FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ZA APSOLUTNOG PRVAKA

Ovog vikenda očekuje nas za sada najveći ovogodišnji boksački meč

George Kambosos i Devin Haney obračunat će se za titulu apsolutnog prvaka svijeta lake kategorije.

Kambosos vs. Haney (Foto: YouTube (Top Rank))

Samo sedam boksača držalo je titulu apsolutnog prvaka svijeta profesionalnog boksa, otkako je WBO 2004. godine postao četvrta elitna organizacija, odnosno organizacija čije se prvake smatra ravnopravnim svjetskim prvacima, poput onih kakve su već godinama ranije davali WBC, IBF i WBA.

Naravno, već sama činjenica da u jednom sportu može biti četiri svjetska prvaka odjednom je na mnogo načina nepoštena, posebno jer se u tom slučaju ne može znati tko je najbolji. Upravo zbog toga mečevi za apsolutnog prvaka svijeta, odnosno za nositelja sva četiri pojasa, imaju posebnu vrijednost. Jedan takav održat će se vikenda ispred nas.

Tek osmi apsolutni prvak u 18 godina

George Kambosos Jr. (20-0, 10 KO) trenutno je vlasnik WBA, IBF i WBO pojaseva svjetskog prvaka lake kategorije (do 61.5 kg), pojaseva koje je u jesen prošle godine oduzeo Teofimu Lopezu Jr.

Devin Haney (27-0, 15 KO) vlasnik je onog koji mu nedostaje, prema WBC organizaciji. Tako je za noć s 4. na 5. lipnja po srednjeeuropskom vremenu dogovoren njihov međusobni meč.

Meč će se zapravo održati u 14 sati po australskom vremenu na grandioznom Marvel stadionu u Melbourneu. Naravno, razlog toga je veliki novac koji se vrti u Americi te se iz tog razlog termin namješta prema njihovom "prime timeu".

Sama činjenica da ćemo dobiti tek osmog apsolutnog prvaka u posljednjih 18 godina puno znači i potvrđuje kako je ovo svakako najveći meč ove godine. Unatoč tome što Haney zapravo nije bio prva opcija Australcu za njegovog izazivača. Trebao je to biti Vasiliy Lomachenko, no on je svoju priliku odgodio zbog rata u njegovoj domovini Ukrajini.

Haney ima jedan pojas, ali je favorit

Na kraju se podosta brzo organizirao ovaj meč, čija organizacija je na kraju pripala Top Rank Boxingu i ESPN-u, dok je kratkih rukava ostao dosadašnji Haneyev promotor Eddie Hearn, kao i streaming servis DAZN s kojim isti surađuje.

Iako je 23-godišnji Haney ovdje zapravo gostujući boksač te drži tek jedan od četiri pojasa, on je postavljen za favorita. Razlog toga su njegovi dosadašnji rezultati i izvedbe, uz činjenica kako ga do sada nitko nije uspio niti približno ugroziti.

Nije uspio nitko ugroziti niti pet godina starijeg Kambososa, no njegova priča malo je drugačija. Za razliku od Haneya, koji već neko vrijeme boksa na visokom nivou, protiv dokazanih boksača, Kambosos je zapravo bio veliko iznenađenje samim time što je prošle godine postao izazivač.

Unatoč ni približno velikim pobjedama do tada, Australac je ipak savladao velikog favorita Lopeza, čime je uzeo pojaseve, ali je isto tako dobio i priliku odmah iz braniti na svom domaćem terenu. No, čini se da mu većina i dalje ne vjeruje te će imati misiju ovim se putem dokazati.

Dosadašnjih sedam prvaka

Pobjednik ovog meča postat će tako sedmi apsolutni prvak otkako se dijele četiri pojasa te će se pridružiti uistinu pravoj kremi.

Prvi od njih bio je Bernard Hopkins koji je 2004. godine uzeo sva četiri pojasa srednje kategorije. Iduće godine to je postao Jermain Taylor, kao jedini čovjek koji je to postigao savladavši apsolutnog prvaka.

Na idućeg se čekalo čak 12 godina, sve dok 2007. to nije napravio Terence Crawford u super lakoj kategoriji te se nada uskoro isto ponoviti u velteru. 2018. godine sva četiri pojasa lakoteške kategorije uzeo je Oleksandr Usyk.

Dva apsolutna prvaka okrunjena su prošle godine. U super lakoj kategoriji to je napravio Josh Taylor, dok je sva četiri pojasa super srednje uzeo Saul Canelo Alvarez.

Jedan apsolutni prvak već je okrunjen ranije ovog mjeseca, a to je Jermell Charlo u polusrednjoj kategoriji. Ipak, mnogi smatraju kako je to napravio u slabijoj konkurenciji te linijom manjeg otpora, što automatski meč Haneya i Kambososa, u trenutno možda i najuzbudljivijoj kategoriji svjetskog boksa, ipak čini većim i jačim.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider