FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Brojne polemike

Khabib opet na udaru: Legendarni ruski boksač oštro protiv prijedloga koji je podijelio Ruse

Khabib Nurmagomedov u šampionskom je stilu otišao u mirovinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UFC prvak lake kategorije Khabib Nurmagomedov ovih dana odmara se u svom Dagestanu nakon što je prije dva tjedna "ugušio" Justina Gaethjea, obranio naslov i obznanio kako odlazi u mirovinu.

Khabib se vratio u svoje rodno selo u ruskoj pokrajini Dagestan, a u međuvremenu je na Instagramu poslao zaprepaštujuću poruku francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu povodom njegovih izjava izrečenih poslije terorističkih napada u predgrađu Pariza i Nici.

Macron je tada stao u obranu novinara iz satiričnog lista Charlie Hebdo koji su objavili karikature proroka Muhameda naglasivši kako će Francuska zauvijek štititi svoje vrijednosti i pravo na slobodu govora i izražavanja. To se Khabibu nije svidjelo pa je objavio gnjusnu fotografiju na svom Instagramu, a nedugo zatim je dobio i brutalan odgovor od bivše ruske predsjedničke kandidatkinje Ksenije Sobčak, koja mu je objasnila kako je jedna stvar njegova posvećenost vjeri, a nešto sasvim drugo njegovi komentari koji se mogu protumačiti kao poticanje na nasilje nad Macronom.

gol expired Nakon gnjusne fotografije francuskog predsjednika Khabib dobio brutalan odgovor divider

Ta se bura u međuvremenu stišala, a sad se ponovno Khabib našao na udaru u Rusiji. Ovaj put ne zbog izjava povezanih s vjerom, već zbog inicijative koja se pojavila.

Naime, ruski saborski zastupnik Gadzhumurat Omarov predsjedniku Vladimiru Putinu uputio je pismo u kojem traži da Khabib dobije najvišu počasnu titulu koja postoji - heroj Rusije.

"Takvi momci kao što je Khabib uzor su mnogim mladim ljudima, a svaka bi generacija trebala imati svoje idole", pojasnio je Omarov.

Sama ta ideja izazvala je brojne kontroverze, Rusi su oko toga podijeljeni. Jedni smatraju da je to u redu, drugima je to pretjerivanje.

"Heroj je osoba koja žrtvuje svoj život za druge ljude"

Među ove potonje spada i njihov poznati boksač Kostya Tszyu.

"Heroj Rusije? Za što? Ako ga hoćete proglasiti počasnim majstorom za sport, u redu, to razumijem, on to zaslužuje, ali titula heroja Rusije... Ne razumijem. Bez obzira na to koliko ga ja poštovao zbog onoga što je napravio u svojoj karijeri, to nije usporedivo", izjavio je Tszyu.

Slično rezonira i MMA borac Alexander Šlemenko.

"Za mene je heroj osoba koja žrtvuje svoj život za druge ljude. To su vatrogasci, vojnici... Treba postojati neki stupanj gradacije. Khabib je postigao puno u sportu, to nitko ne dovodi u pitanje, međutim on se bavi komercijalnim sportom u kojem zarađuje novac, a to se nimalo ne uklapa u naziv 'heroj Rusije'", zaključio je Šlemenko.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider