FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
RAT MOO-A I IBA-E

IBA odradila dugo očekivanu konferenciju za medije: Objavili kakve su testove napravili, a onda je nastao pravi kaos

Nastup dvije kontroverzne boksačice na Olimpijskim igrama pretvorio se u otvoreni sukob organizacija IBA i MOO.

Imane Khelif (Foto: Profimedia)

Prvi put otkako se u javnosti pojavila priča o dvije boksačice koje nastupaju na Olimpijskim igrama, a za koje postoje sumnje da se radi o osobama koje posjeduju muški par kromosoma, medijima se otvoreno obratilo vodstvo vodeće boksačke organizacije IBA-e.

Podsjećamo, IBA-u je prošle godine suspendirao MOO, nakon dokaza o više ilegalnih ili koruptivnih radnji u sportu tijekom posljednjeg desetljeća.

Četiri IBA-ina čovjeka na konferenciji za medije

Također, ta ista IBA, koja i dalje u svojoj jurisdikciji ima sva velika natjecanja u amaterskom boksu, s prošlogodišnjeg je svjetskog prvenstva suspendirala Imane Khelif i Lin Yu-Ting, dvije boksačice za koje tvrde da im je pronađen dokaz o pripadnosti muškom spolu.

To su danas potvrdili na konferenciji za medije u Parizu, gdje su prisutna bila tri člana vodstva IBA-e, dok je onaj glavni, predsjednik Umar Kremljev, bio prisutan preko videolinka.

"U svibnju 2022. godine IBA je napravila testove krvi kod četiri boksačice na prvenstvu u Istanbulu, nakon što su dobili dojave ili izraze zabrinutosti od boksačica, trenera, medicinskih timova i doktora uz ring", započeo je direktor (CEO) IBA-e Chris Roberts pa nastavio:

"Dvije boksačice, Khelif i Lin, dobile su zabrinjavajuće rezultate, pa je organizacija ponovila testove u 2023. godini, ovog puta u New Delhiju."

Objasnio zašto se dugo čekalo na drugi test

Robertsa su upitali zašto je trebalo toliko dugo vremena između dva testa.

"To je nešto s čime se dotad nismo susreli. Problem je bio u lokaciji. Morali smo pričekati drugo natjecanje na kojem će se obje službeno naći, da bismo ih imali pravo testirati", dodao je.

Objasnio je nakon toga kako je objema boksačica dokazano postojanje XY kromosoma te su suspendirane s prvenstva. Lin se nije žalila, dok se Khelif žalila, ali je nedugo nakon toga povukla žalbu.

Liječnik potvrdio kako je sve napravljeno u nezavisnom labosu

Gabrielle Martelli, predsjednik IBA-ine udruge trenera, govorio je o tome kakvu su opasnost procijenili da njihovi nastupi uzrokuju.

"Ako izgubimo zbog nepravedne prednosti druge osobe, možemo biti povrijeđene emocionalno i fizički jer nam to može oduzeti medalje. No u našem je sportu drukčije, kod nas je opasno. Ako postoji nepošteno stečena prednost, netko može umrijeti", objasnio je.

Treća prisutna osoba bio je IBA-in šef liječničke službe Dr. Ioannis Filippatos, koji je potvrdio ono o čemu se govori cijelo vrijeme, muške kromosome.

"Mi imamo problem u tome što imamo dva krvna nalaza s muškim kariotipom. To je odgovor iz laboratorija, nije neka moja izjava, nego odgovor iz laboratorija", ono je što je on rekao.

Kaotičnu presicu predsjednik IBA-e učinio još kaotičnijom

MOO je danas odradio svoju konferenciju za medije, na kojoj su izjavili kako nalazi dolaze iz nepouzdanog izvora.

"Ne mogu vam reći jesu li testovi bili vjerodostojni ili nevjerodostojni jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna. Iz tog razloga nije bilo razmatranja jesu li točni ili ne jer nisu imali nikakva utjecaja na podobnost boksanja ovdje", glasila je njihova izjava.

Konferencija za medije IBA-e bila je kaotična od samog početka. Novinari su jedni drugima uskakali u riječ, a slično je bilo i kod osoba koje su davale odgovore.

Nažalost, najveći kaos nastao je kad je na red došao predsjednik IBA-e, Kremljev, koji je u dvosatnoj konferenciji za medije imao nekoliko monologa, gdje je osobno napao MOO i njihova predsjednika Thomasa Bacha, iz čega se vidjelo koliki gnjev gaji prema njima.

Kremljev pobio prvobitnu izjavu svoje organizacije

U jednom trenutku rekao je nešto što se kosi s prvobitnom službenom izjavom IBA-e da razina testosterona kod spomenutih boksačica nije mjerena.

"Imamo rezultate testova koje su nam dopustili napraviti i ti testovi pokazuju visoku razinu testosterona, mušku razinu testosterona", rekao je Kremljev, koji je cijelo vrijeme spomenute boksačice oslovljavao u muškom rodu.

Što se tiče pitanja novinara, ljudi iz IBA-e na nekoliko dobrih pitanja, vezanih za testove, nisu dali konkretan odgovor.

Zašto MOO jednostavno ne odradi testiranja i završi priču?

Nažalost, ovdje imamo dvije strane, od kojih svaka gura svoju priču, a nisu u stanju dati nepobitne dokaze.

S jedne je strane IBA, koja se poziva na svoje testove, ali ne daju nikakve detalje o njima, a sad smo vidjeli i izjave koje pobijaju one koje su prvobitno dali.

S druge strane je MOO, koji gotovo svaki dan ponavlja svoj isti stav, u kojem pobijaju IBA-ine testove. No, s druge strane, iako imaju priliku napraviti svoje testove te tako u ovom slučaju odnijeti nepobitnu pobjedu, MOO to ne radi.

Upravo zbog toga je više onih koji vjeruju IBA-i, uključujući većinu boksačica koje na Igrama nastupaju.

Nije ovo gotovo, ali čini se da smo sve dalje od odgovora na pitanje tko su zapravo Imane Khelif i Lin Yu-Tin.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook