FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
počivao u miru

Od zatajenja srca umro čuveni sumo-hrvač: Imao je 233 kilograma

Akebono je bio košarkaš na fakultetu prije negoli ga je regrutirao šef japanske sumo-škole, koji je također bio Havajac.

Akebono (Foto: Afp)

Akebono, sumo-hrvač rođen u Americi koji je postao prvi nejapanski prvak ili "yokozuna", umro je od zatajenja srca u 54. godini u Tokiju.

Pobjednik u čak 11 najvećih sumo-prvenstava, Akebono je bio fizički impozantan s 203 centimetra i 233 kilograma, čime je s lakoćom izgurao svije protivnike.

Rođen kao Chad George Ha'aheo Rowan na Havajima, Akebono je bio košarkaš na fakultetu prije negoli ga je regrutirao šef japanske sumo-škole, koji je također bio Havajac.

Ušao je u sumo-svijet 1988. i popeo se do najvišeg ranga yokozune u siječnju 1993. postavši 64. yokozuna modernog sumoa. Kasnije je postao japanski državljanin i uzeo ime Taro Akebono. Kao stranac, Akebono je krenuo stopama Konishija, također s Havaja, te Musashimarua, porijeklom iz Američke Samoe.

"Tijekom svojih 35 godina u Japanu, Akebono je ojačao kulturne veze između Sjedinjenih Država i svoje usvojene domovine ujedinjujući nas kroz sport", objavio je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel Emanuel na X.

Akebono se također redovito pojavljivao kao slavna osoba u japanskim TV emisijama, a nakon povlačenja iz sumo-sporta 2001. borio se u raznim mješovitim borilačkim vještinama i profesionalnim hrvačkim događajima. Akebono je iza sebe ostavio suprugu, kćer i dva sina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider