FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
JEDNA KATEGORIJA MANJE

Objavljene kategorije za boksački turnir OI u Parizu, ukinuta kategorija najveće hrvatske uzdanice

U Parizu će se boksati u sedam muških i šest ženskih kategorija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Značajne vijesti za boksače i ljubitelje boksa dolaze iz IBA-e, organizacije zadužene za svjetski amaterski boks. Oni su na svom posljednjem sastanku izglasali izbor kategorija u kojima će se boksači i boksačice natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Prvi dojam je da s istim u prvom planu fanovi neće biti sretni.

Ono što se odmah da primijetiti je promjena u korist ženskog boksa. Naime, umjesto osam muških i pet ženskih kategorija, što je bio slučaj prošle godine u Tokiju, u Parizu će se boksati u jednoj muškoj kategoriji manje, ali jednoj ženskoj više. U Rio de Janeiru 2016. godine boksalo se u deset muških i tek tri ženske kategorije.

Težinske granice za pariško natjecanja tako će kod boksača biti do 51, 57, 63.5, 71, 80, 92 i preko 92 kilograma, dok će se boksačice natjecati u kategorijama do 50, 54, 57, 60, 66 i 75 kilograma.

Veočić će morati u višu kategoriju

Ovdje bi najviše mogao izgubiti Gabrijel Veočić, novi europski prvak do 22 godine u kategoriji do 75 kilograma te također četvrtfinalist prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Njegova kategorija na ovaj se način ukida te će morati prijeći u onu do 80 kilograma. No, to možda do Pariza neće biti problem, budući da je Gabrijel još uvijek mlad boksač čija se muskulatura razvija te je moguće da bi i ovako do Pariza podigao svoju kategoriju.

Kategorija do 80 kilograma nosit će ime poluteške, a u njoj je na prošlogodišnjim igrama, s granicom do 81 kilogram, nastupio Luka Plantić. Kad se pogleda šira slika zapravo je najveći gubitak boksačima srednje kategorije. Na prošlim igrama su između 64 i 81 kilograma bile ugurane četiri kategorije, a sad se u tom rasponu nalaze njih tri.

Našoj olimpijki iz Tokija promjena odgovara

Što se tiče ženske konkurencije, vjerujemo da tamo Nikolina Ćaćić i druge hrvatske uzdanice neće imati suviše problema. Nikolina je u Tokiju nastupila u kategoriji do 57 kilograma, dok je prošlog mjeseca europsko srebro do 22 godine uzela u kategoriji do 52 kilograma. Njoj bi zapravo ova do 54 kilograma mogla u potpunosti odgovarati.

Ova odluka vjerojatno neće svugdje biti jednako dobro prihvaćena. Naime, svakako je potrebno dati više prilike ženskom sportu, no kod boksa bi se možda ipak trebala u obzir uzeti masovnost te usporedba ukupnog broja muških i ženskih natjecatelja.

Tu je i faktor popularnosti te smanjivanjem broja muških kategorija boks kao sport može samo izgubiti. A već je bio u problemu te je gotovo i ukinut sa samih Igara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider