FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
SEAN JE FENOMENALAN

UFC 299: O'Malley dominantno obranio titulu, Poirier zaustavio veliku nadolazeću zvijezdu

Sean O'Malley uspješno je na UFC 299 priredbi odradio svoju obranu titule prvaka bantam kategorije.

Sean O'Malley obranio je titulu UFC prvaka bantam kategorije, sjajnom predstavom i dominacijom kroz svih pet rundi borbe protiv Marlona Vere

Svoj jedini poraz, koji je zapravo došao zbog ozljede, O'Malley je osvetio na najbolji mogući način. Nedostajao je samo prekid, a on bi vjerojatno i došao da Ekvadorac ne posjeduje praktički nadljudsku sposobnost primanja udaraca.

Pet rundi dominacije, ali i Vera koji ni jedne sekunde nije odustao

Nema se što previše reći o borbi, osim da je trajala pet rundi, da se sva akcija odvila na nogama i da je prvak, kako je već navedeno, bio puno bolji i konkretniji borac. Naravno, vrijedi dodati i kako Vera niti u jednom trenutku nije posustao. Da su se borili još pet rundi, on bi svaku sekundu tražio svoju priliku da preokrene i postane UFC prvak.

Ali, to se nadam nije dalo izvesti, O'Malley je bio matematički precizan, ali i jednako tako točan u kretanju te izlascima pri eskiviranju udaraca. Jednostavno se pokazao kao klasu bolji borac od Vere, koji je ostavio dobar dojam, svakako je dao svoj maksimum, ali protiv ovakvog borca je to daleko od dovoljnog.

Svih pet sudaca bodovali su čisto za O'Malleya, koji je tako bio uspješan u svojoj prvoj obrani titulu, a jedini poraz u karijeri, koji je doživio upravo od Vere, sad izgleda puno manje značajan.

 

Senzacionalna borba i još senzacionalniji Dustin Poirier

Dokaz da najveće i najubojitije borce nikad ne smijemo otpisivati dao je Dustin Poirier u borbi protiv Benoita Saint Denisa, u kojoj je slavio u drugoj rundi, strašnim prekidom.

Bila je to borba je trajala sedam i pol minuta, a kroz cijeli svoj tijek ponudila je ogromnu dozu akcije i to zahvaljujući obojici boraca, koji su odlučili ići samo naprijed.

U samom početku borbe Poirier je odgovorio na napad Francuza tako da mu je uhvatio vrat u giljotinu, no nije bilo dovoljno čvrsto. Vidjeli smo nakon toga nekoliko sjajnih razmjena, gdje je Francuz čak bio ponešto bolji. Do kraja runde vidjeli smo još jedan Poirierov pokušaj giljotine, ali opet bez uspjeha.

Svoj kut totalno je isfrustrirao Dustin kad je početkom treće runde krenuo po još jednu giljotinu, ali nije bilo snage da Francuza završi. Tako se Benoit još jednom izvukao i krenuo u svoje stalne napade. Nanosio je puno štete Poirieru, ali sredinom druge runde vidjelo se gdje leži neprocjenjivo iskustvo.

Poirier je odgovorio s nekoliko udaraca iz kontre, a onda i sjajnim lijevim krošeom, nakon kojeg je Saint Denis zateturao. Opet je Dustin bezuspješno pokušao giljotinu, da bi se onda ipak odvojio, a onda desnom u bradu milimetarski precizno pogodio i završio posao.

Tako je nakon teškog poraza u prošlog borbi Dustin potvrdio da ga se, dok god je član UFC-ovog vrha, nikad ne smije otpisati.

 

Debitant Page naživcirao Hollanda i uvjerljivo slavio

Ono što je bilo najvažnije u njegovoj UFC debi borbi, Michael Page ja napravio. Sigurno je došao do pobjede nad Kevinom Hollandom, ali je isto pokazao na što je sve ovaj vrlo atraktivni borac sposoban.

Page je kroz tri runde odradio sjajan nastup na nogama, gdje je svojom brzinom i eksplozivnim ulazima doslovno frustrirao Kevina Hollanda, koji nije imao priliku puno toga ponuditi. 

Kroz sve tri runde Page je radio ono što radi najbolje, kontrolirao je distancu i pogađao u svakoj prilici koju je osjetio. Imao je Holland svoju priliku u drugoj rundi, kad je uspio djelomično kontrolirati borbu na podu. Čak su mu suci i bodovali tu rundu u njegovu korist, no u preostale dvije nije napravio baš ništa.

Page je tako napravio ono što je bilo najvažnije za prvu UFC borbu, upisao je pobjedu, a sad dalje može krenuti nešto opuštenije i atraktivnije. Ne sumnjamo da hoće.

Sjajna borba, preokret i strašno koljeno Australca

Fenomenalnu borbu ponudili su velteraši Gilbert Burns i Jack Della Maddalena, sad već ikonski brazilski borac i australski nokauter koji velikim koracima grabi prema vrhu.

Borbu koja je ponudila gotovo pune tri runde sjajne tehnike, vrhunskih poteza i prije svega preokreta.

Burns je bolje otvorio, fenomenalnim pritiskom je spriječio instantne napade australskog nokautera. Ipak, čim su se odvojili počeo je Della Maddalena graditi prednost na račun svog boksa. Redovno je pogađao i tjerao Burnsa na korake unazad. Brazilac je pred kraj runde izveo još jedan sjajan napad koji je uključivao rušenje i udarca na podu, no nismo sigurni je li bilo dovoljno za ukrasti rundu.

U drugoj je rundi Burns bio puno bolji. Uspješno je anulirao većinu napada Australca, čak i kad je bio ozbiljnije pogođen odgovorio je rušenjem te je podosta čisto uzeo drugu dionicu.

U trećoj rundi dobro je otvorio Maddalena, no onda je u prvi plan došlo Burnsovo iskustvo. Radio je jako dobro sve ono što je trebalo, a kad je odveo borbu na pod, vjerovalo se da ima sve što treba za pobjedu. No, trenutak neopreznosti doveo je do ustajanja Della Maddalene, a onda i munjevitog koljena točno u bradu. Počeo je Burns teturati, Australac ga je udarcima poslao na pod, a onda tamo pravim borbama završio.

U trenucima kad se mislilo da je Jack Della Maddalena podlegao protiv iskustva sjajnog Burnsa, on je pronašao senzacionalan potez i zasluženo nastavio svoju UFC seriju pobjeda.

Bivši prvak napokon se vratio pobjedama

Glavni program UFC 299 priredbe otvoren je sjajnom borbom bantam kategorije i vrlo tijesnom sudačkom odlukom kojom je Petr Yan savladao Songa Yadonga te prekinuo niz od tri poraza.

Vrlo neizvjestan i izjednačen bio je okršaj koji je kineski borac otvorio bolje. Prije je pronašao tempo i distancu te je u prvoj rundi pogađao konkretnije, češće i preciznije.

To je bio nekako očekivani slijed događaja, budući da je Yanu inače potrebno dulje da upali svoje motore, a to se dogodilo u drugoj rundi. Nakon početka koji je podsjećao na prvu rundu, Yan je uspio doći do rušenja, a onda je na podu napravio podosta šteta kvalitetnim udarcima. Pred kraj runde Kinez se vratio na noge i pogodio sjajan kroše kojim je uzdrmao Yana, ali nedovoljno da ukrade rundu. 

U trećoj su rundi obojica bili oprezni, a možete se reći kako je tri i pol minuta Yadong bio nešto bolji, sve dok nije došlo novo rušenje Yana, a onda i dodatna šteta na podu, koju mu je bila dovoljna da ukrade treću rundu, a time i dobije borbu.

Yan je sad ponovno spreman za neku veliku borbu i neće sigurno dugo čekati na nju.

UFC 299, glavni program

Sean O'Malley (c) - Marlon Vera (za prvaka u bantamu)

Dustin Poirier - Benoit Saint-Denis (laka kategorija)

Kevin Holland - Michael Page (velter)

Jack Della Maddalena - Gilbert Burns - nokaut, 3. runda

Peter Yan - Song Yadong - jednoglasna sudačka odluka

Predjelo je jednako ukusno, okršaj veterana Dustina Poiriera protiv nadolazeće zvijezde lake kategorije Benoita Saint Denisa. Prije njih u oktogon će Kevin Holland i nova akvizicija Dane Whitea u promociju Michael Venom Page, koji će se već na svom debiju u promociji pokušati ugurati u top 15 kategorije velter.

Za zagrijavanje za taj obračun pobrinut će se čuvar topa 5 u velteru, bivši izazivač Gilbert Burns i Australac Jack Della Maddalena koji ima 16 pobjeda u nizu. Glavni program večeri otvorit će bivši prvak u bantamu Peter Yan protiv Kineza iz jedne od najboljih dvorana u toj kategoriji u svijetu, Alfa Malea, Song Yadong, koji se planira probiti u top pet…

O'Malleyjeva prva obrana

Suga Show se nastavlja, a prvo poglavlje u onom što Sean O'Malley najavljuje kao dugu vladavinu bantamom, bit će osvetnička misija protiv čovjeka koji mu je nanio dosad jedini poraz u karijeri, pionira ekvadorskog MMA Marlona Vere.

Sasvim slučajno Chito je svoju priliku za napad na ovaj pojas zaslužio s pet pobjeda u svojih sedam borbi od tog sad već slavnog TKO-a u prvom okršaju protiv svog sljedećeg protivnika. Ta dva poraza priuštili su mu legendarni Jose Aldo i Corey Sandhagen, oba podijeljenom sudačkom odlukom, a kako sa sadašnjim prvakom ima povijest, ispao je sjajan plesni partner za O'Malleyja u ovoj prilici.

Taj prvi kontroverzni O'Malleyjev poraz, kontroverzan je samo zato što ga je Suga Sean time učinio odbivši priznati da ga je Vera pobijedio. Datira još iz 2020. godine dok je UFC bildao O'Malleyjevu karijeru „lakim suparnicima“, a Vera se činio kao sjajno topovsko meso, no bio je upravo to i nakratko je preusmjerio Suga Show već u prvoj rundi.

Pogodio je O'Malleyja u živac low kickom i potpuno mu onesposobio potkoljenicu. Sadašnji prvak je s vremenom pao na leđa jer više nije mogao stajati, a Ekvadorac skočio na njega i završio ga laktovima i šakama. U međuvremenu O'Malley je stigao do vrha i sad želi 'vratiti' Veri za tu jedinicu na svom inače savršenom skoru u MMA-u.

Poirierov posljednji ples, pobjeda ili mirovina

Dustin Poirirer još nije odustao od svog sna, a polica u njegovom domu koja je napravljena za UFC pojas još čeka prazna, iako je u njoj kratko bio prijelazni pojas prvaka lake kagegorije. Khabib, koji ga je tad držao i koji je Poirirea razvlastio u njihovoj slavnoj borbi za taj pojas u međuvremenu se umirovio i već je dugo umirovljenik, a Poirirer će se još jednom pokušati vratiti u priliku za napad na taj pojas. Sam priznaje, izgubi li, vjerojatno će se umiroviti.

Na megdan mu dolazi francuska nokauterska senzacija Benoit Saint Denis, koja ima priliku skočiti čak osam mjesta na ljestvici izazivača, pobijedi li ikonu lake kategorije. Njihovi životopisi garantiraju da će ovaj okršaj završiti ranije od pet  dogovorenih runde.

Poirier u zadnjih pet borbi ima dva poraza, u zadnjem okršaju od Justina Gaethjea za BMF pojas i od Chalesa Oliveire u zadnjoj svojoj prilici za pojas prvaka. Između ta dva poraza pobijedio je Michaela Chadlera, a prije Oliveire dvaput je dobio Conora McGregora.

Francuz Saint-Denis ima pet pobjeda u zadnjih pet borbi, bivši vojnik svoj jedini poraz u karijeri pamti još s UFC-a 267, odlukom protiv Zeleski dos Santosa, a otad niže samo prekide, po dva RNC-om, dva TKO-om udarcima i jedan KO-om.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider