FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
EVENT U ZNAKU GRUZIJE

UFC ima novog prvaka perolake kategorije: Topuria strašnim nokautom ugasio velikog Volkanovskog!

UFC je dobio novog prvaka perolake kategorije nakon što je Ilia Topuria briljantno nokautirao Alexandera Volkanovskog.

UFC 298 priredba završila je krunjenjem novog prvaka perolake kategorije, prvog, ali vjerujemo ne i posljednjeg, Gruzijca s titulom najveće svjetske MMA organizacije.

To je Ilia Topuria, koji je nokautom u drugoj rundi savladao u ovoj kategoriji dosad neporaženog Alexandera Volkanovskog, jednog od najvećih boraca u povijesti.

Topuria strpljivo gradio pa eksplodirao i nokautirao

Novi prvak pokazao je zašto je dobio tu priliku, unatoč tome što dosad nije upisao pobjedu nad bilo kime iz samog vrha. Njegov nevjerojatni boks bio je previše za Alexandera Volkanovskog, koji unatoč svim upozorenjima nije predvidio seriju kojom je borba završena.

No krenimo od prve runde, koja je protekla uz visok tempo te kvalitetne udarce oba borca. Volkanovski je u početku jako dobro zatvarao distancu, no Topuria je dovoljno brz pa je nekoliko puta uspio ući na dovoljnu blizinu da plasira udarac. Viđeno je tako nekoliko kratkih razmjena, ali niti jedan borac nije se usudio od toga napraviti nešto više.

Teško bi prvu rundu bilo i presuditi, no, srećom po suce, to nije bilo potrebno jer je Topuria u drugoj rundi odradio ono po što je došao.

Prošle su tri i pol minute druge dionice kad je Topuria osjetio svoju priliku. Pokrenuo ju je desnom u tijelo, nakon čega su uslijedila lijeva i desna prema glavi, koje nisu dobro sjele. No tu nije bio kraj serije. Munjevito je došao novi desni kroše točno u bradu i tu je bilo gotovo. Sudac je dao priliku Alexu da se oporavi, ali nije bilo šanse. Prvaka je detronizirao 27-godišnji fantastični borac.

Old school Whittaker uvjerljivo slavio

Bivši prvak srednje kategorije i jedan od omiljenih boraca na UFC rosteru Robert Whittaker podsjetio je na svoje najbolje dane te je vrlo čisto i uvjerljivo savladao Paula Costu, u borbi u kojoj je ipak testirana i njegova izdržljivost primanja udaraca.

Od prve sekunde borbe Novozelanđanin je radio ono u čemu je najbolji. Pametno se kretao, tražio prostore za svoje udarce te ih pronalazio, dok je Costa većinom bio prespor napraviti bilo što konkretno.

Ipak, trenutak nepažnje mogao je Whittakera koštati, i to samo šest sekundi prije kraja prve runde. Pogodio je savršeno precizan kružni udarac nogom i Whittaker je zaplesao, no njegova je sreća što je do kraja runde preostalo tako kratko vremena.

Iako je ozlijedio jagodičnu kost, Whittakeru je taj udarac došao kao upozorenje pa je do kraja borbe bio maksimalno oprezan. Vidjeli smo tako potpunu boksačku dominaciju, tzv. školovanje borca koji s tehničke strane nije imao čime parirati.

Jednako je dobar bio Whittaker u drugoj i trećoj rundi pa je njih bodovno uvjerljivo osvojio, dok je po mišljenju dvaju od triju sudaca prvu izgubio, no nije to ništa značilo za konačni ishod.

Garry slavio u borbi koja je sve razočarala

Svoj niz neporaženosti nastavio je Ian Machado Garry, ali u borbi u kojoj apsolutno nikoga nije oduševio niti bilo čime potvrdio kako je zaslužio veći skok na ljestvici velter-kategorije. 

Čak deset minuta gledali smo gotovo identičnu borbu. Garryja koji se polukružnu kreće paralelno leđima uz oktogon te Geoffa Neala koji napada iz sredine. I to je rezultiralo podjednakim brojem pogođenih udaraca s obje strane. Nealovih iz napada i Garryjevih iz kontre. Bez previše kombinacija ili inicijative, kao da su obojica čekala da protivnik prvi podigne tempo i krene.

To se isplatilo Garryju, koji je u posljednjoj rundi bio svježiji pa je malo promijenio svoj stil te počeo napadati i kombinirati, čime je minimizirao Nealove napade. Uspješno je počeo voditi borbu prema kraju, što je uspio te tako neupitno uzeo treću rundu, no ipak se morao pitati što su suci vidjeli u prve dvije.

A jedan je vidio obje za Neala te je i bodovao ukupno 29-28 za njega, no druga dvojica bodovala su sve tri za Garryja, koji tako nastavlja svoj niz neporaženosti. Sjajan je 26-godišnji Irac, no u idućim borbama tražit će se više.

Gruzijac impresivno izdominirao legendu

Briljantna izvedba bila je ona Meraba Dvalishvilija u borbi protiv legende MMA sporta Henryja Cejuda. Uzeo ju je sudačkom odlukom nakon tri runde.

Cejudo je dobro otvorio pogodivši nekoliko puta na nogama, ali točno na sredini runde Merab je došao do rušenja. Ipak, Cejudo se brzo podigao, primivši usput dobar udarac Gruzijca. Nakon jedne razmjene završili su na podu, gdje Cejudo dolazi u gornju poziciju, koju je onda dobro kontrolirao sve do ulaska u posljednju minutu runde. Došlo je do klinča uz ogradu, gdje je Cejudo prvo radio na leđima pa se Dvalishvili ipak okrenuo. Dobro koljeno pogodio je Cejudo prije odvajanja, a nakon toga nije viđeno još udaraca.

Dobrim rušenjem Cejudo je otvorio drugu rundu, ali bez efekta. Uslijedila je razmjena na nogama, gdje je Merab bolje pogađao, čak je u manje probleme bacio Cejuda. Aktivniji je bio Gruzijac, a to je iskoristio da uhvati nogu i dođe do rušenja na sredini runde. Cejudo se podigao, ali nije izdržao pritisak i došlo je do novog rušenja. Bivši dvostruki prvak bio je vidno umoran. Dvalishvili je drugu rundu završio dominantno i uvjerljivo.

Ništa se nije promijenilo u posljednjoj rundi, Dvalishvili je samo nastavio tamo gdje je stao te je još jednom prezentirao svoju nevjerojatnu kondiciju. Cejudo se nije predavao, tražio je svoju priliku, ali je na kraju zapravo bio i ponižen, kad ga je Gruzijac dvije minute prije kraja podigao i prenio preko cijelog borilišta. Dvalishvili je iskontrolirao borbu do kraja te uzeo uvjerljivu sudačku odluku.

Cejudo je uzeo prvu rundu kod sva tri suca, ali dalje od toga sve je bilo na strani Meraba Dvalishvilija. Napad na titulu prvaka neupitno je njegov.

"Mekani" Hernandez fantastično ugušio Rusa

Glavni program UFC 298 priredbe otvoren je vrlo zanimljivom borbom dvojice pretendenata na vrh srednje kategorije i pobjedom sjajnog Anthonyja "Fluffyja" Hernandeza prekidom u drugoj rundi.

Prva runda ponudila je Romana Kopylova, koji je tražio svoju priliku u borbi na nogama, dok je istovremeno uspješno branio rušenja Amerikanca.

Ipak, kad je Hernandez prvi put odveo borbu na pod, a dogodilo se to sredinom druge runde, borbu je i završio. Napao je vrat Kopylova, koji je prvu situaciju uspješno obranio,  no kad je Hernandez uhvatio drugi put, nije više bilo šanse i Fluffy je došao do pete pobjede u nizu.

UFC 298 - glavni program

Ilia Topuria def. Alexander Volkanovski - nokaut, 2. runda

Robert Whittaker def. Paulo Costa - jednoglasna sudačka odluka

Ian Machado Garry def. Geoff Neal - podijeljena sudačka odluka

Merab Dvalishvili def. Henry Cejudo - jednoglasna sudačka odluka

Anthony Hernandez def. Roman Kopilov - 2. runda, gušenje

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider