Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Srušili rekord i ne staju

Vratila se magija: Najefikasniji napad Europe i nešto što nisu vidjeli od Maradone

Nogometaši Napolija stigli su do pete ovosezonske pobjede u prvenstvu i ukupno desete uzastopne u Serie A.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napoli je po prvi put od sezone 1987/1988 dobio prvih pet utakmica u Serie A. Njihov napadački tandem tada je bio Diego Maradona i Brazilac Careca, a zajedno s Brunom Giordanom činili su čuvenu napadačku liniju ''Ma-Gi-Ca''. A magija je upravo nešto što obilježava trenutnu momčad iz Napulja, koja je na deset uzastopnih pobjeda u talijanskom prvenstvu što im je novi rekord.

Iako u svojim redovima nemaju igrača poput Maradone, nogometaši Napolija u ovom trenutku imaju najefikasniji napad Europe i sjajnog Driesa Mertensa, koji igra kao da je došao s druge planete. Mertens je od početka prošle sezone zabio 34 pogotka u 40 utakmica Serie A, a posljednji protiv Lazija spada među najbolje u njegovoj karijeri.

Mertens je također začepio usta onima koji misle da nije u stanju parati mreže u ulozi lažne devetke ili da je takva pozicija pred izumiranjem. Postigao je 14 golova u zadnjih 12 utakmica Serie A te je u kalendarskoj 2017 najbolji strijelac Italije s ukupno 23 pogotka. Međutim, najviše mu je pomogao sustav Maurizija Sarrija, koji je pristigao iz Empolija te implementirao atraktivan stil nogometa.

Trener Napolija napravio stroj koji je u stanju u deset minuta potpuno okrenuti utakmicu, a najviše zahvaljujući ofenzivno orijentiranoj i nesebičnoj momčadi čija igra se bazira na puno dodavanja. Ali brzih i preciznih. Još u Empoliju glasio je za stručnjaka koji je od male momčadi napravio vrlo gledljivu družinu, dok je u Napoliju tek sada došao na svoje i od igrača počeo izvlačiti maksimalni potencijal.

U prošloj sezoni bilo je naznaka kako Napoli ide u dobrom smjeru, ali morao se zadovoljiti samo prvakom prvog dijela Serie A. Iako su i na to morali čekati dugi niz godina, još od sezone 1989/90. No, sada su spremni ozbiljno zaprijetiti skidanju Juventusa s trona. To neće biti lako, ali s ovakvom igrom sve je moguće.

Nećemo otići toliko daleko i reći da je Napoli u ovom trenutku najbolja momčad u Europi, ali zato je prva po broju golova po utakmici. S prosjekom od 3,8 nalazi se ispred atomskog napada PSG-a (3,5), Barcelone (3,4) i oba kluba iz Manchestera (3,2). Samo je PSG (21) postigao više golova u prvenstvu od Napolija (19), ali ima i utakmicu više.

Jedini podbačaj ove sezone doživjeli su na otvaranju Lige prvaka protiv Šahtara. Međutim, sumnjamo da će tako biti do kraja natjecanja po skupinama, a utakmice protiv Manchester Cityja mogle bi biti pravi melem za oči. Sudar dvije momčadi koje svojim stilom stvaraju puno prilika i mogle bi ponuditi pregršt golova.

Napoli preferira sustav 4-3-3 s visoko postavljenom zadnjom linijom i čestim odlascima bekova prema naprijed, gdje igrači poput Hysaja, Ghoulama i Maggia imaju slobodu znajući da je kolosalni Koulibaly u stanju počistiti iza njih. No, jednako važan igrač je i brazilski veznjak Jorginho, koji spada među podcijenjenije centralne vezne u Europi. On povezuje obranu i napad te omogućuje Hamšiku, Allanu i Zielinskom slobodnije kretanje u ofenzivnom dijelu.

Pravi vatromet stiže s ofenzivnim trojkom Insigne, Callejon i Mertens, koji možda ne spadaju u sam vrh europskih napadača, ali njihova pokretljivost i snalažljivost odlično pašu za Sarrijev sustav. Činjenica da se radi o niskim igračima omogućuje im brzi tempo i konstantno utrčavanje u prostor koje je onda jako teško braniti. I dok je Mertnes iskočio golovima, Insigne i Callejon ističu se više asistencijama. A na klupi još imaju Milika, koji se polako vraća nakon teške ozljede.

Napoli je dosad dva puta bio prvak Italije, a posljednji put davne 1990. Ne dvojimo kako su trenutni rezultati zapalili ionako temperamentne navijače iz Napulja i okolice. Njima ne treba puno, ali ono što ih još više treba radovati je igra koja je među najljepšima u Europi. Igra koja bi mogla ponuditi dramu u borbi za prvaka Italije, ali i probuditi sjećanja ne nezaboravno i neponovljivo vrijeme Maradoninog božanstva.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider