FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
odlazak hrvatskog tigra

Život hrvatske legende Branka Cikatića: Pokorio borilački svijet, bio poznatiji od Chucka Norrisa i Van Dammea

Branko Cikatić imao je veličanstvenu sportsku karijeru te je jedan od najzaslužnijih sportaša jer je tada mladu Hrvatsku predstavio svijetu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Branko Cikatić (65) ipak je izgubio u najtežoj borbi svog života. Njegov život ugasio se 23. ožujka 2020. godine, nakon gotovo dvije godine borbe s brojnim zdravstvenim problemima.

Njegova zdravstvena kalvarija započela je sredinom 2018. godine kada je zaprimljen u bolnicu s teškim oblikom plućne embolije, nakon toga se borio sa sepsom, a u konačnici mu je dijagnosticirana i Parkinsonova bolest.

S 12 godina krenuo u svijet borilačkog sporta

Cikatić je rođen u Splitu 3. listopada 1954. godine, a borilačkim vještinama počeo se baviti s 12 godina.

Prvi odabir bio mu je taekwondo, a sa 16 godina bavio se i shotokan karateom te je u obje discipline zaradio crni pojas i istovremeno stigao do plavog pojasa u judu. S 18 godina se prebacio na boks, a potom i na sport u kojem je ostavio neizbrisiv trag - kickboxing.

U razdoblju od 1979. do 1983. godine pokorio je svijet u amaterskom kickboxingu. U Milanu je 1979. godine osvojio naslov europskog prvaka do 79 kilograma, a dvije godine kasnije okrunio se i naslovom prvaka svijeta na prvenstvu u Miamiju. U karijeri je čak pet puta osvajao naslov europskog amaterskog prvaka.

Kao profesionalac pokorio svijet i postao poznatiji od Chucka Norrisa

Prelaskom u profesionalce 1985. godine nastavio je nizati uspjehe u tajlandskom boksu. Od 1985. do 1991. godine osvojio je po dva europska i dva svjetska naslova prvaka u tajlandskom boksu, a potom je postao i svjetski prvak u kickboxingu 1990. godine.

Njemački časopis Karate Budo Magazine dodijelio mu je 1989. godine nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu. Tom je prilikom iza sebe ostavio velikane poput Jean-Claudea van Dammea i Chucka Norrisa.

Cikatića ćemo možda najviše pamtiti po tome što je bio prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix, koji je osvojio u Japanu 20. travnja 1993. godine.

Pobjednik povijesnog turnira K-1 u Japanu 

On je prvi hrvatski borac koji je ostvario uspjeh na međunarodnoj sceni. Osvojio je prvi povijesni K-1 World Grand Prix turnir, na kojem je u jednoj večeri nokautirao trojicu protivnika, a u finalu je to napravio jednom od najboljih kick-boksača u povijesti tog sporta - Ernestu Hoostu.

Do dana današnjeg, točnije do 2012. godine, od kada više nema turnira K-1, Cikatić je najstariji pobjednik K-1 Grand Prixa. Osvojio ga je s 38 godina i 208 dana na leđima.

Nakon toga uslijedio je pad Hrvatskog Tigra kada je profesionalna borilačka karijera u pitanju. Cikatić se od 1997. do 1999. godine okušao i u PRIDE-u, ali je u prva dva nastupa bio diskvalificiran zbog ilegalnih udaraca, odnosno držanja za užad u trenucima kada mu je sudac rekao da ih pusti.

Posljednju službenu borbu i poraz upisao je u jesen 1999. godine, kada ga je porazio Maurice Smith, koji mu je složio polugu na ruci.

Glumio negativca u filmu s Ann Nicole Smith

Na zalasku svoje karijere nakratko se okušao i u filmskoj industriji, gdje je glumio negativca u filmu Skyscraper (Neboder) iz 1997. godine, u kojem je naslovnu ulogu igrala Anna Nicole Smith.

Nakon tog filma izjavio je da to jednostavno nije život za njega.

Po završetku sportske karijere okušao se i u nekoliko poslovnih, no nažalost nije imao uspjeha sa zaštitarskim tvrtkama koje nisu polučile rezultat koji je očekivao. Mirovinu je stekao kao dugogodišnji predsjednik i izbornik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa.

Hrvatski Tigar iza sebe je ostavio suprugu Ivanu, kćer Luciju i sina Brunu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider