Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NOVE SNAGE AFRIČKOG NOGOMETA

Afričko prvenstvo napustila već tri velikana, u osmini finala će još najmanje dva

Puno iznenađenja dogodilo se već u grupnoj fazi afričkog Kupa nacija.

Navijač Gane u nevjerici (Foto: Afp)

Ovogodišnji AFCON, odnosno Afrički kup nacija, igra se u Obali Bjelokosti, a rezultati su više nego iznenađujući. 

Posebno po pitanju loših rezultata favorita, odnosno velikana, ako ćemo tako nazvati reprezentacije koje smo navikli gledati u nastupima na posljednjim svjetskim prvenstvima.

Čak tri momčadi koje možemo svrstati u tu grupu su eliminirane već u grupnoj fazi i to u sustavu natjecanja gdje od 24 momčadi dalje prolazi čak njih 16. Dvije su to izbjegle na iglene uši, posebno domaćin, komu su pomogli rezultati drugih momčadi.

Gana prokockala nemoguće

Najveći šok je eliminacija momčadi Gane. Oni su u prvom kolu poraženi od Zelenortskih Otoka, da bi onda odigrali 1:1 protiv Egipta. U zadnjem su susretu imali sve u svojim rukama.

Trebala im je pobjeda protiv Mozambika, a u 70. minuti došli su do 2:0. Taj rezultat zadržali su sve do sudačke nadoknade, kad ih je Mozambik šokirao pogocima u 91. i 94. minuti. Obje reprezentacije na kraju su eliminirane. Pogotke s tog susreta pogledajte OVDJE.

Alžir u odlučujućoj pao protiv autsajdera

Veliko iznenađenje je i eliminacija Alžira, koji je također osvojio samo dva boda. Prvo su odigrali 1:1 protiv Angole, a onda se izvukli u posljednjoj minuti susreta protiv Burkine Faso, odigravši 2:2 

Preostao im je zadnji susret, gdje bi pobjedom protiv autsajdera Mauritanije prošli dalje, no poraženi su rezultatom 1:0, a njihovi protivnici su, nakon poraza u prva dva susreta, na mala vrata otišli u osminu finala.

Tunis ispao i time domaćina ostavio u turniru

Veliko iznenađenje je i eliminacija Tunisa. Četvrtfinalist posljednja četiri afrička prvenstva također je osvojio dva boda. Sve je krenulo šokantnim porazom 0:1 od Namibije, nakon čega su odigrali 1:1 protiv Malija. Preostao im je susret s Južnoafričkom Republikom, gdje im krajnjih 0:0 nije bilo dovoljno.

Taj neuspjeh Tunisa se najviše slavio u zemlji domaćinu, budući da je njihov neuspjeh značio da Obala Bjelokosti na iglene uši ostaje u turniru. Oni su na otvaranu savladali Gvineju Bissau rezultatom 2:0, ali onda su uslijedili porazi 1:0 od Nigerije i nevjerojatno 4:0 od Ekvatorijalne Gvineje. Prošli su dalje kao četvrti najbolji trećeplasirani.

Na iglene uši svoje je mjesto u osmini finala našao i Kamerun. Nakon 1:1 protiv Gvineje i poraza 3:1 od Senegala, trebao im je pobjeda u zadnjem kolu protiv Gambije. Lovili su je cijelu susret, a kad je Gambija u 85. minuti povela 2:1, sve su im lađe potonule. Ipak, smogli su snage te pogocima u 87. i 90. minuti preokrenuli susret i ostali na životu. Pogotke s te utakmice pogledajte OVDJE.

Dva velika derbija u osmini finala

Situacija u osmini finala posložila se tako da će ipak dva velikana ispasti već u ovoj fazi natjecanja. Naime, upareni su Nigerija i Kamerun te Senegal i Obala Bjelokosti. Senegal i Nigerija su se uz Maroko iskazali kao glavni favoriti prvenstva pa je jasno i tko će biti favoriti u tim susretima.

Sve u svemu, AFCON ove godine donosi jako puno uzbuđenja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider