Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki problem

Hajduk dočekao lošu vijest s Afričkog kupa nacija: Domaćin prošao na penale

Obala Bjelokosti eliminirala je Senegal u osmini finala Afričkog kupa nacija.

Ismael Diallo (Foto: Željko Hajdinjak/Cropix)

Nogometna reprezentacija Obale Bjelokosti izborila je plasman u četvrtfinale Afričkog kupa nacija, koji se održava u toj zemlji, nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila aktualnog afričkog prvaka Senegal5:4.

Domaćin Afričkog kupa nacija je izborio plasman u četvrtfinale. Boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedio je aktualnog afričkog prvaka Senegal s 5:4 nakon što je susret završio rezultatom 1:1.

Premda se jedva provukla kroz skupinu s jednom pobjedom i dva poraza, zbog čega je izbornik Jean-Louis Gasset dobio otkaz usred turnira, a momčad privremeno preuzeo Emerse Fae, Obala Bjelokosti u "afričkom klasiku" pobijedila je Senegal. Aktualni afrički prvak prošetao se kroz prvi dio prvenstva s tri pobjede i razlikom pogodaka 8:1, bio je favorit i uoči ogleda u Yamoussoukru, ali je ipak izgubio.

Obala Bjelokosti iz penala u 88. minuti izborila produžetke

Činilo se da će Senegal svoju pobjedničku seriju nastaviti i protiv Obale Bjelokosti nakon što je poveo već u 4. minuti golom Habiba Dialla. U nastavku susreta imao je još nekoliko prilika za potvrdu vodstva, no Sadio Mane, Ismail Jakobs i Diallo nisu bili precizni. Kazna je stigla u 88. minuti kada je Franck Kessie izjednačio iz jedanaesterca.

Sebastian Haller ubacio je do Nicolasa Pepea, kojeg je vratar Edouard Mendy oborio, međutim gabonski sudac Pierre Atcho nije dosudio kazneni udarac. Oglasio se VAR, a sudac je nakon pregleda videosnimke ipak pokazao na bijelu točku.

U nastavku susreta više nije bilo golova, pa je pitanje pobjednika razriješeno udarcima s bijele točke. Presudio je promašaj Mousse Niakhate u trećoj seriji, branič Nottingham Foresta pogodio je stativu. Ostalih devet izvođača bilo je sigurno. Posljednji, peti gol za domaćine ponovo je zabio Kessie.

Ismael Diallo još neko vrijeme neće se priključiti Hajduku

Prolaz Obale Bjelokosti loša je vijest za Hajduk jer to znači da njihov lijevi bek Ismael Diallo ostaje s reprezentacijom i neće se još neko vrijeme vratiti u Split. To predstavlja veliki problem za trenera Mislava Karoglana uoči nadolazećeg gostovanja u Osijeku jer je pozicija lijevog beka postala još kritičnija nego što je bila.

Do kraja sezone Splićani ne mogu računati na ozlijeđenog Darija Melnjaka, pa je tu poziciju u Jadranskom derbiju zakrpao Fahd Moufi, ali Moufi u Osijeku mora na svoje mjesto desnog beka jer je Niko Kristian Sigur dobio akumulirani treći žuti karton i mora propustiti taj dvoboj.

Obala Bjelokosti u četvrtfinalu će igrati protiv pobjednika sutrašnjeg susreta Malija i Burkine Faso.

Plasman u četvrtfinale izborila je i reprezentacija Zelenortskih Otoka pobijedivši Mauritaniju sa 1:0, a gol odluke zabio je Ryan Mendes iz kaznenog udarca u 88. minuti. Zelenortski Otoci sada čekaju pobjednika susreta Maroko - Južna Afrika.

Ranije su plasman u četvrtfinale izborili Gvineja, DR Kongo, Angola i Nigerija.

DR Kongo probio se među osam najboljih nakon što je u osmini finala porazio Egipat s 8:7 nakon izvođenja jedanaesteraca. Gvineja je porazila Ekvatorsku Gvineju s 1:0, Angola Namibiju s 3:0, a Nigerija Kamerun s 2:0.

U utorak su na rasporedu posljednja dva ogleda osmine finala, a snage će odmjeriti Mali - Burkina Faso i Maroko - Južna Afrika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider