FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
OVO MIJENJA PUNO TOGA

Kuba nakon 60 godina ukida najbesmisleniju zabranu svjetskog sporta

Kubanski boksači će napokon moći profesionalno nastupati bez potrebe bijega iz domovine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Po prvi put nakon 1962. godine, kubanski boksači moći će postati profesionalci bez potrebe da emigriraju. Naime, 60 godina duga zabrana profesionalnih nastupa napokon je ukinuta. Tako će i profesionalni boks dobiti ono što mu je više od pola stoljeća nedostajalo.

Profesionalni boks na Kubi je zabranjen nedugo nakon revolucije, odnosno nakon odluke Fidela Castra da sport mora ostati na rekreativnoj razini. Ukratko, zabranio je bavljenje sportom koje donosi novac.

Dugo se čekala ova odluka

Jedna od najbesmislenijih zabrana svjetskog sporta tako je napokon dočekala odlazak u povijest.

Kako je prvi otkrio ESPN, do ovog dugo očekivanog obrata je došlo nakon što je Kubanski boksački savez došao do dogovora s Golden Ring Promotions promotorskom kućom, na čijim će priredbama Kubanci uskoro krenuti nastupati. 

Prvi kubanski profesionalci legalno će u profesionalni ring ući 20. svibnja u meksičkom Aguascalientesu. Još uvijek nije poznato tko bi to trebao biti, no pretpostavlja se da su kandidati i prošlogodišnji nositelji zlata s Olimpijskih igara u Tokiju.

Kubanci su u Tokiju bili najuspješnija nacija, osvojivši četiri zlatne medalje. Po prvi put se najsjajnijom kolajnom okitio Andy Cruz, dok je Roniel Iglesias isto već osvojio 2012. u Londonu. Posebna priča su Arlen Lopez i Julio Cesar La Cruz, koji su se sa zlatom vratili i iz Ria, no ovog puta se se obojica podigli u višu kategoriju. 

Druga najuspješnija boksačka nacija

Kuba je inače druga najuspješnija boksačka nacija u povijesti OI. Ispod najboljeg SAD- a, a podosta uvjerljivo ispred Velike Britanije. Do sada su osvojili 41 zlato, 19 srebra te 18 bronci.

gol expired Searching for Teofilo: Prvi do Fidela Castra divider

Najveće zvijezde svakako su bili Teofilo Stevenson i Felix Savon, dvojica od trojice boksača koji su se u karijeri okitili s tri olimpijska zlata. Njih dvojica nisu napuštali domovinu, tako da nikad nisu postali profesionalci. Obojici su nuđene velike svote da prebjegnu, no iz obiteljskih razloga su ostali na Kubi.

Treći boksač s tri zlata je Laszlo Papp, koji je svoje uspjehe postigao nešto ranije. On je postao profesionalac i europski prvak, a pred napad na svjetsku titulu njegova domovina Mađarska mu je oduzela vizu, time ga umirovivši bez ijednog doživjeljenog poraza.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider