Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iznenadni junak

Tamnoputi španjolski nogometaš: "Već sam bio odustao od izlaska iz Ukrajine, ali spasio me Andrej Plenković"

Amilcara Djauoa Codjovija s premijerom Plenkovićem je spojio njegov suigrač iz Vorskle Poltave Ivan Pešić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ruska invazija na Ukrajinu istjerala je mnoge iz njihovih domova, a iz zemlje bježe i mnogi sportaši stranci koji tamo zarađuju za kruh. Među njima su i brojni hrvatski nogometaši na radu u Ukrajini, koji u grupama bježe iz svojih klubova u sigurnost.

U društvu jednog hrvatskog nogometaša, bivšeg igrača Hajduka i Splita Ivana Pešića, našao se 20-godišnjak Amilcar Djau Codjovi iz Vorskle Poltave, koji je preko svojeg hrvatskog kolege došao do našeg premijera Andreja Plenkovića, koji mu je pomogao pri izlasku iz zemlje…

Plenković s Hrvatom iz Ukrajine izvukao i Španjolca

Poslije dva dana panične potrage za sigurnim prelaskom granice i puta kroz ratom pogođenu zemlju već je bio odustao na mađarskoj granici, međutim izvukao ga je nenadani dobročinitelj – hrvatski premijer?!

Momak se zove Amilcar, rodio se u Španjolskoj, ima i englesko državljanstvo, a roditelji su mu iz Obale Bjelokosti i Gvineje Bisau, igra nogomet u Ukrajini i s pravom se pitate kakve veze hrvatski premijer ima s njim.

gol expired Šarapova se oglasila iz Pariza, mnogi su razočarani njezinom porukom, Azarenka oduševila divider

Ključnu ulogu odigrao je njegov suigrač Ivan Pešić, njegov klupski suigrač koji je putovao s njim do mađarsko-ukrajinske granice.

Ali vratimo se na početak. Djau Codjovi je na startu ruske invazije dobio instrukcije da pričeka u klupskim prostorijama dok mu ne srede izlazak iz zemlje, ali kasnije je shvatio kako je situacija puno teža. Od suigrača je saznao da je nova priča "svatko za sebe“ i kad je čuo kako planiraju svoj put iz zemlje, odlučio im se priključiti.

Dva dana po Ukrajini tražili izlazak iz zemlje

S grupicom od 10-ak igrača nakrcali su se vodom, čipsom i čokoladom, sjeli u automobile i krenuli na put dugačak 1500 kilometara sa svojim obiteljima. Izašli su na cestu ne znajući što ih očekuje u ratom pogođenoj zemlji, najprije su krenuli k poljskoj granici, ali su putem saznali kako su ogromne gužve, gust promet i kako se dugo čeka, pa su se okrenuli prema Mađarskoj.

gol expired Ševčenko pozvao svijet u pomoć: ''Nogomet za mene više ne postoji'' divider

Imali su problema na cesti s automobilima usred noći i nitko im nije želio pomoći, drugi dan su se ukrcali u minibus koji ih je trebao odvesti preko granice. Međutim, kad su stigli poslije 10-satne vožnje, nisu ih htjeli pustiti pješice i rekli su im kako im je potreban automobil za prelazak. Već je bio odustao, ali tad je u priču uskočio hrvatski premijer.

"Pešić je baš u tom trenutku bio na telefonu sa svojom ambasadom i odjednom povikao – 'brzo, dođite ovamo' i mi smo se okupili oko njega. Hrvatski premijer Andrej Plenković je poslije razgovora nazvao hrvatsku ambasadu u Kijevu, oni su kontaktirali s granicom i pustili su nas", objasnio je mladi nogometaš.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider