Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iznenadni junak

Tamnoputi španjolski nogometaš: "Već sam bio odustao od izlaska iz Ukrajine, ali spasio me Andrej Plenković"

Amilcara Djauoa Codjovija s premijerom Plenkovićem je spojio njegov suigrač iz Vorskle Poltave Ivan Pešić.

Amilcar Djau Codjovi (Foto: Transfermarkt/Screenshot)

Ruska invazija na Ukrajinu istjerala je mnoge iz njihovih domova, a iz zemlje bježe i mnogi sportaši stranci koji tamo zarađuju za kruh. Među njima su i brojni hrvatski nogometaši na radu u Ukrajini, koji u grupama bježe iz svojih klubova u sigurnost.

U društvu jednog hrvatskog nogometaša, bivšeg igrača Hajduka i Splita Ivana Pešića, našao se 20-godišnjak Amilcar Djau Codjovi iz Vorskle Poltave, koji je preko svojeg hrvatskog kolege došao do našeg premijera Andreja Plenkovića, koji mu je pomogao pri izlasku iz zemlje…

Amilcar Djau Codjovi Amilcar Djau Codjovi (Foto: Transfermarkt/Screenshot)

Plenković s Hrvatom iz Ukrajine izvukao i Španjolca

Poslije dva dana panične potrage za sigurnim prelaskom granice i puta kroz ratom pogođenu zemlju već je bio odustao na mađarskoj granici, međutim izvukao ga je nenadani dobročinitelj – hrvatski premijer?!

Momak se zove Amilcar, rodio se u Španjolskoj, ima i englesko državljanstvo, a roditelji su mu iz Obale Bjelokosti i Gvineje Bisau, igra nogomet u Ukrajini i s pravom se pitate kakve veze hrvatski premijer ima s njim.

Objava Šarapove Šarapova se oglasila iz Pariza, mnogi su razočarani njezinom porukom, Azarenka oduševila divider

Ključnu ulogu odigrao je njegov suigrač Ivan Pešić, njegov klupski suigrač koji je putovao s njim do mađarsko-ukrajinske granice.

Ali vratimo se na početak. Djau Codjovi je na startu ruske invazije dobio instrukcije da pričeka u klupskim prostorijama dok mu ne srede izlazak iz zemlje, ali kasnije je shvatio kako je situacija puno teža. Od suigrača je saznao da je nova priča "svatko za sebe“ i kad je čuo kako planiraju svoj put iz zemlje, odlučio im se priključiti.

Dva dana po Ukrajini tražili izlazak iz zemlje

S grupicom od 10-ak igrača nakrcali su se vodom, čipsom i čokoladom, sjeli u automobile i krenuli na put dugačak 1500 kilometara sa svojim obiteljima. Izašli su na cestu ne znajući što ih očekuje u ratom pogođenoj zemlji, najprije su krenuli k poljskoj granici, ali su putem saznali kako su ogromne gužve, gust promet i kako se dugo čeka, pa su se okrenuli prema Mađarskoj.

Andrij Ševčenko Ševčenko pozvao svijet u pomoć: ''Nogomet za mene više ne postoji'' divider

Imali su problema na cesti s automobilima usred noći i nitko im nije želio pomoći, drugi dan su se ukrcali u minibus koji ih je trebao odvesti preko granice. Međutim, kad su stigli poslije 10-satne vožnje, nisu ih htjeli pustiti pješice i rekli su im kako im je potreban automobil za prelazak. Već je bio odustao, ali tad je u priču uskočio hrvatski premijer.

"Pešić je baš u tom trenutku bio na telefonu sa svojom ambasadom i odjednom povikao – 'brzo, dođite ovamo' i mi smo se okupili oko njega. Hrvatski premijer Andrej Plenković je poslije razgovora nazvao hrvatsku ambasadu u Kijevu, oni su kontaktirali s granicom i pustili su nas", objasnio je mladi nogometaš.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider