Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
namjestili 53 utakmice

Potvrđena najteža kazna u povijesti: Klub koji je eliminirao Dinamo izbačen iz Europe na 10 godina!

Drakonska kazna, najteža u povijesti UEFA-e, zadesila je sedmerostrukog prvaka Albanije u posljednjih osam godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Albanski nogometni prvoligaš Skenderbeu isključen je na 10 godina iz europskih natjecanja i mora platiti kaznu od milijun eura zbog namještanja utakmica. Tako je odlučila UEFA, a odluku je potvrdio i Sportski abritražni sud (CAS), koji je odbio žabu albanskog kluba.

UEFA je objavila da je Skenderbeu od 2010. godine namjestio čak 53 utakmice domaćeg prvenstva, europske, pa čak i prijateljske utakmice.

"Ovaj je klub namještao utakmice kao nijedan drugi u povijesti našeg sporta", stoji u objavio UEFA-ine Disciplinske komisije.

Najbolji primjer onoga što je Skenderbeu radio godinama jest utakmica u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2015. godine, točnije uzvrat protiv sjevernoirskog kluba Crusadersa. Skenderbeu je dobio prvu utakmicu kod kuće 4:1 i u uzvratu je vodio 2:1.

U samoj završnici utakmice "tisuće i tisuće eura" počele su se uplaćivati na to da će pasti još najmanje jedan gol. U idućem periodu uslijedile su dvije velike pogreške albanske obrane i susret je završio pobjedom Crusadersa 3:2.

Tada je vratar sjevernoirske momčadi izjavio nakon utakmice da bi UEFA bila luda da ne istraži ovu situaciju.

Predsjednik kluba Ardian Takaj igrao je na kartu žrtve, tvrdeći da "UEFA pokušava iskoristiti malu državu, mali klub s malim budžetom".

"Mislim da UEFA ne bi isto postupala s nekim klubom iz zapadne Europe", rekao je.

Veliki je to udarac za Skenderbeu, koji je osvajao naslov prvaka Albanije čak sedam puta u posljednjih osam godina. Skenderbeu je bio suparnik zagrebačkog Dinama 2015. i 2017. godine u Ligi prvaka, odnosno Europskoj ligi. Modri su slavili 2015., ali im se albanski sastav osvetio dvije godine kasnije i ostavio Dinamo bez Europe.

Dodatni dokaz da se nešto mutilo u Albaniji jest i činjenica da su albanske vlasti odbile surađivati s UEFA-om kada je htjela uspostaviti bolji nadzor nad kladionicama u toj zemlji. U državi s 2,8 milijuna stanovnika postoji oko 4000 kladionica, što je jedna na 700 osoba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider