Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
VRHUNSKI KAMP ZA MLADE

Rukometne veličine u Omišu: "Svi traže da golmani budu heroji, a većina za njih nema ni trenere"

Reporter Dnevnika Nove TV, Stipe Antonijević, posjetio je rukometni kamp u Omišu.

"Prije nego protivnik puca, vaša stopala se nikada ne odvajaju od poda. Ok?"

Ovako to izgleda kada vas uči najbolji golman posljednjeg svjetskog prvenstva. Andreas Wolff prije desetak dana branio je u finalu Lige prvaka, a danas u Omišu podučava zanatu mlade golmane na međunarodnom rukometnom kampu za vratare.

Najbolji vratar svijeta uči klince u Hrvatskoj

"Baš kao i prošle godine, impresioniran sam koliko je sve dobro organizirano. Tu je toliko odličnih trenera, toliko je drugih sjajnih golmana koji su bili dio ovog kampa i siguran sam da će mnogi mladi golmani koji su tu danas puno naučiti", rekao je Wolff kamerama Dnevnika Nove TV.

280 polaznika iz 23 zemlje ovog ljeta mogu učiti i od najboljeg mladog golmana svijeta, gorostasnog Islanđanina Viktora Gíslija Hallgrimssona.

"I za mene je ludo vidjeti uživo Wolffa i razgovarati s njim prvi put, tako da mogu zamisliti kako se ostala djeca osjećaju. I ja pokušavam razgovarati s njim i izvući neke savjete od njega.“

"To je veoma cool, veoma lijepo iskustvo. Uvijek ih gledam na televiziji i učim od njih", rekao je Nicolas, polaznik kampa iz Švedske.

Šego upozorio na veliki problem

Učiti s ekrana jedini je način za napredak brojnim mladim rukometnim vratarima, upozorava Marin Šego na jedan od najvećih apsurda ovog sporta.

"Problem je što djeca po klubovima nemaju trenera golmana, a čim dođu u neke starije selekcije svi traže da golman bude broj jedan, da čupa ekipu", rekao je vratar hrvatske reprezentacije.

"Nema puno rukometnih trenera vratara u svijetu i mislim da se mnoge momčadi muče da imaju poštene golmanske treninge", nadovezao se Hallgrímsson, inače vratar Nantesa.

I baš je zato ovaj kamp, koji se održava 13. godinu zaredom, svojevrsni pionir ideje da takvoj praksi treba stati na kraj i vratare osnovama učiti od najmlađih dana.

"Sve ono što se događa u svijetu rukometnog vratara kreće odavde i nećemo tu stat. Jednostavno, cijeli svijet uči od nas i to nam je bio nekakav cilj od samog starta", dodao je Mario Čaljkušić, organizator kampa.

A mi smo za kraj iskoristili priliku da najboljeg vratara svijeta pitamo kako je bilo igrati s hrvatskim trojcem srednjih vanjskih - Duvnjakom, Karačićem, ali i Ivanom Balićem, s kojima je dijelio klupske svlačionice.

Wolff prokomentirao tri hrvatska velikana

"Imao sam tu sreću da igram s takve tri legende. To je smiješno, ali oni su na neki način zaista isti. Prijateljski su, mirni momci, ali svi su ekstremno inteligentni s fantastičnim pregledom igre. I svaki od njih je rođen s osjećajem za sportove s loptom – svi su sjajni u nogometu, svi su sjajni u košarci i svi su fenomenalni u rukometu.“

Baš kao što je ovaj kamp, uz svjetski veteranski rukometni i košarkaški kup, još jedna sjajna promocija Omiša na sportskoj karti svijeta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider