Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vratio se najboljem

Mourinho ga se umalo odrekao, a sada terorizira obrane i oduševljava nogometni svijet

Anthony Martial imao je tešku prvu godinu pod Joseom Mourinhom, mediji su ga cijelo ljeto selili iz Manchestera, a onda je eksplodirao na početku nove sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svi znamo kako je Anthony Martial poseban talent. Vidjelo se to i nakon njegovog dolaska na Old Trafford unatoč brojnim kritikama engleskih medija, koji su ga već ranije proglasili skupocjenim promašajem. Međutim, francuski biser je u ovom trenutku jedan od najvažnijih igrača Uniteda, a Mourinho ne smije ni pomišljati na njegovu prodaju.

Martialov teror

Od kada se pridružio ManUtd-u prije početka sezone 2015/16, Martial je zabio ukupno 30 pogodaka, najviše od svih igrača u tom periodu. Samo ove sezone je u osam utakmica zabio već pet golova, a dobar dio tih utakmica je započeo na klupi. Podsjetilo nas je to malo na slavnu zamjenu Uniteda i ''ubojicu dječjeg lica'' Olea Gunnara Solskjeara. Ne po stilu nogometa nego po učinku koji momentalno donosi ulaskom s klupe.

Dobro uštimani ManUtd furiozno je krenuo u novu sezonu, a Martial, Rashford i Lukaku zajedno su zabili već 20 golova prije kraja rujna. Slatke brige Mourinho ima na lijevoj strani napada, gdje su i Martial i Rashord poprilično ubojiti. U zadnjoj utakmici Francuz je bio jednostavno nezaustavljiv te je stvarao velike probleme obrani CSKA, teroriziravši ih u gotovo svakom kontaktu s loptom. Mogli bismo reći kako se vratio svojem najboljem nogometu.

Martial je direktno uključen u pet od zadnjih šest golova Uniteda u svim natjecanjima, a ne tako davno spominjao se u kontekstu Intera kao dio paketa za Ivana Perišića. No, na Old Traffordu više nitko ne spominje hrvatskog reprezentativca. I jasno je zašto. Nitko ne može okretati oči pred onim što radi Martial, a s kojim ManUtd izgleda direktnije, preciznije i smrtonosnije u napadu.

Mourinhova 3-4-3 formacija kao da je stvorena za 21-godišnjeg napadača, koji očito ima još puno toga za pokazati. Bilo da počinje s klupe ili kreće u prvih 11. Jedna od stvari na kojoj je Mourinho posebno inzistirao kod njega je konzistentnost i točno to je dobio. Svaki put kad je ušao u igru nešto je napravio, a trener bolje od toga ne može poželjeti. Zasad je idealna zamjena, jer ne smije se zaboraviti ni Rashorda.

353 minute - 5 golova, 4 asistencije

U njih dvojici United ima velik zalog za budućnost. Makar je dio navijača strahovao kako će ih Mourinho uništiti, a on je obojici dao slobodu i od njih radi nove zvijezde Premierlige i europskog nogometa. Martial je u novoj sezoni za 353 minute uz pet golova upisao i četiri asistencije, što znači da je direktno uključen u pogodak svakih 39 minuta. Prosjek je to kojeg nema nitko u ligama Petice. Messi, primjerice, ima najbolji prosjek golova u kalendarskoj 2017. (66,4 minute).

Neki su već Martialovu utakmicu protiv CSKA okarakterizirali najboljom u dresu Uniteda. Sigurno je među najimpresivnijima što govore i brojke, no ono što je puno zanimljivije je suradnja Martiala i Lukakua, gotovo telepatsko razumijevanje koje može postati samo bolje. A to je savršena situacija za Mourinha, jer ima dva briljantna mlada talenta i mogućnost održavanja visokih standarda tako da ih uvijek drži gladnima.

Kako god bilo, Martial je ovog tjedna lako moguće došao do prijelomne točke. One u kojoj njegov momentum postaje veći od svakog ignoriranja. Takav učinak s klupe ne može se dogoditi slučajno, a Mourinho je previše iskusan i mudar da to ne bi znao prepoznati. Rashford ili Martial, Martial ili Rashord? U određenim utakmicama za ovakav Manchester United je sasvim nevažno. No, kad bi morali izabrati najboljih 11 ili odrediti kome dati povjerenje u velikim derbijima, Martiala definitivno ne bi isključili iz igre.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider