FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
objašnjavamo

Hrgović je pred ispunjenjem svog cilja: Evo što bi se trebalo dogoditi do borbe za naslov prvaka

Filip Hrgović blizu je ispunjenja svog cilja i uistinu ga malo toga može odvesti na drugačiji put.

Filip Hrgović (Foto: Profimedia)

Hrvatski boksač Filip Hrgović već je neko vrijeme ime i prezime na prvom mjestu IBF-ove ljestvice izazivača teške kategorije. Automatski je time i obvezni izazivač te organizacije, no dosad nije dobio priliku boriti se za pojas prvaka.

Glavni razlog toga je što je IBF ranije ove godine odlučio prednost dati WBA-u, jednoj od preostale dvije organizacije čiji pojas drži Oleksandr Usik, zbog čega se on borio protiv njihova izazivača Daniela Duboisa.

IBF pustio Duboisa, ali sad Hrgoviću više nitko ne stoji na putu

Usik je u tom meču slavio te zadržao pojasove organizacija IBF, WBO i WBA.

Kraj meča Usika i Duboisa

No bilo je jasno da je nakon toga na redu IBF, odnosno Filip Hrgović. Samo jedna situacija mogla je to spriječiti, dogovaranje meča za sve titule, odnosno za apsolutnog prvaka svijeta između Usika i Tysona Furyja.

Nažalost, upravo se to dogodilo. Iako meč još uvijek nije službeno potvrđen, Britanac i Ukrajinac će se boriti. I to ne jednom, nego dvaput, što Hrgovića stavlja u novu poziciju čekanja.

IBF organizacija donijela za Hrgovića fantastičnu odluku

IBF je tu ipak reagirao s dobrim vijestima. Prema najavama koje dolaze od ljudi bliskih toj organizaciji sa sjedištem u Springfieldu, IBF će sudjelovati u prvom meču, koji će zbog toga biti meč za apsolutnog prvaka, no oni ne podržavaju revanš. 

Poznati boksači insajderi najavili su da će IBF odmah nakon prvog meča pobjedniku narediti meč protiv Hrgovića. Ako on to odbije, što će se samim potpisivanjem ugovora koji sadrži održavanje revanša neovisno o ishodu prvog meča dogoditi, IBF je najavio oduzimanje pojasa.

U tom bi slučaju njihov idući potez bio naredba meča za novog IBF prvaka. Tu bi se prema svom pravilniku morali poslužiti ljestvicom. Na njoj je Hrgović broj 1, dok je novi broj 2 Šveđanin Otto Wallin. Prema tome, meč Hrgovića i Wallina trebao bi donijeti novog IBF prvaka, i to sve u prvoj polovici iduće godine.

Nešto ipak može spriječiti taj scenarij

Sve to izgleda jednostavno, ali postoje i neke situacije koje mogu sve odvesti u drugom smjeru. Najava o oduzimanju pojasa dolazi od boksačkih novinara i ona nije službena odluka IBF-a, kakva bi se tek trebala donijeti. Nju će vodstvo IBF-a morati donijeti zajedno, glasanjem na svojoj sjednici.

U slučaju izlaska iz revanša IBF bi ostao bez određenog dijela honorara na račun provizije kakvu boksači organizaciji moraju isplatiti. Ona u slučaju borbe za pojas iznosi tri posto honorara, ali uz maksimum od 250 tisuća dolara. Kod Furyja i Usika bi to iznosilo pola milijuna dolara ukupno, dok bi u slučaju borbe Hrgovića i Wallina ta cifra bila svakako manja.

Filip Hrgović o dogovoru Usika i Furyja

No IBF može biti spreman odreći se tog novca zbog dugoročnih planova, posebno jer Usiku i Furyju pojasovi pred revanš više neće biti toliko važni. Posebno onome tko ih osvoji, taj će ostati zapisan kao apsolutni prvak, neovisno o tome što se dogodilo, a poraženom boksaču također će u prvom planu biti samo revanširati se.

IBF bi trebao gledati dugoročno, a to je i najavio

Spomenuti dugoročni planovi bili bi vezani baš uz tog novog prvaka, neovisno o tome tko on postane. Posebno jer bi pobjednika meča Hrgovića i Wallina prema svemu sudeći trebao čekati Anthony Joshua. Ili možda ipak Usik? Fury bi se nakon dvomeča mogao umiroviti, dok kod Usika to u ovom trenutku ne izgleda kao opcija. 

Dakle, počela bi jedna prijelazna faza, gdje Hrgović ili Wallin dolaze do pojasa, na nešto manjoj sceni i u sjeni revanša Furyja i Usika, ali već njihov idući meč postaje dobitna situacija.

Ili će novi prvak biti samo ta prijelazna faza prije povratka neke od zvijezda na tron ili će prvak tu zvijezdu savladati, obraniti pojas i tako on postati prava nova zvijezda. To bi bio savršen put za Hrgovića, od statusa prvaka i zvijezde dijele ga pobjede nad Wallinom i Usikom/Joshuom.

Privremeni pojas također je opcija, no ne toliko realna kao donedavno

Postoji i opcija u kojoj bi se Usik i Fury i dalje borili za IBF pojas u revanšu te da istovremeno Hrgović i Wallin boksaju za privremeni (interim) pojas.

No tu bi trebali svi biti suglasni, a hrvatski i švedski boksač sigurno bi morali biti nagrađeni nekim honorarom od organizatora revanša. Ostaje onda pitanje je li organizatoru meča IBF pojas vrijedan toga. Tu je previše pitanja i zato bismo tu opciju trenutačno ostavili sa strane.

Postoji itekako definiran normalan scenarij

Neki normalan sportski scenarij bi izgledao ovako, redom:

  1. Odrađuje se meč Furyja i Usika.
  2. IBF pobjedniku naređuju meč protiv Hrgovića.
  3. Pobjednik odbija jer je ugovorom već vezan za revanš.
  4. IBF naređuje meč Hrgovića i Wallina.
  5. Timovi Hrgovića i Wallina kreću u pregovore.
  6. Ako ne dođu do zajedničkog rješenja, odlazi se na licitaciju honorara.
  7. Pobjednik licitacije honorara dobiva pravo organizacije, odnosno određuje gdje će se i kad meč održati. On prodaje TV prava i uzima sav prihod od meča, ali i plaća cijelu produkciju.
  8. Meč Hrgovića i Wallina donosi novog prvaka svijeta prema IBF organizaciji.

Jedini međukorak koji može spriječiti takvo nešto može se dogoditi između točke 2 i 3 ili 3 i 4. A sve oko toga je gore objašnjeno. 

Filip Hrgović u svakom slučaju može biti miran. Njega gotovo sigurno čeka meč za titulu svjetskog prvaka već u prvoj polovici iduće godine. Gotovo sigurno zna i protivnika, postavlja se samo pitanje na koji će se način to izvesti i hoće li u nekom scenariju titula ipak biti privremena.

Napokon će Filip imati priliku dokazati ono što cijelo vrijeme tvrdi, da je najbolji na svijetu. To, naravno, neće dokazati samim osvajanjem te titule, tu zapravo potvrda tako nečega tek započinje, no bit će upisan u boksačku povijest kao prvi Hrvat koji je to svjetske titule u teškoj kategorije došao.

A onda je dalje sve lakše. Sretno, Filipe!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider