FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
čak nije ni japanac

''Moje se tijelo raspada'': Najbolji sumo-borac u povijesti objavio da više ne može

Odlazak Hakuha ražalostio je brojne Japance i obožavatelje sumo borbi.

Najbolji japanski sumo-hrvač Hakuho, vlasnik rekorda s 45 turnirskih pobjeda, namjerava otići u mirovinu nakon što se zadnjih nekoliko godina bori s ozljedama, javlja u ponedjeljak televizijska postaja NHK.

Hakuho (36) je debitirao u sumo-hrvanju 2001. i stigao do titule yokuzuna u svibnju 2007., postavši drugi Mongolac kojem je uspjelo doći do tog najprestižnijeg sumo-ranga.

NHK javlja, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da je Hakuho izrazio želju za prekidom karijere i da nakon toga želi poduzeti sve potrebne korake za otvaranje sumo-učilišta (heya), gdje sumo-borci žive i treniraju.

Hakuho, koji je japansko državljanstvo dobio 2019., što je bio preduvjet za otvaranje učilišta, izjavio je kako bi treniranje sumo-boraca bio njegov način da "iskaže zahvalnost".

Hakuho, rođen kao Monkhbatyn Davaajargal, srušio je rekord u broju pobjeda na turnirima, a i njegova titula yokozune je najdulja u povijesti sumo-hrvanja.

No ozljede su utjecale na njegovu karijeru, pa je odustao od nekih turnira. U srpnju je osvojio turnir u Nagoyi, ali je tada rekao: "Moje se tijelo raspada. Želim dobro razmisliti o budućnosti."

Hakuho, koji je u siječnju bio pozitivan na COVID-19, također se povukao s turnira u rujnu jer je nekoliko boraca iz njegove heye bilo pozitivno na koronavirus.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider