FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
TEŠKO POSRTANJE TONYJA YOKE

Težak poraz čovjeka koji je Hrgoviću nanio dva najteža poraza, veteran ga pregazio na njegovu terenu

Tony Yoka doživio je drugi poraz u nizu, i to u meču koji ga je trebao vratiti na donedavni put.

Tony Yoka (Foto: Afp)

Savršen put prema svjetskom boksačkom vrhu imao je Tony Yoka. Sve za čim drugi boksači žude. Naravno, nitko mu to nije poklonio, u profesionalce je došao kao svjetski prvak i zlatni olimpijac, na njemu je bilo da to iskoristi.

Meč da preboli poraz od Bakolea

Izgledalo je to dobro sve do prošle godine, kad je Yoka doživio poraz od Martina Bakolea, no okršaj protiv bivšeg izazivača za svjetsku titulu, ali danas ipak 42-godišnjeg kamerunskog veterana Carlosa Takama, trebao je biti meč koji će ga vratiti gdje je bio.

Ipak, čovjek koji je Filipu Hrgoviću nanio dva najteža i najbolnija poraza doživio je svoj najteži poraz. Podsjećamo, Yoka je Filipa savladao u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2015. godine, a onda i u polufinalu Olimpijskih igara godinu kasnije, tako mu amatersku karijeru ostavivši na europskom zlatu i olimpijskoj bronci.

Takam je u potpunosti dominirao kroz meč održan u pariškoj Accor Areni. Meč je bio dogovoren na deset rundi, a neko opće mišljenje je kako je Takam čisto dobio sedam, a vjerojatno i devet rundi. Veteran je iskusno čekao svoje prilike i odgađao. Yoka je više radio, no nije pronalazio prolaz, dok je Takam bio vrlo konkretan. Nakon svakog preciznog pogotka na to je gradio seriju.

Suci umalo kreirali skandal

Yoku nije mogao spasiti nitko osim sudaca i to se umalo dogodilo. Srećom, za dobro boksa, nije bilo tako jer bi se radilo o neopisivoj sramota. Naime, jedan sudac ovaj je meč bodovao 96:94 za Yoku, dok su druga dvojica imali 96-94 za Takama. Djeluje kako su i oni pokušali pronaći runde za domaćeg boksača, no srećom nisu uspjeli, za razliku od njihova skandaloznog kolege.

Što će sad biti s karijerom Tonyja Yoke? To je upitno jer nakon ovakva dva poraza sigurno će mu trebati nekoliko pobjeda da vrati relevantnost kakvu je imao u rujnu 2021. godine, kad je savladao našeg Petra Milasa. Nažalost po njega, to mu je trenutačno posljednja pobjeda.

Tako je zlatni olimpijac iz Rija 2016. godine vjerojatno završio svoje šampionske ambicije, ranije nego njegovi glavni konkurenti iz amaterskih dana. Srebrni olimpijac Joe Joyce trenutačno je privremeni prvak prema WBO-u, dok je Filip Hrgović IBF-ov izazivač. Preostali medaljaš, Kazahstanac Ivan Dičko, također polako gradi svoju profesionalnu karijeru i trenutačno je na omjeru 12:0.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider