FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
čudno

Olimpijski odbor o spornoj boksačici: "U njihovim putovnicama piše da su žene"

Bivši svjetski prvak Barry McGuigan bio je jedan od mnogih koji su izrazili svoju nelagodu zbog ove odluke, nazvavši je "šokantnom".

Imane Khelif (Foto: Profimedia)

Međunarodni olimpijski odbor obranio je svoju odluku da dopusti dvama boksačicama koje su pale na testovima testosterona i spolne podobnosti na Svjetskom prvenstvu 2023. da se natječu u Parizu u ženskoj konkurenciji.

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz Kineskog Tajpeja (Tajvan) diskvalificirane su sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine, pri čemu je predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije, Umar Kremlev, rekao da su DNK testovi "dokazali da imaju XY kromosome i zbog toga su isključeni".

IBA je rekla da je odluku donijela "nakon sveobuhvatne revizije i s namjerom očuvanja pravednosti i integriteta natjecanja".

Međutim, IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu. MOO je potvrdio da je zadovoljan što se oba borca mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

"Očito, neću komentirati pojedince", rekao je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

"To je stvarno zlonamjerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji se natječu u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za natjecanje. U njihovim putovnicama piše da su žene i to je navedeno."

Khelif će se u četvrtak sastati s Talijankom Angelom Carini u kategoriji do 66 kg, dok će se Lin dan kasnije suočiti s još nepoznatom protivnicom u kategoriji do 57 kg.

Bivši svjetski prvak Barry McGuigan bio je jedan od mnogih koji su izrazili svoju nelagodu zbog ove odluke, nazvavši je "šokantnom".

Adams je priznao da su pravila o tome tko bi trebao nastupati u ženskoj kategoriji "složena", posebno kada je riječ o onima koji su prošli muški pubertet, ali je rekao da bi svaka sportska disciplina trebala donijeti odluku umjesto MOO-a.

Na kraju, odluka je na stručnjacima za svaku disciplinu. Oni vrlo dobro znaju gdje postoji prednost, a ako je ta prednost velika, onda to očito nije prihvatljivo. Ali tu odluku treba donijeti na toj razini."

Boks VIDEO Ovako izgleda meč sporne boksačice za koju neki tvrde da je muškarac divider

Katarina Krišto Kakva šteta! Krišto izgubila u velikoj borbi, ali ima još jednu šansu za medalju divider

Donna Vekić Donna Vekić iznenadila nakon plasmana u četvrtfinale: Otkazala je drugi meč u danu divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook