Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bezbroj kombinacija

Luda završnica 1. HNL: Tri kluba bore se za život, a Hajduk se uzda u sebe i Dinamo

Sljedeći vikend očekuje nas dramatična završnica 1. HNL.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jučerašnjom pobjedom Dinama u Velikoj Gorici okončano je 35. kolo HT Prve lige, što znači da ulazimo u nikad dramatičniju završnicu hrvatskog nogometnog prvenstva.

Tako će se u posljednjem kolu HT Prve lige tri kluba, Gorica, Rijeka i Hajduk, boriti za plasman u UEFA Konferencijsku ligu, dok će se tri kluba, Lokomotiva, Istra 1961 i Varaždin, boriti za ostanak u prvom razredu hrvatskog nogometa.

Istra bi mogla pokvariti planove Hajduka i Rijeke

Naravno, na borbu za plasman u Europu utjecat će i ishod finala Kupa Hrvatske između Dinama i Istre 1961 koji je na rasporedu u srijedu, 19. svibnja. Ako Dinamo pobijedi i osvoji duplu krunu, četveroplasirana momčad sigurno ulazi u Europu. 

Međutim, u slučaju da Istra 1961 priredi veliko iznenađenje i osvoji Kup, tada četveroplasirana momčad prvenstva više ne ide u Europu. To znači da Hajduk sigurno ispada iz svih kombinacija za plasman u Europu, dok Rijeka mora po pobjedu. 

Gorica najbliža Europi

Posljednje kolo 1. HNL Gorica dočekuje na trećem mjestu ljestvice s 59 bodova, jednim više od Rijeke i dva više od Hajduka. Za povijesni plasman u Europu, Gorici je potrebna pobjeda ili remi protiv Rijeke na Rujevici.

S tri boda ili samo jednim bodom, Gorica ima zajamčeno treće mjesto na tablici jer je bolja u međusobnim ogledima s Hajdukom. Dva su puta slavili te upisali jedan remi i poraz protiv splitske momčadi.

gol expired Kovač uoči utakmice odluke uveo rigorozno pravilo na klupi Monaca: Može osvojiti naslov, a i izgubiti Ligu prvaka divider

Ako Gorica izgubi na Rujevici, tada im je za plasman u Europu potreban remi ili poraz Hajduka.

Četvrta Rijeka ima 58 bodova i u slučaju pobjede ima sigurno treće mjesto i plasman u Europu. Ako remizira s Goricom, momčad Gorana Tomića više ne ovisi sama o sebi. Tada im je potreban remi ili poraz splitske momčadi na Poljudu od Lokomotive.

Hajduk se nada duploj kruni najvećeg rivala

A u slučaju domaćeg poraza, Rijeka može do Europe samo u jednom slučaju, a to je poraz Hajduka. Dakako, ako Istra ne osvoji Kup.

Posljednje kolo Hajduk dočekuje na petom mjestu s 57 bodova, a za siguran plasman u Europu potrebna je im pobjeda protiv Lokomotive. Ako momčad Paola Tramezzanija osvoji bod na domaćem terenu, tada im je potreban poraz Rijeke.

U slučaju poraza, splitska momčad automatski ispada iz svih kombinacija za plasman u Europu. Ako pak Istra priredi iznenađenje i osvoji Kup, tada ispadaju iz svih kombinacija za Europu već u srijedu popodne.

Zato se Splićani nadaju da će Dinamo opravdati ulogu favorita i osvojiti Kup Hrvatske.

Prošlogodišnji viceprvak hvata pozitivan rezultat na Poljudu

Posljednje kolo 1. HNL Lokomotiva dočekuje na osmom mjestu ljestvice s osvojenih 30 bodova. Za siguran ostanak u prvom razredu hrvatskog nogometa, potrebna im je pobjeda ili remi na Poljudu.

U slučaju poraza, situacija se komplicira. Tada je momčadi Samira Toplaka potreban remi ili poraz Varaždina u Koprivnici ili pak poraz Istre 1961 na gostovanju kod Osijeka.

S pobjedom kod Osijeka, Puležani imaju zajamčeno mjesto u prvom razredu hrvatskog nogometa i naredne sezone. Ako pak osvoje bod protiv momčadi Nenada Bjelice, tada im je potreban remi ili poraz Varaždina u Koprivnici i remi ili poraz Lokomotive na Poljudu.

A u slučaju poraza, istarskoj momčadi igra samo poraz Varaždina u Koprivnici.

Varaždin na korak od ispadanja

Na posljednjem mjestu lige nalazi se Varaždin koji ima 28 bodova i u slučaju poraza definitivno ispada u drugi rang hrvatskog nogometa. Ako pak osvoje bod u Koprivnici, Varaždinci mogu ostati u ligi samo ako Istra izgubi kod Osijeka jer su bolji u međusobnim ogledima od momčadi Danijela Jumića.

Međutim, čak ni pobjeda u posljednjem kolu ne garantira ostanak u 1. HNL.Ako osvoje tri boda, tada im treba remi ili poraz Istre i remi ili poraz Lokomotive na Poljudu. 

U svim drugim kombinacijama, Varaždin se sigurno oprašta od natjecanja u 1. HNL naredne sezone.

36. kolo HT Prve lige (sve utakmice počinje u 18 sati)

Dinamo - Šibenik

Osijek - Istra 1961

Rijeka - Gorica

Hajduk - Lokomotiva

Slaven Belupo - Varaždin

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider