FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
PANTOJA TAKOĐER SIGURAN

VIDEO Leon Edwards uvjerljivom pobjedom nad Covingtonom obranio titulu UFC prvaka

Leon Edwards savladao je Colby Covingtona u glavnoj borbi UFC 296 priredbe, dok je titulu obranio i prvak muha kategorije, Alexandre Pantoja.

UFC 296 priredba završila je pobjedom Leona Edwardsa protiv Colbyja Covingtona, čime je Englez obranio titulu prvaka velter kategorije.

Podjednako uvjerljiv bio je i Alexandre Pantoja u sunaslovnoj borbi, nije dao prevelike šanse Brandonu Royvalu i čisto je po prvi put u karijeri obranio titulu muha kategorije.

Edwards uvjerljivo bolji od Covingtona

Tri puta po 49-46 glasile su sudačke kartice glavna borbe UFC 296 priredbe, u korist Leona Edwardsa. Britanski Rocky tako je uvjerljivo obranio titulu, dozvolivši Amerikancu da nešto napravi tek u posljednjoj rundi.

No, borba je u globalu razočarala, jednostavno nismo dobili nešto čemu smo se nadali.

U prve dvije runde nismo mogli vidjeti gotovo ništa, ali smo mogli osjetiti veliko razočaranje onime što u borilištu pokazuje Covington. Ukratko, prvih deset minuta možete opisati kao borbu na nogama, u kojem je Edwards ponekad nešto pogodio, dok je Covington izgledao potpuno bezidejno i teško je bilo shvatiti postoji li neka taktika iz njegovog kuta. Nikakva inicijativa, izbor udaraca niti pokušaj napraviti bilo što konkretnije.

U trećoj rundi smo na početku vidjeli agresivnijeg Edwardsa, a onda nakon nešto manje od dvije minute i prvi napad Colbyja, koji je završio rušenjem, ali nevjerojatno brzo se Edwards ustao. Odmah nakon toga iznenađenje, do rušenja je došao prvak, ali brzo su se ustali. Edwards je konstantno uspješno pogađao Colbyjevu desnu nogu i svakim udarcem šteta se sve više osjetila u borbi. Došla je tako do kraja još jedna runda u kojoj izazivač nije napravio ništa.

Nije puno toga viđeno niti u četvrtoj rundi. Taktički je sve sjajno pripremio Edwards i to za aposlutno sve segmente. Tek pred kraj runde uspio je Colby doći do rušenja i uhvatiti leđa prvaka, no nije imao nikakve šanse. Sve što je probao, Edwards je lako anulirao.

Krenuo je Covington pokušati iskoristiti svoju posljednju priliku i nakon jedne minute posljednje runde je upisao rušenje, ali bez zadržavanja Edwardsa na podu. I odmah prvak uzvraća svojim rušenjem te napadom na vrat. Okrenuo je Colby sredinom runde i došao u gornju poziciju. Tražio je priliku za napad, no nije mu je Leon dao. Osjećao se komforno, iako jeđima na tlu i nije imao problema s tim da tako dočeka kraj borbe.

Sudačka odluka bila je jasna, kao i to da je prvak ostao isti.

Pantoja prvi put obranio titulu

Alexandre Pantoja i dalje je UFC-ov prvak muha kategorije, nakon što je podosta uvjerljivo savladao Brandona Royvala, no trebalo mu je pet rundi.

Od prve sekunde žestoko je Pantoja krenuo. Napravio je štetu na nogama, a onda i odveo borbu na pod. Držao je tamo kontrolu i dobro radio, no pokazao je Royval koliko je opasan u svakom segmentu, nanijevši veliki broj udaraca s poda. Pred posljednju minute ustao se prvak i pozvao svog protivnika na noge, no nije se do kraja runde ništa bitno dogodilo.

U drugoj je rundi Pantoja brzo doveo borbu na pod, no tamo nije radio baš ništa, dok je s druge strane Royval nastavio biti opasan iz donje pozicije. Sredinom runde prebacio se u bočnu poziciju, ali bez uspjeha pa se ponovno vratio u gard. Početkom posljednje minute napokon je nešto napravio, ali i odmah dozvolio ustajanje. Na nogama je pogodio odličan udarac i vidno uzdrmao Amerikanca, nakon čega je još jednom odveo borbu na pod i zadržao je tamo do kraja runde.

Treća runda ponudila je isti početak, rušenje Pantoje, ali ovog puta i brzi povratak na noge. Nešto previše napada nije bilo, a kad bi došli, onda bi Pantoja pogađao nešto više. Minutu proje kraja runde došao je do novog rušenja i kontrole do kraja runde, koju je poput prve dvije trebao bodovno uzeti.

Ništa novo niti u četvrtoj rundi. Novo rušenje Pantoje, ali sad je krenuo sve više raditi na završetku borbe. U drugoj polovici runde uhvatio je leđa i par puta krenuo po gušenje, što je zapravo njegova specijalnost. Obranio je sve Royval i dočekao svoj trenutak pred kraj runde, kad se podigao i nanio nekoliko udarac, ali prvak je to šampionski sve anulirao.

Posljednja runda napokon je otpočetka ponudio pravu borbu i to uz bolje otvaranje Royvala. Izgledao je Pantoja jako umoran i krenuo je Amerikanac to koristiti. Royval je odjednom bolji borac, a posebno dobro su prolazili direkti. Sredinom runde ušao je Pantoja u rušenje, nakon serije podosta značajno primljenih udaraca te odveo borbu tamo gdje se osjeća najbolje. Zadržao je borbu tamo do kraja i mogao početi slaviti obranu titule prvaka.

18 borbi, 18 pobjeda, 18 prekida

U svom dosadašnjem dominantnom stilu nastavio je Shavkhat Rakhmonov i protiv Stephena Thompsona. Slavio je gušenjem pred kraj druge runde.

Vrlo brzo je borba završila tamo gdje Thompson nije htio, u klinču. Rakhmonov je bio vrlo strpljiv, kontrolirao je situacija i udarcima s mininalne distance polako radio štetu. U drugoj polovici runde krenuo je tražiti rušenje, no Thompson je to dobro obranio, iako iz klinča dugo nije uspio izaći. Ipak je, nešto manje od minute do kraja runde, kad je pokazao nešto iz svog kickboxing asortimana.

Opet je brzo Rakhmonov u drugoj rundi krenuo po rušenje, da bi se sve odvilo isto. Thompson ga je obranio, ali od klinča nije uspio pobjeći. No, sad je Shavkhat nakon dvije minute ipak uspio spustiti Wonderboya na pod. U jednom trenutku uhvatio je vrat i činilo se to jako čvrsto i duboko, no pokazalo se ipak ne dovoljno da dođe do predaje. Pustio je Kazahstanac vrat i nastavio raditi štetu udarcima. Nije Thompson imao apsolutno nikakav odgovor, cilj mu je bio samo izdržati do kraja runde. Bio je blizu, ali nije uspio.

Novo je gušenje Rakhmonov zaključao, ovog puta ipak dovoljno dobro i četiri sekunde prije kraja runde je Thompson tapkao.

Pimblett dominantan protiv Fergusona

Svoju petu UFC pobjedu, imenom protivnika svakako najveću dosad, ostvario je Paddy Pimblett protiv Tonyja Fergusona. Veliki El Cucuy doživio je sedmi poraz u nizu i pokazao kako je uistinu već ranije došlo vrijeme za završiti ovaj dio svoje karijere i života. Pimblett je slavio jednoglasnom sudačkom odlukom.

Ofenzivije je u borbu ušao Ferguson i jako je dobro kombinirao, dok je Englez bio nešto rezerviraniji. No, sredinom runde se sve rasplamsalo. Prvo je Ferguson pogodio udarac lijevom kojim je uzdrmao Paddyja, da bi Englez vratio nedugo nakon toga. Naravno, onda je uslijedila i razmjena, u kojoj su obojica pokazali da mogu pogoditi, ali i primiti udarac. Malo se pred posljednju minutu tempo primirio, da bi onda uslijedila strašna serija Pimbletta, nakon koje Ferguson pada na pod. Momak iz Liverpoola je tamo napao još žešće, pogađao je udarce i tražio vrat, u čemu ipak nije uspio. Okrenuo se do kraja runde udarcima, dao sve što ima da završi borbu, no Tony je sve u svom starom stilu preživio.

Nakon 45 sekundi druge runde, Tony je završio na podu nakon promašenog udarca nogom i Paddy je brzo završio na njemu. Dobro je Tony radio s leđa, zatvorio je gard te udarcima laktovima otvorio nekoliko posjekotina na licu svog protivnika. Pimblett je onda doveo borbu do ograde, gdje je mogao bolje držati kontrolu. Radio je dovoljno da sudac ne bi podigao borbu na noge, automatski umarajući Fergusona. Održao je borbu na podu i sigurno uzeo još jednu rundu. Vrlo zrelo od Pimbletta.

Nakon minute posljednje runde Pimblett je završio na leđima, no Ferguson nije to prihvatio. Vidio je kako je Paddy umoran i pokušao održati borbu na nogama, no dozvolio je rušenje i Paddy je nakon minute i pol ipak odveo borbu tamo gdje je htio. Situacija je ponovno bila kao u prethodnoj rundi. Tonyjev gard bio je dobar, no Paddy je isto tako dovoljno dobro radio da zadrži poziciju. U legendi ovog sporta nažalost već neko vrijeme neka onoga što je potrebno za pobjeći iz ovakvih situacija i preokrenuti borbu. Možda bi Tony prije pet ili šest godina ovakvu situaciju proveo u svoju korist. No, ovdje toga nije bilo. Sjajno je taktički Pimblett odradio posao i doveo borbu do sudačke odluke, koju je uvjerljivo uzeo.

Emmett brutalno ugasio Mitchella

A sve je započelo borbom perolake kategorije koja je trajala dvije minute. I to dvije minute u kojima do ključnog udarca nije viđeno gotovo ništa.

Josh Emmett i Bryce Mitchell ušli su s dosta respekta i niti jedan se u početku nije usudio ozbiljnije napasti. Bilo je tek kratko ispitivanja, ali već u prvoj prilici, Emmett je odradio posao.

Krenuli su u razmjenu, a Emmett je istog trenutka pogodio desni kroše točno posred lica svog mladog protivnika, koji je istog trenutka pao na pod bez svijesti.

Strašan nokaut za početak glavnog programa.

 

UFC 296, glavni program:

Leon Edwards def. Colby Covington – jednoglasna sudačka odluka

Alexandre Pantoja def. Brandon Royval – jednoglasna sudačka odluka

Shavkhat Rakhmonov def. Stephen Thompson - jednoglasna sudačka odluka

Paddy Pimblett def. Tony Ferguson - jednoglasna sudačka odluka

Josh Emmett def. Bryce Mitchell - nokaut, prva runda

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider