Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
e tog ima samo kod nas

Šef hrvatskih sudaca protivi se kazni Soudaniju na temelju video snimke

Odluka suca Tihomira Pejina da najboljeg Dinamova igrača Soudanija poštedi kartona za udaranje protivnika bez lopte, Alžirca je spasila suspenzije za subotnji derbi s Hajdukom. No, Soudani može kažnjen može biti i naknadno na temelju video snimke. Šef hrvatskih sudaca Ante Kulušić protivi se tome.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Detalj iz 18. minute utakmice u Kranjčevićevoj opet je sasvim opravdano bacio sumnju na novi pod navodnicima dramatični gradski derbi. Soudanijevo udaranje nogom Capana s poda trebalo je biti sankcionirano. I u slučaju žutog i crvenog kartona Soudani bi propustio derbi s Hajdukom. No Soudanija se prema HNS-ovom pravilniku može naknadno kazniti.

''Disciplinski postupak pokreće se temeljem disciplinske prijave koju može podnijeti bilo koji član nogometne organizacije u pisanom obliku ili izjavi danoj u zapisnik pred tijelom nogometne organizacije.''

Dakle, prijavu može podnijeti i, na primjer, Hajduk. Splićani igraju s Dinamom sljedeću utakmicu i vjeruju da će netko iz HNS-a reagirati.

''Vjerujemo da će HNS postupiti u skladu sa svjetskom praksom. Nadamo se stoga da HNK Hajduk neće morati reagirati, s obzirom na to da se u ovom slučaju radi o nečem očitom.''

Ali za predsjednika sudačke komisije Antu Kulušića, očito se ne radi o nečem očitom.

''Mislim da ne postoji jer da je bio brutalan start onda postoji mogućnost. Razlika između brutalnog starta i nesportskog ponašanja je ogromna'', rekao je Ante Kulušić u telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV.

*Ovo je nesportsko ponašanje?'

''Da.''

*Ovo je procjena ili baš negdje piše u pravilima?'

''Pa to je procjena, nikada se nije dogodilo u povijesti da netko naknadno dobije žuti karton.''

Sjetimo se tek nekih poznatih primjera

Imali smo već u HNL-u primjere sankcija nakon utakmice. Primjerice, Anas Sharbini 2010. nakon utakmice s Varteksom kada je udario Marija Sačera. Sudac Ante Vučemilović Šimunović pokazao mu je žuti karton, a nakon prijave povjerenika Josipa Breznog, tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio je Sharbinija na temelju TV snimke s dvije utakmice neigranja i 8.000 kuna.

Tada Zagrebov Gabrijel Boban je isključen prije dvije godine protiv Splita, naknadno mu je kazna ukinuta jer se nije radilo o crvenom kartonu. Aguero je ove sezone, kažnjen na osnovu snimke, nakon utakmice s West Hamom s tri utakmice neigranja zbog namjernog udaranja laktom Winstona Reida.

Sličan primjer Soudanijevom je legendarno isključenje Beckhama nakon udaranja Simeonea 1998. A Hajdukov Jeferson je isključen u derbiju s Dinamom prije godinu i pol dana, ali nije očekivano suspendiran nego je igrao već iduće kolo.

''Postoje razlike u svijetu gdje igrač kada udari igrača s leđa da nitko nije vidio sudac ga kazni. U ovom slučaju ne postoji, sudac je trebao u ovom slučaju dati opomenu, minimalno žuti, nije to napravio sankcioniran je i ništa se drugo ne može napraviti'', smatra Kulušić.

Eto, očito je, da je opasno udaranje s poda postalo nesportsko ponašanje. Svijet jedno, Hrvatska drugo. Soudani je zaslužio sankcije, ali netko treba i poslat disciplinsku prijavu. Zanimljiv tjedan je pred nama.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider