FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ovo je stvarnost

Nokautirani i razotkriveni u par sekundi: Kinezi shvatili da su kung fu majstori velika obmana

U Kini u posljednje vrijeme traje otriježnjenje od mitova uz koje su odrasli.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon posljednjeg u nizu okršaja stvarnih boraca, profesionalnih ili amaterskih, protiv raznoraznih kung fu ili tai chi majstora, Kinezi sve više shvaćaju kako sastavni dio njihove kulture polako gubi bitku s modernim, a neki će reći i sa stvarnošću.

Svijet je prije koji mjesec obišao novi pomalo komičan video u kojem se kontroverzni majstor tai-chija, kako se sam proglasio, Ma Baoguou suprotstavio jednom amaterskom kick-boksaču od 50-ak godina. Treba reći da je Ma Baoguo 70-godišnjak.

Bizaran meč nije trajao ni minutu, a tai-chi majstor je bio nokautiran.

Razni ''majstori'' padaju protiv prosječnih boraca

Bio je to tek novi u nizu sličnih mečeva, organiziranih na amaterskom nivou, ali koji su dobili veliku medijsku pozornost jer se u Kini javlja sve više pravih boraca kojima je dosta ovakvih majstora koji tvrde da su njihove vještine superiornije onima modernih MMA boraca.

Bilo je tu i raznoraznih prodavača magle koji su tvrdili da energijom mogu poraziti borce, ali i takvi su likovi završavali u teškom nokautu nakon svega nekoliko sekundi.

Prije par godina kineski MMA borac Xu Xiaodong došao je na udar mnogih svojih sunarodnjaka, a onda i samih komunističkih vlasti jer je porazio Wei Leija, kung fu majstora vještine tai-chi. On je tvrdio da ispruženim dlanom iz kojeg isijava nevidljiva energija može poraziti MMA borca. Naravno, borba je trajala jedva 20 sekundi prije nego što ju je sudac zaustavio kako bi spasio većih batina Wei Leija.

Vlastima se ne sviđa rušenje mita 

Te 2017. je video bio pravi hit u Kini gdje je izazvao sukob između modernih i tradicionalnih štovatelja borilačke kulture. Xu Xiaodong je uspio dokazati kako pojedini lažni kung fu majstori, kako ih je nazvao, nemaju nikakve šanse protiv pravih boraca. No time je uvrijedio tradicionaliste u svojoj domovini koji, kao uostalom i u svim zemljama, svoja vjerovanja temelje većinom na mitovima.

Krenule su prijetnje smrću njemu i njegovoj obitelji, a on je samo htio poručiti kako kineske borilačke vještine nisu dorasle realnoj borbi. Vrh Komunističke partije to je pak doživio kao veličanje zapadne kulture i njenu nadmoć nad kineskom.

''Mnogim ljudima je jednostavno ispran mozak s tim lažnim kung fu majstorima'', smatra Xu Xiaodong i dodaje kako samo želi ljudima ukazati što su prave kung fu vještine.

Kina je pojavom modernog MMA-a u svojoj zemlji sve više suočena s ovim izazovom. Drevne borilačke vještine, koje je zapad upoznao većinom preko filmova, u toj su zemlji danas spoj vještina samoobrane i meditacije.

No kung fu majstori u stvarnom svijetu ne lete, ne mogu zaustaviti napad stvarnog borca s dva pokreta i ne isijavaju nevidljivu energiju koja ruši sve oko sebe. I sve drugo što bi kineske vlasti željele da povjerujete…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider