FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
UMIJEŠAO SE WBC

Sprema se novi preokret: Joshua preskače Hrgovića i odmah se bori za apsolutnu titulu protiv Furyja ili Usika!?

Najnovija izjava predsjednika boksačke organizacije WBC itekako mijenja situaciju u kojoj se trenutačno nalazi Filip Hrgović.

Anthony Joshua i Filip Hrgović (Foto: Afp)

Profesionalni boks već desetljećima iznenađuje nas teško objašnjivim odlukama, nepisanim pravilima i odlukama nadležnih tijela.

Nije to ništa čudno, gledajući kakav su kaos tamo stvorile četiri elitne organizacije, ali i promotori koji su zaduženi za organizacije priredbi, najčešće neovisno o organizacijama koje dodjeljuju titule.

Saudijci su popravili stanje, no nekome su i otežali

Ulaskom saudijskog novca u boks neke su se stvari pojednostavile, barem što se tiče uparivanja najboljih boksača u međusobne mečeve. Kad je moguće platiti, sve je izvedivo, to je činjenica. 

Ipak, neke su se stvari i zakomplicirale, i to na štetu manje poznatih ili manje popularnih boksača, koji nekim puno više sportskim putem grade svoj put prema vrhu. Tako je Filip Hrgović svoju poziciju obveznog izazivača IBF organizacije zaradio pobjedama, no svakim danom sve je više pitanje hoće li mu ona uistinu donijeti napad na titulu prvaka u dogledno vrijeme.

Već kad je nakon pobjede Anthonyja Joshue nad Francisom Ngannouom njegov promotor Eddie Hearn progovorio o idućim željama za svog boksača, puno toga počelo je igrati bitnu ulogu. Hearn je izjavio kako će Joshua biti protivnik pobjednika meča koji će 18. svibnja odraditi Tyson Fury i Oleksandr Usik.

Revanš Furyja i Usika je u ugovoru, no on se ne mora dogoditi

Na činjenicu da kod njih dvojice postoji ugovor o dva meča Hearn se nasmijao rekavši da takvo što više nema neku veliku važnost, nego će se sve pitati trenutačnog glavnog organizatora boksačkih priredbi, saudijskog dužnosnika Turkija Alalshikha.

To bi značilo da su Saudijci spremni uložiti novac u spomenuti meč, što bi uključivalo i plaćanje penala poraženom boksaču iz meča Furyja i Usika.

Jasno je da ugovor ne znači da se drugi meč obvezno mora održati. To se ne mora dogoditi, ali ugovorom je potencijalni poraženi boksač zaštićen, odnosno u slučaju odustajanja prvaka od drugog meča njemu bi sigurno trebalo isplatiti poprilično velik iznos. Velik, naravno, svima osim Saudijcima, koji su svoj novac, s kojim uistinu više ne znaju što napraviti, odlučili ulagati u boks.

Hrgović je IBF-ov izazivač, no oni nemaju obvezu i dalje ga gurati

Joshuina trenutačna pozicija pojačana je posljednjom izjavom jednog od najjačih ljudi u boksu, predsjednika organizacije WBC Mauricija Sulaimana. Riječ je o čovjeku čiji pojas trenutačno nosi Tyson Fury, a njegova organizacija smatra se najvažnijom i najutjecajnijom od sve četiri elitne.

Hrgović je trenutačno IBF-ov izazivač te ta organizacija u ovom trenutku ima prednost ispred organizacija WBO i WBA kad je riječ o izazivačima za Oleksandra Usika. Upravo zbog toga IBF je najavio kako će prvaku oduzeti pojas ako se bude išlo u drugi meč Furyja i Usika.

S druge strane, IBF i dalje ima apsolutno pravo donijeti odluku da će prihvatiti nekog dogovorenog izazivača, čime bi Hrgovića ostavili po strani. Uostalom, to su već učinili kad se protiv Usika dobio Daniel Dubois.

"WBC je prihvatio situaciju u kojoj bi se dogodio revanš borbe za titulu. No ako se dogodi išta vezano za taj ugovor ili promotivne aktivnosti, mi bismo apsolutno prihvatiti Joshuu kao idućeg izazivača za pobjednika meča Furyja i Usika. WBC-u se ta ideja jako sviđa i spremni smo ući u taj duel za naš pojas, ujedno i za titulu apsolutnog prvaka svijeta", izjavio je ovog tjedna Sulaiman.

Joshuin novi uzlet u vrh loše je utjecao na Filipa

Da bi situacija po Hrgovića bila još teža, IBF još nije donio nikakvu službenu odluku o oslobađanju pojasa. To su tek najavili da će se dogoditi u slučaju potvrde revanša, no ni ta najava ne znači ništa dok njihovo upravno tijelo tu odluku službeno ne donese.

Ako bi se sve organizacije složile da je Joshua idući, na što dogovorno u iznimnim slučajevima imaju pravo, IBF sigurno ne bi oslobađao titulu, nego bi ostao u borbi za apsolutnog prvaka. 

Činjenica da se Joshua vratio na najbolji mogući način tako je Filipu Hrgoviću dodatno otežala situaciju. Pa tako i njihov međusobni meč, za koji se trenutačno čini da ga je moguće dogovoriti, ali bez titule prvaka u igri, a nismo sigurno da bi El Animal na to pristao.

Glavna odluka na kraju će svakako biti na Turkiju Alalshikhu, ali sve će biti puno jasnije nakon meča 18. svibnja, kad dobijemo njegova pobjednika, ali i kad službeno saznamo kakva je uistinu situacija s ugovorom te klauzulom o revanšu.

U međuvremenu Filipu ne preostaje ništa drugo nego raditi ono što radi posljednjih tjedana, trenirati, zadržavati formu i uzeti priliku ako mu se otvori takva mogućnost.

Trenutačno se kao puno veća šansa čini Filipovo uskakanje kao zamjena u neki od najvećih mečeva, nego da odmah u startu postane izazivač, pa time dobije puni pripremni kamp i sve promotivne aktivnosti kakve uz to dolaze.

Znamo da će on ostati u treningu i u savršenoj formi, no činjenica je da vrijeme prolazi. Filip je svakako u boljoj situaciji nego prije dvije ili tri godine, ali to još uvijek nije to. Nadamo se samo da do naplate dosad uloženog truda i postignutih rezultata neće doći prekasno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider