FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Pogledajte borbe

VIDEO Volkanovski na UFC-u 273 treći put uspješno obranio pojas: Korean Zombie zamalo zaspao na nogama

Alexander Volkanovski ostao je prvak u perolakoj pobijedivši Chan Sung Jugna na UFC-u 273.

Snimku UFC 273 priredbe možete pogledati kasnije tokom dana na Novoj TV.

UFC 273 priredba donijela je dvije borbe za titulu prvaka, ali i najveći i najvažniji dosadašnji ispit za Khamzata Chimaeva, borca koji je svojim startom UFC karijere stvorio ogroman "hype" oko svog imena.

Prvaci su na kraju svoje titule zadržali, a Chimaev je nastavio pobjednički niz, no protiv pravog protivnika iz vrha je pokazao kako je itekako čovjek od krvi i mesa.

Volkanovski dominantno i suvereno obranio titulu

Alexander Volkanovski ostao je UFC prvak perolake kategorije jednom od najdominantijih šampionskih predstava koje smo imali priliku posljednjih godina vidjeti. Chan Sung Jung nije ga uspio niti u jednom trenutku ugroziti, a početkom četvte runde i sudac je vidio dovoljno pa je borbu prekinuo.

Volkanovski je kroz cijelu borbu bio bolji borac. Kretao se fenomenalno i pogađao u pravim trenucima, čime je samo radio sve veću štetu svog korejskom protivniku. Već sredinom runde prvi put ga je ozbiljnije uzdrmao, no nije bilo prilike borbu završati, a rundu je završio rušenjem kojim je potvrdio kako i tu ima prednost.

Slično je napravio i u drugoj rundi, nastavio je pogađati u pravilnim intervalima, ponovno je sredinom imao uzdrmanog izazivača, ali ako nešto ne možemo prigovoriti Zombieju, to je čvrstina. Viđeno je do kraja runde još jedno rušenje i šteta nanesena na podu.

Ništa novo nije viđeno niti u trećoj rundi. Jedino to što je Australac podizao tempo i bio sve uvjerljiviji. Sve dok pred kraj runde nije pogodio strašan desni kroše, nakon kojeg je moglo biti gotovo, no vrijeme je isteklo i spasio se Chan Sung Jung još jednom.

No, nije mu bilo spada nakon 45 sekundi četvrte dionice. Nastavili su se čisti pogoci u Korejčevu bradu i sudac Herb Dean procijenio je kako je vidio dovoljno. Prekid i treća uspješna obrana titule za Volkanovskog i 11. pobjeda u jednako toliko UFC nastupa.

Sterling ostao neželjeni prvak

Neuništivi Aljamain Sterling zadržao je pojas UFC prvaka bantam kategorije nakon pet rundi vrlo dinamične i neizvjesna borbe protiv Petra Yana. Tako je najomraženiji UFC prvak napokon došao do titule na pravi način, kroz pet rundi borbe u Octagonu.

Prva runda borbe nije ponudila gotovo ništa. Pogledavanje s distance i stidljivi pokušaji udaraca, gdje je teško procijeniti tko je išta napravio, iako službena statistika govori u prilog Sterlinga. Ali, uistinu nije nitko napravio ništa konkretnije pa je teško i presuditi kome je mogla pripasti.

Zato je Sterling to napravio u drugoj rundi, gdje je vrlo brzo došao do rušenja, nakon čega je samo "skliznuo" na leđa i krenuo raditi na gušenju. Obranio je Yan nekoliko pokušaja, no do kraja runde nije uspio skinuti Sterlinga sa sebe.
Treća runda gotovo odmah donosi reprizu druge. Sterling se sjajno pripremio za sve, što je dokazano još jednim rušenjem.

Ovog puta nije dolazio blizu vrata kao u prvoj rundi, no bio je dovoljno aktivan da bi zadržao borbu u parteru sve do isteka vremena te je u šampionske runde mogao ući s potencijalno velikom prednošću.

Početkom četvrte runde napokon nešto i od Yana, nakon što je obranio rušenje i zadržao borbu na nogama. Nakon dvije minute traži Sterling novo rušenje, no u pokušaju istog griješi i dozvoljava Rusu dolazak u gornju poziciju partera. Yan je odabrao dominaciju i sigurno uzimanje runde, bez pokušaja završetka borbe.
Početkom pete runde obranio se Sterling od agresivnosti Yana, no nije uspio odvesti borbu na pod kad je zatvorio klinč.

Tri minute prije kraja borbe odvodi tako Yan borbu na sredinu Octagona, ali Sterling pametno usporava tempo konstantnim kraćenjem distance. Dvije minute prije kraja ipak napokon prava prilika za Yana, kad dobiva leđa Sterlinga i kreće raditi udarcima, no niti to nije dugo potrajalo. Repriza istog minutu prije kraja, ali ponovno ništa i vrijeme je isteklo.

Došli smo do nezahvalne situacije gdje je bilo jasno kako svaki ima po dvije runde te će borbu odlučiti ona u kojoj je viđeno najmanje, pasivna prva runda. Težak posao bio je na sucima koji su podijeljenom odlukom kao pobjednika odabrali Sterlinga. Jedino je uistinu šteta da je sve odlučila runda u kojoj je viđeno najmanje.

TJ Dillashaw mu odgovorio srednjim prstom

Chimaev primio udaraca kao u cijeloj karijeri, ali ipak pobijedio

Jednu od najboljih borbi godine odradili su Khamzat Chimaev i Gilbert Burns. Borbu u kojoj je Chimaev odnio pobjedu, ali se pokazalo da nije nikakav nadčovjek kakvim su ga mnogi počeli smatrati. Borbu u kojoj Burns nije bio daleko od pobjede. Možda Brazilac nije slavio, ali je potvrdio svima da je Chimaev čovjek koji je itekako pobjediv.

Pet sekundi trebalo je Chimaevu za ulazak u rušenje, no obranio je to Burns i ušlo se u klinč. Nastavio je Borz raditi na onome gdje je najbolji i početkom druge minute ipak dolazi do onoga po što je krenuo. Nije ipak ostao na Brazilcu i vraćaju se na noge. Obojica dobro pogađaju na nogama, ali Burns je ipak agresivniji i ujedno bolji, no ulaskom u posljednju minutu se opustio i primio strašan direkt. Završio je Burns na podu, gdje je primio još par udaraca. Vratili su se na noge i nastavili, no činjenica je kako je Chimaev spomenutom završnicom svakako uzeo rundu.

Druga runda, najluđa runda

Druga je ponudila sličan početak, no puno kraći klinč i novu borbu na nogama. Sad je Chimaev agresivniji, što rezultira neuspješnim Burnsovim pokušajem rušenja. No, priliku je dobio nakon što je pogodio kroše kojim je uzdrmao Chimaeva. Nakon toga je nastavio napadati i pogađati, no nije švedski borac ostajao dužan. Chimaev napada u završnici i pogađa, ali prima kroše iz kontre i završava na podu, čime Burns svakako izjednačuje borbu na 1:1.

U treću ulaze obojica podosta potrošeni, a Burns traži priliku kroz rušenje, no ne uspijeva. Chimaev se čini odmorniji pa to brani i pogađa nekoliko udaraca. Tako se uz niži tempo dolazi do polovice runde, gdje se nastavlja bolja izvedba favoriziranog Khamzata. Nešto prije ulaska u posljednju minutu aktivirao je Burns sve što mu je ostalo i krenuo po udarac kojim bi uzeo borbu. Pogađa odmah nekoliko dobrih kojima tjera Chimaeva na kretanje unazad, ali nije bilo snage za napraviti jači efekt.

Chimaev je odnio pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom, tri puta 29:28, ali se potvrdilo kako je i on samo čovjek te kako su bookmakeri ipak bili pod prejakim dojmom njegove prve četiri UFC borbe. 1.15 nije bio ni blizu realan tečaj na njegovu pobjedu. Možemo samo žaliti što ovakva borba nije ugovorena na pet rundi, jer je publika to svakako zaslužila, a vjerojatno i sami borci.

Najbolji trenuci borbe godine i sudačka odluka

Torres preživjela polugu, ali izgubila borbu

Vrlo izjednačenu i uzbudljivu borbu ponudile su MacKenzie Dern i Tecia Torres, borbu za mjesto u vrhu slamka kategorije i produžetak nade u borbu za titulu. Obje su u njoj dale sve od sebe, no pobjednica je mogla biti samo jedna, a to je u ovom slučaju Dern.

Borbu je zapravo presudila prva runda, uvjerljivo najizjednačenija. MacKenzie je u njoj bila agresivnija i više pogađala glavu, no Torres je bila kirurški precizna iz kontre, posebno udarcima u tijelo. Dern je ipak bolje zatvorila rundu i to je možda presudilo.

Drugu rundu pratili smo Dern u onome gdje je najbolja. Vrlo brzo uhvatila je ruku i radila na poluzi, no Torres je sve jako dobro branila, iako do kraja runde nije uspjela napraviti ništa u ofenzivnom segmentu, budući da je Dern istu napravila grappling bitkom, a tamo joj rijetko koja borkinja može parirati.

U trećoj rundi čekao se napad dvije i pol minute, no rušenje Dern je njena protivnica odmah anulirala upkick udarcem. Nastavila je Dern biti agresivnija na nogama, kao tijekom cijele borbe i postavljalo se pitanje što Torres čeka. Ipak, pogađala je više dobrih udaraca, kojima je kažnjavala neopreznost protivnice i na kraju imala razloga zašto podići ruke.

To se i potvrdilo, budući da je jedan sudac bodovao u korist Torres, no dvojica su ipak presudila za blagu favoritkinju ove borbe te se Dern može vratiti lovu na Top 5.

Bolji boks i BJJ prevagnuo na stranu Dern

Olimpijski hrvač nastavio svoj savršeni niz

Danac Mark Madsen i američki borac Vinc Pichel trebali su se originalno boriti na UFC-u 271, ali pomaknuti su za ovaj događaj, što je ispalo sjajno za Danu Whitea i društvo jer su taman uskočili popuniti glavni program večeri u Jacksonvilleu. Danski olimpijski srebrni hrvač Mark Madsen stigao je kao blagi favorit u ovaj okršaj u lakoj kategoriji i potvrdio je taj status poslije tri runde jednoglasnom sudačkom odlukom.

Madsen je bio uvjerljiviji u prvoj rundi, Pichel se vratio u drugoj, ali u trećoj nije imao snage izdržati nalete osvajača srebrne medalje u hrvanju grčko-rimskim stilom koji ga je rano u zadnjoj dionici borbe položio u parter i tamo zadržao do kraja meča. To mu je bio dosad najveći ispit u MMA karijeri, najteži i u UFC-u, ali uspio je nastaviti svoj stopostotni učinak 12. pobjedom u profi karijeri, a svom suparniku nanio treći poraz.

Madsen i dalje savršen u MMA-u

UFC 273 - Glavni program

Alexander Volkanovski (c) vs. Chan Sung Jung - za titulu perolake kategorije - Tehnički nokaut, 4. runda (0:45)

Aljamain Sterling (c) vs. Petr Yan - za pojas u bantamu - podijeljena sudačka odluka

Gilbert Burns vs. Khamzat Chimaev - velter kategorija - jednoglasna sudačka odluka

MacKenzie Dern vs. Tecia Torres - ženska slamka kategorija - podijeljena sudačka odluka

Vinc Pichel vs Mark Madsen - laka - jednoglasna sudačka odluka

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider