FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ogromna razlika

UFC prvaci prije pet godina i sad: Primijetit ćete jednu veliku promjenu

Nakon što su američke savezne države Teksas i Florida ukinule zabranu okupljanja, navijači se vraćaju na UFC.

 Za dvije priredbe s čak četiri borbe za naslov, sve ulaznice su rasprodane. A UFC-ove titule nikad nisu bile globalnije, od nekadašnje dominacije Amerikanaca, domaći borci danas drže jedan jedini pojas.

Onaj nedopušten udarac diskvalificirao je prvaka kategorije bantam, Rusa Jana i na vrh te kategorije stavio Amerikanca Aljamaina Sterlinga. Sterling je nezadovoljan načinom na koji je došao do titule odbacio pojas, no na taj bizaran način ostao je trenutačno jedini američki prvak u UFC-u.

Francis Ngannou je, nažalost, prekinuo američko-hrvatsku dominaciju u kraljevskoj teškoj kategoriji i tako postao 17. prvak teške kategorije od početaka UFC-a. Od tih 17 prvaka čak 12 bili su Amerikanci.

U poluteškoj su također godinama dominirali samo američki i brazilski borci, no stvari su se promijenile.

S povećanjem broja ženskih kategorija uključila se i Azija, a posljednjih godina su američki prvaci i prvakinje gotovo nestali.

Prije točno pet godina Amerikanci su imali sedam prvaka i prvakinja u deset kategorija: Miočića u teškoj, Cormiera u poluteškoj, Rockholda u srednjoj, a Lawlera u velteru. Brazilac Dos Anjos bio je prvak lake, Irac McGregor perolake. U bantamu i muhi vladali su Amerikanci: Cruz i Johnson.
Miesha Tate i Poljakinja Jedrzejczyk bile su prvakinje u dvije ženske kategorije.

Posljednjih godina Afrika je postala jedna od vodećih UFC sila. Israel Adesanya jedna je od najvećih UFC-ovih zvijezda, a jedan od najdominantnijih prvaka je vladar veltera Kamaru Usman.

UFC prvaci UFC prvaci (Foto: GOL.hr)

U ovom trenutku UFC ima prvake sa šest kontinenata. U teškoj, srednjoj i velter kategoriji vladaju Afrikanci: Ngannou, Adesanya i Usman. Poljak Blachowicz vlada poluteškom. Rus Nurmagomedov je posljednjih godina vladao lakom.
Australac Volkanovski je prvak perolake, Sterling bantama, a Brazilac Figueiredo kategorije muha. Kod žena Brazilka Nunes vlada bantamom i perolakom, Kirgistanka Ševčenko kategorijom muha, a Kineskinja Zhang kategorijom slamka.

Amerikanci će 24. travnja pred punim tribinama na Floridi u Jacksonvilleu moći bodriti Jorgea Masvidala, koji će po drugi put pokušati osvojiti pojas u sudaru sa Usmanom.

Tri tjedna poslije u Houstonu također pred navijačima za titulu lake kategorije borit će se Amerikanac Michael Chandler i Brazilac Charles Oliveira. Tako će kategorija do 70 kilograma dobiti novog prvaka nakon trogodišnje vladavine Khabiba Nurmagomedova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider