FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
PRVAKU OSTAJE POJAS

VIDEO Du Plessis ugušio Adesanyu, obranio titulu i osvojio dugo očekivanu "Bitku za Afriku"

Dricus Du Plessis došao je Israelu Adesanyi na "neprijateljski" teren, a onda ga tamo svladao i obranio titulu UFC prvaka.

Nakon godina prijetnji, uvreda i prepucavanja, konačno je stigao trenutak da su se u oktogonu obračunali Dricus Du Plessis i Israel Adesanya

Prvak je došao na praktički domaći teren Adesanye, a onda ga je tamo pobijedio gušenjem u četvrtoj rundi vrlo uzbudljive borbe.

Dricus zaustavio Adesanyu tamo gdje je vjerovao da može

Du Plessis je odmah na početku pokazao kako će mu namjera u stand upu biti gađati noge. No, jednako je vratio i Adesanya. A onda je počeo pogađati i ozbiljnije udarce, čime je pokazao da bi na nogama trebao biti u prednost. Obranio je Adesanya rušenje i uspješno priveo prvu rundu kraju.

Uspio je prvak u drugoj rundi upisati rušenje i odmah pokazati što će biti njegova strategija. Čak je uspio dulje vremena zadržati Adesanyu u parteru, prije ustajanja, ali onda dolazi do još jednog rušenja. Nakon još jednom ustajanja nastavio je Južnoafrikanac s pritiskom te je do kraja runde upisao još jedno rušenje te čisto uzeo rundu na način za kakav se vjerovalo da je njegov najbolji put do pobjede.

Prva polovica treće runde ponovno pripada Adesanyi, koji je napravio nekoliko ozbiljnih serije, gdje se činilo kako vodi vodu na svoj mlin. No, u drugoj polovici runde je i Du Plessis pokazao kako ima što ponuditi u otvorenoj borbi. Obojica su se osjetili spremni za rat, tako da je druga polovica ove runde ponudila najviše uzbuđenja, uz nekoliko spektakularnih izmjena, a jedno se Adesanya malo i zaljuljao, no nije bilo veće opasnosti od toga.

Nastavilo se slično u četvrtoj rundi, ovog puta uz prvi napad prvaka. Preuzima ponovno Adesanya nakon toga inicijativu, sve dok sredinom runde nije došlo novo Dricusovo buđenje. No, ovog puta u puno ozbiljnijem obliku. Serijom kojom si je otvorio poziciju za rušenje, koje je uspješno izveo, uz brzu tranziciju u poziciju iz koje je rukama čvrsto obuhvatio Adesanyin vrat i prisilio ga na tapkanje. Obrana titule bila je tu!

Australski Hrvat odlično radio pa završio nokautiran

Jako puno se očekivalo od borbe Kaija Kara Francea i Stevea Ercega, možda čak i borba večeri. Iako je sve izgledalo jako uzbudljivo, takva ipak neće biti, no zato se dobio nokaut večeri.

Njegov autor je sjajni Kara France, koji je potvrdio kako nitko u ovoj kategoriji nikad nije jače udarao.

Erceg je sjajno radio od početka borbe, vrhunski se kretao, pronalazi distancu i pogađao te može biti izuzetno zadovoljan onime kako se ponašao u ovoj borbi.

Ono čime ne može biti zadovoljan je reakcija na napad koji je Kara France izveo nedugo prije početka posljednje minute prve runde. Kretanjem je izbjegao prvu namjeru novozelandskog borca, ali nije dobro reagirao na nastavak akcije.

Ostavio je otvoreno bradu, a Kara France je našao prostor za svoj desni kroše u bradu, kojim je domaćeg borca bacio na pod. Pokušao se Erceg spasiti, ali nasrnuo je njegov protivnik i nakon serije novih udaraca prisilio suca na prekid. Velika šteta, jer stvarno je Erceg do trenutka primanja opakog udarca izgledao odlično.

Hangman se vratio nikad impresivnije

Još jednom je Dan Hooker potvrdio zašto je jedan od najuzbudljivijih i najzabavnijih boraca u UFC-u. U sjajnom meču, gdje je kroz njegov tijek izgledao sve bolji, svladao je favoriziranog Mateusza Gamrota.

Nema što se nije vidjelo u prvoj rundi ove sjajne borbe, ali pokušat ćeo opisati. Prve dvije minute gledali smo ispitivanje snaga na nogama, gdje je Hooker koristio svoje dulje ruke, sve do trenutka kad Gamrot ulazi u rušenje te uspijeva u svoj naumu. Nakon toga je pogodio i vrhunski kroše te nekoliko udaraca na podu, nakon čega se činilo da polako ide prema pobjedi. No, u jednom trenutku sjajan kroše pogađa Hooker i dovodi Poljaka u velike probleme. Bio je sad Gamrot na rubu, ali izdržao je još nekoliko napada i otišlo se na odmor.

Brzo je u drugoj rundi do novo rušenja došao Poljak, a onda je pune dvije minute radio štetu na podu. Ipak, istekom treće minute runde otišlo se u borbu na nogama. Tražio je tu Hooker novi dobar udarac, ali došlo je rušenje Gamrota. Pokušao je Hooker odgovoriti giljotinom, no Gamrot je previše iskusan parteraš. No, nije bio u najboljoj poziciji pa Hooker pogađa nekoliko opakih laktova. Uspio se ustao Gamrot iz ne baš zavidne pozicije, ali do kraja runde nije napravio ništa.

Odmah je Gamrot u trećoj rundi krenuo po rušenje, no bez uspjeha, Hooker je bio sve spremniji odgovoriti. Kad su se ustali na noge nastavio je bolje pogađati uz konstantno kretanje naprijed protiv umornog Gamrota. Pokušao je Poljak ponovno rušiti, ali to više nije išlo. Ulaskom u posljednje dvije minute odličan pogodak Hookera, koji ga je motivirao na nove napade. Neumorno je napao Hooker, iako je teško pogađao, no njegov rad svakako je impresivan. Završio je borbu novom serijom i digao ruke u zrak.

Borba je završila podijeljenom odlukom sudaca. Dva puta 29-28 u korist Hookera i jednom isti rezultat za Gamrota.

Teškaši nisu opravdali očekivanja

Nakon pomalo uspavljujuće prve runde njihove borbe, Jairzinho Rozenstruik i Tai Tuivasa pružili su pravi spektakl u drugoj, a onda su je zatvorili reprizom prve. Ali, uz ipak uvjerljivu predstavu i pobjedu Surinamca.

Kao što je iznad natuknuti, Rozenstruik je odlučio ovu borbu uzeti na račun tehničke superiornosti i preciznosti udaraca. U prvoj rundi to je radio toliko dobro da je domaćeg borca ostavio bez šanse, a suce bez ikakve dvojbe kome runda pripada.

Druga je donijela pravi vatromet, ali zbog toga što je i Tuivasa počeo nešto pogađati. Borio se Rozenstruik kao i do tada, uglavnom je čekao priliku za plasirati udarac, no nije išlo tako lako kao u prvoj dionici. To je Tuivasa iskoristio sjanim napadom gdje je po prvi put ugrozio Surinamca, ali onda je napravio pogrešku. Jedan nedovoljno dobro plasirani low kick donio je Tuivasinu ozljedu, što Jairzinho koristi za napade, pa je publika dobila pregršet akcije u kojoj je Tuivasa zapravo bio u mogu preživljavanja.

Treća runda bio je novi tehnički performans Rozenstruika, koji je sve vrlo inteligentno odradio i odveo borbu do odluke, koja mu je pripala, ali uz svojevrstan šok.

Izvjesni suac Howie Booth sve tri runde dao je Tsuivasi. Srećom, preostala suca potrudila su se da pobjeda ipak ode borcu koji ju je zaslužio.

Hladni nokaut za početak glavnog programa

Program je otvoren okršajem velter kategorije u kojem je Brazilac Carlos Prates prezentirao sjajnu boksačku tehniku te je došao do pobjede protiv Lija Jinglianga.

Prve tri minute praktički sve je radio Jingliang, ali njegovi pokušaji nisu bili konkretni. Zato je konkretan bio prvi pravi udarac Pratesa, koji je pogodio iz kontre te kratko bacio Kineza na pod. Rasplamsala se borba nakon toga, a Kinez je i dalje bio agresivniji borac. No, Prates je jako dobro pogađao iz kontri, da bi pola minute prije kraja runde napao i zadnjim direktom ozbiljno uzdrmao Lija. Nakon toga je pogodio još jedan odličan zadnji direkt, bio je Jingliang je najvećim problemima do tada, ali izdržao je do kraja runde i to tako da je nastavio napadati.

Nastavila se krasna borba u kojoj je Jingliang i dalje bio agresivniji, no nije mu to pomagao. Prates je fantastičan kontraš koji je udarcima sve više išao prema onome po što je došao, nokautu. I onda je došao. Nakon tri i pol minute još jednom je bacio Kineza na pod, a onda ga pustio da se ustane i nastavio napadati, sve dok ga udarcima na nogama, fantastičnim boksačkim tehnikama, nije uspio hladno nokautirati.

-----------------------------------------------------

UFC 305, glavni program

Dricus Du Plessis def. Israel Adesanya – prisiljavanje na predaju (gušenje), 4. runda
Kai Kara-France def. Steve Erceg - nokaut prva runda 
Dan Hooker vs. Mateusz Gamrot - podijeljena sudačka odluka
Jairzinho Rozenstruik def. Tai Tuivasa - jednoglasna sudačka odluka
Carlos Prates def. Li Jingliang - nokaut, druga runda

Israel Adesanya godinama je vladao srednjom kategorijom, no sada je u ulozi izazivača. Dricus Du Plessis svoj je pojas početkom godine zaslužio pobjedom protiv Seana Stricklanda od kojeg je upravo Adesanya naslov izgubio prošle godine.

Karijera bivšeg prvaka je u padu i ovo će biti veliki test za 35-godišnjeg borca s Novog Zelanda, nigerijskog porijekla. Bit će i ovo svojevrsna borba za Afriku, jer Du Plessis je Južnoafrikanac i jedini aktualni UFC prvak s tog kontinenta.

UFC prvaka posljednji porazio Soldić

Prvak još uvijek nema poraz u UFC-u. Ima sedam čistih pobjeda, a jedan od dva poraza u karijeri zadao mu je naš Roberto Soldić 2018. kada mu je preoteo KSW titulu u velter kategoriji. Od tada Južnoafrikanac ne zna za poraz, no Adesanya će mu biti ipak najveći test u karijeri.

Izzy je dva puta gubio svoju titulu. Prije Stricklanda uzeo mu je i i Alex Pereira, ali ju je uspio vratiti. Može li se još jednom vratiti na vrh saznat ćemo ove nedjelje u Perthu.

U Australiji pred svojim navijačima nastupa i Steve Erceg, borac hrvatskog porijekla. U muha kategoriji protivnik mu je Kai Kara-France s Novog Zelanda. Bit će to druga po važnosti borba večeri.

Prije toga vidjet ćemo i zanimljiv okršaj Mateusza Gamrota i Dana Hookera te naročito Taija Tuivase i Jairzinha Rozenstruika u teškoj kategoriji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
ANKETA U Dnevniku Nove TV pitamo vas tko je odgovoran za trenutačnu situaciju u Hajduku?

Glasajte >>> https://rb.gy/x0pc4p
UŽIVO Pratite izvanrednu konferenciju za medije Hajdukovog predsjednika Ivana Bilića

Opširnije >>> https://rb.gy/h2y366

Foto: Vojko Bašić/Cropix
🗣: "Taj momak treba biti pravilno vođen i nadam se da se uz zdravlje, dobru glavu i dobar rad može razviti u vrhunskog napadača. Pratio sam ga kada je igrao za Osijek, ali imati njega na treningu..." ✅⚽
U igru je ušao u 77. minuti dvoboja, zamijenio je Ali Ahmeda u središnjem redu, a nakon deset minuta na terenu zaradio je i žuti karton. ⚽✅