FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
KAKAV SPEKTAKL!

VIDEO Makhachev savladao Volkanovskog u fenomenalnoj glavnoj borbi ponajbolje UFC priredbe posljednjih nekoliko godina

Australski Perth ugostio će UFC 284 priredbu koja je ponudila pet fenomenalnih okršaja.

Dočekali smo drugu PPV priredbu u 2023. godini. UFC 284 je ugostio australski Perth. Sve to uz izravni prijenos na gol.hru te snimku na Novoj TV.

Makhachev slavio u fenomenalnoj borbi

Islam Makhachev ostao je UFC-ov prvak lake kategorije nakon fenomenalnih pet rundi borbe dva prvaka. Borbe u kojoj je Alexander Volkanovski potvrdio koliko je opak borac te je unatoč prognozama, gdje mu šanse nisu bile velike, napravio toliko dobrih stvari da je zapravo bio jako blizu pobjede.

Volkanovski je u borbu krenuo ofenzivnije. Uzdrmao je Makhacheva sredinom druge minute. Držao je pritisak cijelo vrijeme, ne dozvolivši prvaku da krene raditi ono što radi najbolje. Na kraju treće minute stigla je opaka razmjena, gdje je prvi ozbiljan udarac primio i Volkanovski. Krenuo je unazad što Islam odmah koristi. Dolazi do klinča uz ogradu, gdje napada leđa i ruši izazivača 80 sekundi prije kraja. Točno minutu prije kraja uzima cijela leđa i napada vrat. Stavio je ruke oko glave, no izdržao je Volkanovski bez većih problema.

Prva ozbiljna akcija dolazi nakon jedne minute druge runde, kad novi udarac Australca uzdrmava Makhacheva, no odmah je Alex krenuo naprijed i ušao u zamku. Islam se snašao i rušio. Ustao se Volk, ali opet mu je Makhachev brzo na leđima uz ogradu. Novo rušenje, ali odmah ustajanje Volkanovskog nakon dvije minute pa ubrzo novi klinč. Nekoliko dobrih napada Volkanovskog pa kontra Islama nakon koje se izazivač zaljuljao. Runda je završila klinčem.

Malo sporija treća runda bila je takva do sredine, kad dolazi do klinča, gdje Islam napada, ali ne uspijeva ništa napraviti. Pred kraj runde je tek došlo do veće inicijative Volkanovskog i nekoliko udaraca na račun kojih se može vjerovati da je uzeo rundu.

Borbu na distanci ponudio je početak četvrte runde, no nakon otprilike minute i pol eksplozivno je krenuo Makhachev na prvu nogu. Reagirao je Volkanovski koljenom, no nije dobro sjeo udarac. Dagestanac ga je primio te došao do rušenja, dovevši se u najbolju poziciju na podu do tada. Uhvatio je Volkanovskog s leđa i udarcima tražio situaciju u kojoj će Australac skloniti ruke od svog vrata. Pokušavao je udarcima skinuti protivnika sa sebe, no nije uspijevao. Islam je na kraju ostao na leđima do kraja runde, no nije napravio ništa. Zapravo je u naoko dominantnoj poziciji primio puno više udaraca nego što je trebao.

Na početku posljednje runde obojica su oprezniji, sve dok nakon minute i pol nije napao Volkanovski, no kontra je rušenje. Ipak, odmah je sad Australac ustao i pripremio se za novi napad. Dvije minute prije kraja ušlo je u klinč koji je inicirao Volkanovski te čak u jednom trenutku gotovo srušio Makhacheva. Nakon toga povratak na distancu i fenomenalan udarac Volkanovskog koji Makhacheva šalje na pod samo minutu prije kraja. Skočio je na njega i krenuo napadati laktovi, no uzdrmani Dagestanac ipak pronalazi dovoljno snage za primiti nekoliko bombi i izdržati do kraja runde.

Sudačke kartice brzo su bile spremne. 49-46 i dva puta 48-47 za Islama Makhacheva, koji je tako na nezadovoljstvo australske publike ostao prvak. Bodovanje gdje je uzeo četiri runde možda bi trebao detaljnije objasniti, no 3:2 za Makhacheva je rezultat koji je za ovu fenomenalnu borbu zapravo realan, unatoč tome što bi rijetko tko mogao naći pravi prigovor da su suci pronašli tri runde za dodijeliti Volkanovskom.

Rodriguez je novi privremeni prvak perolake

Dok se Volkanovski zabavljao napadom na drugi pojas, UFC je sunaslovnom borbom na ovoj priredbi odlučio tko će mu biti sljedeći suparnik u borbi za pojas perolake kategorije, a u tu ulogu iskočio je sjajni meksički borac Yair Rodriguez koji je gušenjem u drugoj rundi pobijedio Josha Emmetta.

Meksikanac je bolje otvorio, tehnički se sjajno borio s distance, međutim previše se ohrabrio, došao preblizu suncu i zamalo oslijepio od jednog Emmettovog krošea. Oči su mu se okrenule, ali uspio se spasiti i završio rundu na podu u podređenom položaju.

No, uspio se sjajno oporaviti između rundi i nastavio dominirati Emmetta na nogama veći dio druge runde. Malo se zanio u dominaciji i pokušao nokautirati Amerikanca letećim koljenom, ali Emmett ga je uhvatio i spustio ispod sebe u parter.

Činilo se kako je konačno dobio ono što je želio, međutim Rodriguez ga je uspio iznenaditi na podu, zakopčao mu trokut nogama i natjerao na predaju te postao tek drugi meksički prvak u povijesti ove promocije.

Po završetku borbe, Rodriguez se nešto izderao u lice Emmettu, ali nisu otkrili kasnije o čemu je bilo riječ.

Rodriguez trokutom ugušio Emmetta:

Poslao Browna licem u pod pa ga ugušio

Lokalni borac, Jack Della Maddalena, zakucao je na velika vrata velter kategorije, naprotiv urušio ih je kao i Randyja Browna, kojeg je oborio krošeom pri početku prve runde pa nakon porcije batina u parteru ugušio RNC-om.

Australski borac krenuo je u svoju MMA karijeru s 0-2, ali potom krenuo u seriju u kojoj je nanizao 13 žrtava, a svoju 14. i vjerojatno imenom najveću dodao je u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu.

Čak 191 centimetara visoki Brown vrlo opušteno je krenuo u borbu, ispitivao reakcije svog suparnika s distance, međutim dalje od ispitivanja nije došao. Della Maddalena uhvatio ga je krošeom dok se izvlačio iz klinča i poslao licem prvo na pod.

Na podu ga je najprije zakucao nekoliko puta šakom, a zatim prešao na gušenje s leđa. Zavukao je Brownu ruku pod vrat i nanio Brownu prvi poraz poslije četiri uzastopne pobjede.

Brown zaronio u parter:

Jedan razoran kroše i laku noć

Teškaši Justin Tafa i Parker Porter imali su nezahvalnu zadaću ući u oktogon poslije sjajne uvodne borbe glavnog programa, ali nisu razočarali. Tu mislimo na domaćeg borca Tafu, koji se poslije razdoblja od tri poraza u četiri borbe vratio na pobjedničke staze sa stilom.

U prošloj borbi nokautirao je Harryja Hunsuckera doslovno kroz gard, a ovaj put je svog suparnika poslao na spavanje razornim desnim krošeom već u prvoj rundi. Pogodio je Portera i mirno odšetao uzdignutim rukama.

Porteru će ovaj „reset“ dobro doći jer mu je ovo bila drugi uzastopan poraz poslije niza poraza i morat će ponovo započeti svoj put ka vrhu kraljevske kategorije.

Tafa uništio Portera:

Neriješeno poslije jako dugo

Sjajan glavni program večeri otvorili su domaći dečko Jimmy Crute i Alonzo Menifield, a u ludoj borbi u kojoj je inicijativa plesala iz jednog kuta u drugi svaku rundu, na koncu nismo dobili pobjednika. Poslije dugo vremena borba glavnog programa PPV priredbe završila je neriješeno.

Prvi je nekoć bio jedna od najvećih nada poluteške, ali njegova je karijera zapela na dva velika imena, najprije je njegov niz pobjeda zaustavio veteran Anthony Smith, a u posljednjoj borbi morao je stisnuti ruku aktualnom prvaku Jamahalu Hillu. Drugi je u ovu borbu ušao u uzlaznoj putanji s dvije uzastopne pobjede.

Australski borac sjajno je otvorio, spustio svog suparnika u parter i činilo se kako će ga završiti giljotinom, međutim Menifield se izvukao i sve okrenuo u svoju stranu. U izmjenama na nogama koje su slijedile pogodio je Crutea nekoliko puta te zamalo on završio borbu, međutim australskog poluteškaša izvukao je gong.

Gdje je stao u prvoj, Menifield je nastavio u drugoj i već pri početku ponovo uzdrmao Crutea, ali Australac se uspio spasiti. Ni tu nije bio kraj, Australac je krajem runde ponovo vratio inicijativu, peti put u dvije nepune runde oborio svog suparnika i zamalo ga završio.

U trećoj Australac je odustao od udaračkih razmjena i vratio se hrvanju za kojeg Menifield nije imao odgovora, naprotiv u jednoj izmjeni zaradio je kazneni bod zbog hvatanja za ogradu. Crute ga je rano oborio na tlo i tamo zadržao do kraja borbe. No prema mišljenju sudaca nije učinio dovoljno i suci su poslije nekoliko minuta vijećanja odlučili kako neće.

Prva borba glavnog programa bez pobjednika:

UFC 284 - Popis borbi glavnog programa

Islam Makhachev (c) vs. Alexander Volkanovski - za titulu lake kategorije - jednoglasna sudačka odluka

Yair Rodríguez (ic) vs. Josh Emmett - perolaka kategorija - gušenje u 2. rundi (trokut)

Jack Della Maddalena vs. Randy Brown - velter kategorija - gušenje u 1. rundi (RNC)

Justin Tafa vs. Parker Porter - teška kategorija - KO u 1. rundi

Jimmy Crute vs. Alonzo Menifield - poluteška kategorija - neriješeno

Poster priredbe:

UFC 284 UFC 284 (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider