FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
TITULA U AFRIKU

Du Plessis savladao Stricklanda i uzeo titulu srednje kategorije, Amanda Nunes dobila nasljednicu

UFC 297 završio je pobjedom Dricusa Du Plessisa nad Seanom Stricklandom te preotimanjem titule prvaka.

UFC 297 priredba održana je u kanadskom Torontu te je na svom glavnom programu ponudila pet borbi.

Sve su predvodila dva okršaja za titulu, u kojima je najveća svjetska MMA promocija dobila novog prvaka, odnosno prvakinju!

Južnoafrička Republika ima UFC prvaka

Dricus Du Plessis savladao je Seana Stricklanda i postao novi prvak UFC-ove srednje kategorije nakon pet rundi sjajnog okršaja i vrhunskog nadmudrivanja sa Seanom Stricklandom.

Borba je otvorena dobrim napadima Stricklanda, koji je odlično koristio svoje duge ruke. Du Plessis se u početku pouzdao u udarce nogama, no oni prvaka svakako su djelovali uvjerljiviji. Nije Strickland bio previše agresivan, ali je jako uspješno pogađao prednjim direktom, koji je prezentirao kao svoje najjače oružje za ovu borbu.

Iako je Strickland nastavio jednako, probudio se Dricus u drugoj dionici. Uspio je nekoliko puta proći kroz direkt i plasirati svoje kombinacije, nakon kojih se vidjelo da Amerikancu nije svejedno. Južnoafrikanac je posebno dobro zatvorio drugu rundu, nakon čega je jednako krenuo u treću. Ponudio je još veći pritisak, otvorio posjekotinu na licu Stricklanda i bivao sve raznovrsniji. Prvak se i dalje pouzdavao najviše u svoj prednji direkt. Pogađao je, ali to više nije bilo onako dobro kao u početku.

U četvrtoj se rundi sve rasplamsalo, postalo je svakako uzbudljivije. I Strickland je bio sve raznovrsniji, pa su tako gledatelji napokon mogli vidjeti pravo nadmudrivanje. Četvrtu rundu još uvijek se nešto boljim činio izazivač, dok je Strickland posljednju odradio šampionski, posebno samu završnicu kad je pogodio nekoliko sjajnih kombinacija.

To je bila jako teška borba za bodovati, no suci su morali odraditi svoju dužnost.

Dvojica su bodovali 48:47 za Dricusa, dok je jedan jednako bodovao za Stricklanda, što znači da je UFC prvak srednje kategorije postao Dricus Du Plessis. Titula odlazi u Južnoafričku Republiku.

UFC dobio novu prvakinju bantam kategorije

Iako je lošije ušla u borbu za titulu UFC prvakinje, Raquel Pennington pokazala se spremnijom borkinjom od Mayre Bueno Silve u okršaju na pet rundi te je došla do naslova prvakinje.

Pennington je slabije ušla u borbu te u prvoj rundi dozvolila protivnici da ju kontrolira u grapplerskim razmjenama, što je svakako njezin forte. Bueno Silva se osjećala jako dobro i već u prvih pet minuta opasno je zaprijetila gušenjem.

Pennington se u borbu kvalitetno uključila dvije minute prije kraja druge runde. Serijom udaraca uzdrmala je Brazilku i bacila ju u velike probleme. Odgovorila je ova, uspjela je odvesti borbu na pod i napasti novim gušenjem, ali bez uspjeha.

Iduće tri runde Pennington je preuzela potpunu dominaciju, iako moramo priznati da je Bueno Silva u trećoj i četvrtoj rundi ponovno imala dobre pokušajte gušenja. Posebno je blizu to bilo u četvrtoj rundi, no Pennington je odgovorila, izvukla se i nastavila dominirati.

U petoj rundi nije bilo više nikakvih sumnji, Pennington je dominantno odradila svaki segment i uspješno otišla prema tituli prvakinje.

Pennington je slavila sudačkom odlukom, dva puta do 49:46 te jednom 49:45.

Kraj borbe i najbolji trenuci

Fantastičan preokret UFC-ove ikone i pobjeda pred sam kraj borbe

Iskustvo se ne može kupiti, to je još jednom potvrđeno u UFC-ovom borilištu, ovim putem na pobjedi Neila Magnyja protiv Mikea Malotta.

Magny je slavio u borbi gdje je čisto izgubio prve dvije runde, a onda u trećoj iskoristio priliku i napravio veliki preokret. Došao je do pobjede prekidom samo 15 sekundi prije kraja borbe.

Malott je pred svojim domaćim navijačima jednostavno dominirao kroz prve dvije runde, kako na nogama, tako i u hrvačkom segmentu, Magny jednostavno nije pronalazio ništa čime bi mu parirao.

No, u trećoj je rundi uspio u tome. Prije svega kondicijski, s obzirom na to da je dočekao trenutak u kojem se Malott umorio i iskusno vidio svoju šansu. Došao je do rušenja pa onda i gornje pozicije, gdje je krenula serija udaraca.

Malott se sve manje branio i 15 sekundi prije kraja sudac Goddard više nije imao izbora nego prekinuti borbu i time dodijeliti Magnyju 22. pobjedu u UFC-ovu borilištu. 

Čovjek je uistinu prava ikona!

Pobjeda Magnyja nad Malottom

Luda završnica prepuna akcije i pobjeda Curtisa

Podijeljenom sudačkom odlukom savladao je Chris Curtis Marca-Andrea Barriaulta, u borbi koja je, kako se bližio kraj, nudila sve više akcije.

Očekivao se ovdje pravi vatromet udaraca, ali na kraju je dobivena tehnička bitka, posebno kroz prve dvije runde. Bilo je to lijepo gledati, ali onih pravih munjevitih razmjena, kakve su se očekivale, nije bilo. Borci su jednostavno pokušavali jedan drugog nadboksati.

No, u trećoj rundi podigla su obojica tempo i kako se borba bližila kraju, išli su sve otvorenije. Tako je publika dobila zapravo ludu posljednju minutu i pol borbe, u kojoj su obojica tražili udarac kojim će doći do nokauta, no u tome nisu uspjeli. Ali jako su dobro zabavili sve u dvorani i pred ekranima.

Borbu je na kraju teško bilo presuditi, no pobjeda je otišla u američki kut.

Luda završnica i najbolji trenuci

Evloev slavio u svojem stilu i ostao neporažen

Movsar Evloev savladao je Arnolda Allena u prvoj borbi glavnog programa UFC 297 priredbe. I to u svom stilu, sudačkom odlukom, no ovog puta uz nešto manje hrvačke dominacije nego inače.

Prva runda borbe u prve četiri minute nije ponudila puno. Borci su postavili vrlo visak ritam, došli na sredinu borilišta, no prednji direkt bio je udarac koji su uglavnom obojica koristila. Evloev je pokušao jedno rušenje, no bez uspjeha. No, uspio je ulaskom u posljednju minutu runde. Pobjegao je Allen s poda dva puta, ali Evloev se do kraja runde zalijepio za njega i hrvanjem napravio dovoljno za doći do vodstva u ovoj borbi.

Nešto slično je na sredini borilišta ponudila i druga runda. Ovog puta bez rušenja, no ponovno je u posljednjoj minuti Evloev napravio ono najvažnije. Pogodio je opaki prednji direkt nakon kojeg je Englez opasno zaplesao. Našao se u problemima koje ruski borac ipak nije uspio kapitalizirati prekidom, no napravio je dovoljno za još jednu rundu.

Treća runda ponudila je najviše uzbuđenja. Posebno ulaskom u drugu minutu, kad je Allen pri obrani od rušenja pogodio tri udarca koljenom u glavu. Raskrvario je Evloeva, a sudac Goddard zaustavio je borbu zbog eventualnih ilegalnih udaraca. Jesu li bili takvi, možete pogledati u videu i procijeniti sami. Do kraja runde viđeno je puno akcije tijekom koje je Allen tražio preokret, tražio je prekid i bio je bolji, ali dovoljno tek za uzeti tu rundu.

Sva tri suca na kraju su bodovala realno, 29-28 za Evloeva, koji je tako pobijedio u svom stilu te je i dalje neporažen u karijeri.

Evloev - Allen, najbolji trenuci borbe

 

UFC 297, glavni program

Dricus du Plessis def. Sean Strickland - podijeljena sudačka odluka (za titulu srednje kategorije)

Raquel Pennington def. Mayra Bueno Silva - jednoglasna sudačka odluka (za titulu prvakinje u bantamu)

Neil Magny def. Mike Malott - prisiljavanje na predaju (3. runda, 4:45)

Chris Curtis def. Marc-Andre Barriault - jednoglasna sudačka odluka

Movsar Evloev def. Arnold Allen  - jednoglasna sudačka odluka

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider