FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Pogledajte borbe

VIDEO Glover Teixeira u drugoj rundi ugušio Jana Blachowicza i kao najstariji borac prvi put stavio pojas prvaka

Brazilac Teixeira je s 42. godine izdominirao Poljaka i postao najstariji borac koji se prvi put okitio naslovom UFC prvaka.

Brazilski majstor Glover Teixeira šokirao je svijet na UFC-ovom spektaklu u Abu Dhabiju, u drugoj rundi ugušio Jana Blachowicza i postao 14. prvak u poluteškoj te najstariji prvak koji je s 42 godine prvi put uzeo pojas u povijesti najpopularnije promocije slobodne borbe.

Dvoboj staraca bolje je otvorio izazivač. 42-godišnji Teixeira srušio je 38-godišnjeg Blachowicza u prvoj rundi i dominirao ga u gornjoj poziciji te uzeo prvu dionicu borbe uvjerljivo kod sudaca. Poljski borac nije se uspio oporaviti od toga čini se jer je Brazilac i u drugoj izgledao bolje.

Sjajno pogodio početkom druge runde kroše koji je ošamutio aktualnog prvaka, koji je nešto kasnije napravio kobnu pogrešku i pri pokušaju rušenja pao na leđa. Teixeira je to iskoristio i u razmjeni na podu uspio montirati "full mount" Blachowiczu, Poljak je od dva zla izabrao manje i okrenuo se na trbuh, a Glover je to iskoristio i ugušio ga s leđa na podu.

Poljak je samo jedanput uspješno obranio svoj pojas, koji je uzeo u borbi s Dominickom Reyesom kad ga je Jon Jones napustio, ali poslije pobjede protiv Israela Adesanyje morao je stisnuti ruku danas boljem i iskusnijem Teixeiri.

Yan oborio Sandhagena, preokrenuo borbu u trećoj pa na bodove vratio pojas

Bivši prvak u bantamu Peter Yan ponovo ima pojas oko struka, poslije pet rundi rata preokrenuo je loš start protiv Coryja Sandhagena, oborio ga u trećoj rundi i na sudačkim karticama vratio pojas koji mu je prije nekoliko mjeseci skinuo Aljamain Sterling. Zasad samo prijelazni, ali uskoro će imati priliku potvrditi ga i postati i službeno dvostruki UFC-ov prvak u ovoj kategoriji.

Orignalno su se ove večeri trebali boriti Peter Yan i Aljamain Sterling u revanšu one bizarne borbe za naslov u kojoj je Rus ispustio pojas ilegalnim udarcem koljenom u glavu. Sterling je otkazao, prepustio pojas i otišao na operaciju, a Sandhagen je uskočio igrom slučaja. Američki borac u zadnjem meču izgubio je dvojbenu odluku protiv TJ Dillashawa, ali ga je toliko istukao u tom dvojbenom porazu da ovaj nije mogao uskočiti kao zamjena pa je svoje mjesto morao prepustiti.

Sva sreća jer je borba bila spektakularna. Obojica su od prve minute krenuli sa svim što imaju, svjedočili smo festivalu kickboksačkih tehnika među dvojicom ponajboljih udarača u bantamu. Osobito u uvodne dvije runde koje je bilo teško razdvojiti na sudačkim karticama, ali malu prednost možda je ipak imao Sandhagen.

Ali, Yan je u trećoj napravio razliku, Sandhagen je u tim trenucima izgledao vrlo opušteno, možda jer je mislio da je u prednosti, ali pri kraju runde završio je na podu. Ruski majstor boksačku kombinaciju završio je udarcem šakom iz okreta i pogodio Amera u sljepoočicu. Sandhagen je pao na leđa, uspio je izdržati seriju udaraca na podu i preživio do kraja runde. No, to je pokazalo se bio ključan trenutak borbe jer se više nije uspio oporaviti.

Rus je u četvrtoj bio najdominatniji, a u posljednjoj je učinio više, odnio pobjedu na sudačkim karticama i vratio svoj pojas u bantamu te Sandhagenu nanio još jedan težak poraz u pet rundi protiv top borca u ovoj kategoriji.

Pogledajte ključan trenutak borbe

Novi Khabib rješio svoj najveći izazov u prvoj rundi i zatražio borbu za pojas

"Novi Khabib" Islam Makhachev bio je na najtežem ispitu u dosadašnjoj karijeri protiv Dana Hookera i prošao peticom! Poslije samo nekoliko sekundi uvodnog ispitivanja srušio je Novozelanđanina u parter točno pred svog trenera Khabiba Nurmagomedova, namontirao kimuru i natjerao ga na predaju zamalo mu slomivši ruku već u prvoj rundi. Zastrašujuće dominantno za sve borce u lakoj kategoriji...

Dan Hooker je Makhachevu bio najbolje rangirani suparnik u dosadašnjoj karijeri, a ovu borbu prihvatio je samo mjesec dana poslije svoje zadnje borbe u UFC-u. Svaka čast za hrabrost, ali nije imao šanse i pretrpio je svoj treći poraz u četiri zadnja meča protiv top suparnika.

Momčadski kolega prvaka u srednjoj Israela Adesanye hrabro je upao umjesto ozlijeđenog Rafaela Dos Anjosa, ali bio je lagan zalogaj za trenutačno najopasnijeg izazivača za pojas u ovoj kategoriji.

Čovjek kojeg nitko ne želi vidjeti preko puta u oktogonu slavio je deveti put zaredom, potpuno izdominirao šestog najboljeg borca u lakoj kategoriji i zatražio borbu za naslov, a u slavlju mu se pridružila i instagramska zvijezda Hazbulla Nurmagomedov…

Makhachev brzo završio Hookera

Volkov se oporavio poslije poraza od privremenog prvaka

Teškaši su definitivno bili najveće razočaranje glavnog programa, a jedini okršaj u najtežoj kategoriji UFC-a u ovih šest borbi otišao je na stranu Alexandera Volkova, koji je na sudačkim karticama pobijedio Marcina Tyburu. Ruski borac sve tri runde držao je svog suparnika na distanci i dobro se nosio s njegovim pokušajima rušenja.

Poljak je želio, ali nije pronašao lijek za distancu puno višeg Volkova koji se ovom pobjedom vratio na pohod na vrh poslije poraza od aktualnog privremenog prvaka u teškoj Ciryla Ganea. Tybura je pak napravio korak unazad poslije pet uzastopnih pobjeda protiv pet renomiranih imena u UFC-u.

Volkov se ovom pobjedom po tko zna koji put vratio na korak do titule, ali na pitanje koga želi sljedećeg vidjeti u ringu, ostao je diplomatski suzdržan…

Chimaev se igrao s 11. velterašem svijeta i ugušio ga u prvoj rundi!

Poslije čudesne 2020. godine, u kojoj je triput slavio u UFC-u u rekordnom roku, Khamzat Chimaev vratio se poslije gotovo godinu dana i pobijedio najboljeg kineskog borca Jingliang Lija jedino kako zna – prekidom! Sjajni naturalizirani Šveđanin borio se s teškim slučajem koronavirusa i čak je govorio kako će se umiroviti iz MMA, ali na sreću ljubitelja borbe ostao je i pobijedio deseti put u profi karijeri.

Chimaev, koji se bori u velteru i u srednjoj, imao je više problema sa skidanjem kilograma, nego s Kinezom, čim je borba započela, spustio ga je na pod, držao ga na podu i zatim zadavio. Nijedan njegov suparnik nikad nije bio u trećoj rundi, samo dvojica su stigla do druge, ali Kinez neće biti jedan od njih…

Šveđaninu rođenom u Čečeniji ovo je prva pobjeda protiv rangiranog borca i čini se kako će pokušati nešto napraviti u toj težinskoj kategoriji i prestati se boriti u srednjoj jer će na sljedećoj ljestvici boraca preuzeti Lijevu poziciju u rankingu. Već treći borac u UFC-u koji je morao stisnuti ruku Chimaevu bez ijednog upućenog udarca!

Chimaev ugušio Lija


 

Ankalaev slavio u najvažnijoj borbi karijere

Spektakularni glavni program još spektakularnijeg UFC-a u Abu Dhabiju otvorili su Magomed Ankalaev i Volkan Ozdemir u poluteškoj kategoriji, obojica rangirani u topu 15. Ovakva borba na drugim bi UFC-ovim priredbama bila puno kasnije u programu, ali kad u šest borbi imaš 11 rangiranih boraca, završili su kao prvi na "main cardu“.

Ozdemir se vratio u oktogon poslije pauze duže od godinu dana i poraza od jednog od glavnih sadašnjih izazivača Jirija Prochazke, ali poražen je drugi put zaredom, ovaj put od Magomeda Ankalaeva jednoglasnom sudačkom odlukom, kojemu je ovo bila sedma pobjeda zaredom poslije poraza na debiju u UFC-u, njegovog jedinog u dosadašnjoj karijeri.

Švicarac je bolje otvorio izjednačenu prvu rundu i prvi uzdrmao svog suparnika, ali Rus mu je uzvratio sredinom uvodne dionice borbe i zadnjim direktom ga spustio na parter.

Ozdemir se brzo oporavio, međutim šteta je bila učinjena, Ankalaev je zatim podigao tempo i otvorio posjekotinu iznad oka Ozdemiru kako je curila prva polovica borbe te uvjerljivije uzeo drugu rundu. U trećoj je samo potvrdio svoju pobjedu i švicarskom borcu priuštio šesti poraz u karijeri. Ruskom borcu pak ovo je najveće ime u dosadašnjoj karijeri i gura ga korak bliže borbi za titulu prvaka.

Ozdemir završio na podu sredinom prve runde

UFC 267, glavni program:

Glover Teixeira pobijedio Jan Blachowicza (za naslov u poluteškoj) - pekid u 2. rundi (gušenje)

Petr Yan pobijedio Coryja Sandhagena (za privremeni naslov u bantamu) - jednoglasna sudačka odluka

Islam Makhachev pobijedio Dana Hookera (laka) - prekid u 1. rundi (kimura)

Aleksandar Volkov pobijedio Marcina Tyburu (teška) - jednoglasna sudačka odluka

Khamzat Chimaev pobijedio Li Jinglianga (velter) - prekid u 1. rundi (gušenje)

Magomed Ankalaev pobijedio Volkana Oezdemira (poluteška) - jednoglasna sudačka odluka

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider