FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Bravo!

Hrvatska u jednoj borbi dobila svjetsko zlato i srebro u džudu! Matić obranila titulu

Veličanstven uspjeh hrvatskog džuda. Matić zlatna, Cvjetko uzela srebro.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barbara Matić obranila je naslov prvakinje svijeta u džudu. Matić je u povijesnom finalu pobijedila Lauru Cvjetko polugom u prvoj rundi.

Bilo je to prvi put u hrvatskoj povijesti da se dvije Hrvatice nađu u finalu Svjetskog prvenstva, a Hrvatska je tek peta država kojoj je to uspjelo u džudu.

Prvo je 26-godišnja Barbara Matić pobijedila Shiho Tanaku i plasirala se u finale, a nakon nje to je napravila i 21-godišnja Lara Cvjetko, koja je bila bolja od Saki Niizoe.

gol expired Zašto bi Filip Bradarić izabrao dolazak u Jarun, a povezivalo ga se s Hajdukom? ''Pomalo šokantno'' divider

Sve su to napravile u kategoriji -70kg koja broji 44 natjecateljice ujedno je i najbrojnija kategorija u konkurenciji judašica na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Nakon velike borbe dvije Hrvatice su se zagrlile i proslavile povijesni uspjeh hrvatskog sporta.

Matić je u gornjem dijelu ždrijeba savladala Nizozemku Hilde Jager, BiH reprezentativku Aleksandru Samardžić, Uzbekistanku Gulnozu Matnijazovu i Japanku Shiho Tanaku, dok je Cvjetko bila bolja od Francuskinje Margaux Pinot, Talijanke Martine Esposito, Nizozemke Sanne van Dijke i Japnake Saki Niizoe.

Koliko je ova težinska kategorija zahtjevna govori činjenica da su u eliminacijskim borbama izgubile srebrna s OI u Tokiju Austrijanka Michaela Polleres, brončana s OI Nizozemka Van Dijke, te zlatna sa SP-a 2019. Marie-Eve Gahie.

Za 27-godišnju Barbaru ovo je drugo svjetsko zlato nakon što je pobijedila prošle godine u Budimpešti, a zanimljivo dva puta je bila i juniorska svjetska prvakinja (2013, 2014). Dva puta je bila treća na europskim prvenstvima (2014, 2017), te Europskim igrama u Minsku (2019).

Za 21-godišnju Laru ovo je najveći uspjeh u karijeri. Prije dvije godine je postala europska prvakinja za uzrast mlađih seniora (do 23 godine). Do sada je osvojila i srebrnu medalju na juniorskom Europskom prvenstvu 2021. i srebro na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Olbiji. Cvjetko je bila i europska kadetska prvakinja 2017. u Kaunasu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider