FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
PO MNOGIMA NAJVEĆI

Ovog vikenda oprašta se veliki Fedor: U posljednjoj borbi karijere pokušat će još jednom postati prvak

Bellator 290 priredbu predvodit će borba za titulu teške kategorije između Ryana Badera i Fedora Emelianenka.

Fedor Emelianenko (Foto: Profimedia)

Nakon 23 godine profesionalne MMA karijere, tijekom koje se, istini za volju, već jednom umirovio, Fedor Emelianenko odradit će svoj posljednji nastup u malim rukavicama.

Bellator, profesionalna borilačka organizacija za koju nastupa od 2017. godine, ispunila mu je želju vezanu za posljednju borbu. A on je poželio pokušati osvetiti jedan od osobno najtežih poraza, ujedno i posljednji. 

Želi se umiroviti kao prvak

Na Bellator 290 priredbi, koja se ovog tjedna, u noći sa subote na nedjelju, održava u kalifornijskom Inglewoodu, Fedor će se boriti protiv prvaka teške kategorije Ryana Badera.

Oni su svoj prvi okršaj odradili u siječnju 2019. godine, kao finale Grand prix turnira teške kategorije, a Bader je tada slavio prekidom nakon samo 35 sekundi.

Gledajući da niti tada 4 godine mlađi Fedor nije uspio ništa napraviti protiv Badera, postavlja se pitanje što može sad, s 46 na leđima te sa samo dvije borbe odrađene nakon toga. No organizacija je takvoj veličini odlučila izaći u susret.

Po mnogima najveći svih vremena

Fedor Emelianenko po mnogima je i najveći borac svih vremena ili barem najveći teškaš. Reference za to nalaze se u vremenu kad je dominirao unutar ringa Pride promocije te zbog razdoblja između 2001. i 2009. godine, kad je imao 27 pobjeda u nizu.

Pobjeđivao je borce poput Minotaura Nogueire Mirka Filipovića, protiv kojeg je odradio ponajbolju borbu 2000-ih godine te Marka Colemana, Marka Hunta, Kevina Randlemana, Garyja Goodridgea, Tima Sylvije ili Andreja Arlovskog.

Ipak, od 2009. godine do danas nije se suviše proslavio. Kad je napokon dočekan njegov dolazak u Ameriku, započeo je sve s tri pobjede, no onda su uslijedila tri poraza u nizu, sva tri prekidom. Bolji od njega bili su Fabrizio Werdum, Bigfoot Silva i Dan Henderson. Nakon toga je napustio Ameriku, odradio uspješno tri borbe i umirovio se 2012. godine.

Ipak, posljednjeg dana 2015. godine vratio se pobjedom u japanskom ringu, a onda i u Moskvi. Unatoč ne toliko uvjerljivim nastupima potpisao je nakon toga za Bellator, gdje ga je u prvom nastupu porazio Matt Mitrione.

Upisao je onda dvije turnirske pobjede prije spomenutog poraza od Badera, a onda i pobjede nad Quintonom Jacksonom i Timom Johnsonom. Gledajući način na koji je hladno nokautirao Johnsona, mnogi su smatrali da se tada trebao umiroviti.

To nije učinio, nego će u stilu šampiona pokušati sve šampionski i zaključiti. Neka mu je sa srećom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider