FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
tko je ovdje lud!?

Ovo je bolesno: Borca iznijeli na vagu jer zbog skidanja kilogama nije imao snage

Bizaran video stigao je iz Japana gdje su borca, koji je u dva dana skinuo devet kilograma, iznijeli na vagu jer nije samostalno mogao hodati od iznemoglosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Video je star dva dana, no itekako se isplati pogledati ga kao primjer nečega što se nikada ne bi smjelo događati u sportu. MMA borac Daniel Lima plovio je na nizu od sedam uzastopnih pobjeda prije nego što je ušao u borilište na Pancrase 290 eventu. No, on je svoj meč izgubio dan ranije, na službenom vaganju, na koje su ga doslovce – iznijeli!

Lima, naime, doslovno nije mogao stajati na nogma od iscrpljenosti! Vagu je promašio za otprilike jedan kilogram, no borba je održana. Niti njegovim trenerima, niti organizatorima, niti nekim regulatornim tijelima, očito nije bilo stalo do zdravlja ovog borca.

U razgovoru za MMAFighting, Brazilac je priznao kako je u dva dana spustio gotovo devet kilograma. Usput rečeno, meč protiv domaćeg borca Daichija Kitakate održao se u slamka-kategoriji do 52 kilograma. Devet kilograma čini gotovo 20 posto tjelesne mase borca koji se natječe u ovoj kategoriji.

“Mislio sam da će biti lako, ovo je bila moja prva borba izvan Brazila. Osjećao sam se jako loše na dan vaganja, ali kada su me organizatori pitali želim li se boriti, odgovorio sam potvrdno”, izjavio je Lima koji je meč izgubio na bodove.

Skidanje kilograma MMA boraca u svim organizacijama postaje sve veći i veći problem. Odlazi se u krajnost kako bi se zadovoljila vaga i ostvarili uvjeti za ulazak u oktogon, odnosno zaradu. Posljednji koji je na velikoj sceni morao skidati veliki broj kilograma bio je Kevin Lee, Amerikanac koji se prošlog vikenda borio za titulu privremenog UFC prvaka u lakoj kategoriji.

Bilo je i smrtnih slučajeva u manjim organizacijama, odnosno u uvjetima gdje kampovi borca ne mogu u potpunosti kontrolirati što se događa s organizmom u natežim trenucima procesa skidanja kilograma.

Najpoznatiji nedavni slučaj u UFC-u bio je Khabib Nurmagomedov, koji je završio u bolnici zbog prekomjernog skidanja kilograma.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider