u izrazi prijedloga. Na kraju je jedino on ostao suzdržan.

Najvažnija je novost da će Dinamova skupština ubuduće imati 60 članova. 35 će birati izvršni odbor, tajnim glasanjem među prijavljenim kandidatima, dok će 25 skupštinara davati navijači na neposrednim izborima. Izborna lista s najviše glasova dat će 25 pojedinaca koji idu u skupštinu.

Poznato je kako će izgledati izbori

Svaka lista će imati svog kandidata za predsjednika, kojeg će birati skupština. Ta skupština će pravovaljano donositi odluke ako je prisutan 31 od 60 članova, a za donošenje odluka bit će potrebna većina.

Ima tu nekih točke koje su možda sporne. Baš u članku 59 piše da će u slučaju razrješenja predsjednika ili članova izvršnog odbora biti potrebno 40 članova. Upitani su predstavnici navijača, Dubravko Skender i Ivan Nauković, je li po njihovom mišljenju tu nešto sporno. Oni su rekli da nije. Da su to odluke u domeni krucijalnih i da je normalno da treba dvotrećinska većina.

Navijači su oduševljeni ovime, a Mirko Barišić, dugi niz godina suradnik Zdravka Mamića, ostat će upamćen kao čovjek koji je otvorio vrata kluba u popriličnoj mjeri navijačima i demokraciju. To je nešto što je dugo u Dinamu bilo nezamislivo.

Barišić zadovoljan napravljenim, najavio je odlazak

"Bilo bi tragično ako to postane polarizacija. Već ovakav status kakav je usvojen je jedinstven. Nema ga u hrvatskoj ligi, hrvatskom nogometu, zapravo hrvatskom sportu uopće. Želja je da se taj pokušaj napravi, kako neki s pravom zovu, transformacijski trenutak, da se to pokaže kao jedinstvo, kao jedna nova energija. Da to bude boljitak za klub."

Njegov mandat traje do ožujka. Upitan je hoće li se ponovno kandidirati i ima li nekog svog kandidata.

"Nemam svog kandidata. Ne mislim se kandidirati. Ako netko bude zahtijevao ili rekao da trebam, onda ću razmisliti", objasnio je Barišić.

Bitan dio onaj je o potraživanju novca koji je Zdravko Mamić otuđio iz Dinama. Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo s tim, nije dao konkretan odgovor.

"Sve što smo znali i imali bilo je tako čvrsto. Ja svoje suradnike ne napuštam, ali činjenice su na neki način sve pokazale i bilo bi suludo da mi radimo nešto što je protiv Dinama."

Mamić otuđio 21 milijun eura, klub tvrdi da je provodio istragu

Dinamo će tražiti novac koji je Zdravko Mamić, pokazala je pravomoćna presuda, otuđio iz kluba. Zanimljivo, večeras su to odlučili skupštinari, a većina njih je 1. ožujka 2018. donijela odluku da neće tražiti taj novac.

Istupila je večeras i predsjednica Vlatka Peras, koja je rekla kako im je trebalo da se provede istraga, što je malo zbunjujuće. U ožujku 2021. je donesena pravomoćna presuda o izvlačenju novca iz kluba. I to nije malo, 21 milijun eura. 

Sve se ovo može poništiti ako gradski ured za opću upravo poništi skupštinu iz rujna, na što se žalio Damir Zorić.

Ako se ne poništi, sve je ovo pravovaljano Dinamu u ožujku slijedi posljednji saziv ove skupštine i klub bi tada trebao dobiti novu skupštinu po novom statutu, novog predsjednika, novog dopredsjednika i novi izvršni odbor u kojem će 11 članova birati klub te dva navijači, kao i novi nadzorni odbor u kojem će dva člana davati navijači, a jednog klub.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider